IFK Lammhult - Slätthögs BoIF 2-1

Vintern rasat ut i våra fjällar...eller inte alls. En smällkall Valborgsmässoafton stod Upptäck Fotboll och frös på Norrvalla i Lammhult. Det som lockat ut Upptäck Fotboll till Växjö Kommuns nordligaste hörn, var ett hett derby mellan IFK Lammhult och Slätthög. Vi var inte ensamma om att ha tagit oss till matchen, runt planen stod faktiskt ett hundratal åskådare och huttrade. Till vår stora glädje upptäckte vi oss själva på en bild i matchprogrammet. Helt klart värt 40 spänn...

I dagens domartrio upptäckte vi ett bekant ansikte, ingen mindre än fiaskodomaren från Växjö FF:s match. Om man inte kan se att en boll är en meter innanför linjen, hur ska man då kunna bedöma om det är offside? Upptäck Fotboll var skeptiska. Våra farhågor visade sig vara felaktiga och hans insats var idag stabil. Överhuvudtaget skötte sig domartrion bra trots en hel del gnäll från åskådarhåll.

Innan match samspråkade Upptäck Fotboll med Lammhults ordförande om tankar inför matchen och säsongen så här långt. Han var nöjd med inledningen av säsongen och såg med tillförsikt fram mot dagens match. Eftersom forwardstalangen Alen Djanic var avstängd släppte tränatrojkan fram 16-årige Martin Johansson. Ett mycket stort löfte enligt herr ordförande. Efter att ha studerat honom i en hel match kan Upptäck Fotboll delvis stämma in i lovorden.

I inledningen av matchen märktes det att det var en derbymatch som spelades. Mer kamp än skönspel kan man sammanfatta det hela med. Slätthög var det lag som inledde bäst och verkade framförallt mycket tyngre i närkampsspelet. Flera gånger lyckades man få fast bollen i anfallsposition. Efter 30 minuters spel kommer också det välförtjänta ledningsmålet. Ett inlägg från vänsterkanten letar sig igenom en hel hög med spelare fram till en fristående Daniel Söderlund som via målvaktens fingertoppar fick bollen i mål. Lammhult kan tacka sin målvakt att det bara stod 0-1 i paus. Vi tänker framförallt på en reflexräddning på en hård nick från nära håll.

I paus kunde Upptäck Fotboll avnjuta årets hittills bästa korv. Istället för den sedvanliga Bullens serverades en lite mer kryddstark lokal variant. Ett extra plus också för att kioskpersonalen tog sig tid att spruta på ketchup och senap. Upptäck Fotboll slapp därmed ta fram sina stelfrusna fingrar ur fickorna.

I andra halvlek var det som så många gånger förr en total scenförändring. Lammhult parkerade i anfallszon och gjorde allt det som Slätthög gjorde i första halvlek. Lammhult kunde också vända matchen genom två snabba mål i mitten av halvleken. 1-1 kom genom ett bra placerat markskott av Tobias Johansson. 2-1 genom Anders Varga efter ett fint inspel av Tobias Johansson. Upptäck Fotboll utnämner utan tvekan Tobias Johansson till matchens bästa spelare. Lammhult kunde utan större svårigheter hålla undan och vinna. En rättvis seger.

Från Lammhultsbesöket tar vi med oss att korvtävlingen äntligen har kommit igång ordentligt. Lammhult har satt ribban. Vem tar upp kampen?

image10

Fler bilder här!

Växjö FF - Runsten/Möckleby IF 3-1

Det går just nu inte att stoppa Upptäck Fotbolls stora aptit på matcher. För att stilla vår hunger begav vi oss idag till Gamla Värendsvallen i Växjö för seriepremiär i damernas division 3 Östra. Detta var första gången som Upptäck Fotboll såg en damfotbollsmatch utomhus på riktigt gräs. Det måste erkännas direkt att upplevelsen gav viss mersmak. Det berodde inte på det fria inträdet, vänliga bemötandet av funktionärerna eller den öppna kiosken, snarare att matchen i sig bjöd på öppet spel i högt tempo med många målchanser. Mer om det senare.

Istället för att betala inträde valde Upptäck Fotboll att lägga några slantar i lotteriet. Upptäck Fotboll har som uttalad målsättning att bidra till det lokala fotbollslivet. Att vinna i ett lotteri verkar dock helt emot våra principer. Vem kan motstå lite hembakade bullar för fem kronor styck som komplement till den obligatoriska Bullens? Inte vi...särskilt inte när bakerskan själv gick förbi och gjorde reklam för sina bullar. Om korven kan vi säga att den inte riktigt når upp till gårdagens BK-korv, däremot lägger den sig på en hedervärd andraplats.

Som vi tidigare skrev började matchen i ett bra tempo och det var bortalaget som satte an tonen direkt i inledningen genom att sätta press på en lite oorganiserad hemmabacklinje. Hela matchen igenom uppträdde hemmalagets backlinje något märkligt. Var det meningen att backarna hela tiden skulle byta positioner med varandra? Vid många tillfällen i första halvlek lämnades innerbackarna ensamma med framstormande anfallare. Det var i just en sådan situation som matchens första mål kom. Runsten/Möcklebys Linda Karlsson snurrade bort försvaret och kunde trycka in ett vänsterskott i bortre burgaveln. Upptäck Fotboll ska dock inte vara överdrivet kritiska då den taktiska kunskapen ibland brister något hos oss. Trots ett visst spelövertag av bortalaget kunde hemmalaget kvittera strax innan paus då den snabbe högeryttern Hanna Granberg kunde springa igenom i mitten och behärskat lobba in bollen över en utrusande målvakt. Beröm också för den fina genomskäraren från Lisa Gustafsson.

I andra halvlek var rollerna ombytta. Ett helt nytt hemmalag verkade ha kommit ut på plan och man tog över taktpinnen helt och hållet. Det var inte enbart tack vare den starka medvinden. Nu lyckades man med sitt passningsspel på ett helt annat sätt. Dessutom började Växjö FF-spelarna att hjälpa varandra med löpningar. Faktiskt var knappt bortalaget över på andra planhalvan i hela andra halvlek. 2-1-målet var inte frukten av ett bra spel utan ett rent målvaktsmisstag när Jannike Olofssons frispark seglade in i bortre hörnet bakom en mycket passiv målvakt. Ännu värre skulle det bli för målvakten när en enkel boll i maghöjd tappades in i mål, här räddas hon däremot av en blind domare som missade att bollen var en hel meter inne. Upptäck Fotboll och alla andra såg tydligt att det var mål. På övertid gjorde Växjö FF 3-1 på en tilltrasslad situation där bollen räddades mirakulöst ett par gånger innan Matilde Kamp till slut förpassade bollen i nät. En rättvis seger.

Till matchens lirare vill Upptäck Fotboll utse vänsteryttern Sanna Karlsson som visade upp ett friskt yttermittfältsspel samt slog mycket fina hörnor med sin känsliga vänster.

Helhetsintrycket är mycket positivt och vi vill uppmana fler att se på damfotboll.

image9

Fler bilder:
http://upptackfotboll.bilddagboken.se/index.php?main=L3AvZGF5dmlldy5odG1sP3Q9MTE3Nzc5NzYwMSZpZD00NjA1MzkwMA====

Växjö BK - Målilla GoIF 0-1

En strålande lördagseftermiddag begav sig Upptäck Fotboll till Växjös södra förorter. Gårdagens trevliga upplevelse gav mersmak och redan 18 timmar efter slutsignalen befann sig Upptäck Fotboll på en ny idrottsplats. Besöket på Torparängen innebar att vi tog steget upp ett par divisioner till Div 4 Östra Elit. Detta märktes genast vid entrén då priset var en aning högre. Dessutom var publiktillströmningen högre och en liten klack fanns också men i ärlighetens namn hördes inte klacken särskilt mycket. "Inferno Växjö" som de kallade sig verkade mest vara intresserade att göra ett visuellt intryck snarare än verbalt.

Torparängen är mycket vackert beläget i ett lummigt område vid Södra Bergundasjön och runt omkring oss blommade körsbärsträden. Inte fan gör det ont när knoppar brister, eller hur Karin?

Matchen smärtade dock desto mer skulle det visa sig. Trots en tempostark inledning med mycket kamp vägrade matchen att lyfta till några som helst höjder. Redan i den 17:e minuten föll matchens enda mål då ett virrigt BK-försvar gick bort sig på ett inlägg och Målillas Daniel Edvardsson lämnades helt ensam framför målvakten. En enkel bredsida i bortre burgaveln och Växjö skördade det man sått. Efter målet sattes rekord i att slå bort passningar, gnälla på domaren, egna spelare och motståndare. Paussignalen kom som en befriare.

Andra halvlek kunde väl knappast bli sämre än första spekulerade Upptäck Fotboll. Men de båda lagen gjorde sitt allra bästa för att motbevisa oss. Samma mönster som i första halvlek med dåligt passningsspel och mycket gnäll genomsyrar även andra halvlek. Som helhet var matchen en stor besvikelse.

Dagens höjdpunkt inträffade i pausen där Upptäck Fotboll fick avnjuta årets hittills godaste korv. Kan det bero på bristande konkurrens eller att man lyckats värma upp korven till exakt rätt temperatur? Det enda Upptäck Fotboll är säkra på är att senapen var särdeles fin.

Kan det fina helgvädret locka ut Upptäck Fotboll på fler matcher i helgen? Vem vet...


image7

Som vanligt hittar ni fler bilder på:
http://upptackfotboll.bilddagboken.se/index.php?main=L3AvZGF5dmlldy5odG1sP3Q9MTE3NzcxMTIwMSZpZD00NTc3Njk1OA==


Åryds IK - Åseda IF 3-0

Lagom till seriepremiärens avspark i Division 5 södra sladdade Upptäck Fotboll in på parkeringen vid Åryds IP. Förseningen berodde på att delar av Upptäck Fotboll satt och glassade på en uteservering. Andra delar av redaktionen fick helt sonika släpa in den dekadenta gruppen i bilen för att hinna i tid. Väl framme möttes Upptäck Fotboll av strålande solsken, grön gräsmatta och förväntan. Upptäck Fotboll valde strategiskt en plats där den kvinnliga fägringen var som störst. Vad skulle fotbollen vara utan spelarfruar?

Förra säsongen hade Upptäck Fotboll "förmånen" att se Åseda borta mot Vislanda. Till vår stora besvikelse fanns inte Pannbandet Yngve, Åsedas egenutnämnda bollgeni, med i startelvan. Vi kunde dock notera att hans namn faktiskt stod med i programmet och hade höga förväntningar på ett inhopp. Tyvärr infriades inte dessa.

Första halvlek var en enda lång Årydsdominans. Man skapade flera hörnor som Åsedaförsvaret uppträdde virrigt på. I en sådan situation kom också ledningsmålet. En hörna från höger trycktes resolut in av Åryds nr 12 Niklas Engdahl. Matchuret hade då hunnit ticka fram till den 37:e minuten. Bara tre minuter senare gjorde Åryd sitt andra mål när en frispark rensades undan för dåligt och Jakob Feldt avlossade en fin vänstervolley in i bortre krysset. Sett till spelet var paussiffrorna 2-0 i underkant då det endast fanns ett lag på plan med en genomtänkt idé. Ett lag passade bollen inom laget, ett lag hade tanke bakom sina löpningar, det andra laget rensade mest undan bollen i panik.

I paus gjorde Upptäck Fotboll det obligatoriska besöket i kiosken där både dricka och korv inhandlades till rimliga priser av en något bakfull kioskdam. Illasinnade rykten gör gällande att det "blev lite för mycket igår". En förklaring till det låga priset? Korven går för övrigt inte till historien som det mest smakrika Upptäck Fotboll upplevt. Hade det inte varit för ketchup och senap hade vi lika gärna kunnat tugga på servetter.

Andra halvlek och Upptäck Fotboll trodde att Åryd hade bytt motståndare. Åseda uppträdde som ett helt annat lag och hade tydligen bestämt sig för att spela fotboll. Det gick inte lika lätt för Åryd att komma fram till chanser och spelet var för det mesta förlagt till Åryds planhalva. Trots detta övertag kom inte Åseda fram till några bra lägen och mattades av efter hand. Spiken i kistan slogs in med kvarten kvar att spela. Återigen gör Jakob Feldt mål när han skjuter ett hårt skott ribba in. Inalles en helt rättvis seger.

Åryd kommer säkerligen inte att göra bort sig i den här serien medan Åseda kan få det svårt.

Avslutningsvis vill Upptäck Fotboll, trots den raljanta tonen, rikta ett stort tack till alla som ställer upp för den lokala fotbollen och gör en sådan här kväll till en minnesvärd upplevelse. Idag vill vi speciellt framhålla bollkallarna som utan att tveka dök in i grannens häck i jakt efter en förlupen Åsedarensning.

Upptäck Fotboll siktar på fler matcher denna långhelg. Vi ses på Vallen!


image6


Fler bilder från Årydsbesöket:
http://upptackfotboll.bilddagboken.se/index.php?main=L3AvZGF5dmlldy5odG1sP3Q9MTE3NzYyNDgwMSZpZD00NTU5MDYyOQ==

Vederslöv/Dänningelanda-Råstorp/Timsfors 1-2

Härlig anda i Dänningelanda? Det gamla klassiska slagordet ekade väldigt tomt i dagens seriepremiär. Upptäck Fotboll fick idag uppleva den riktiga seriepremiären efter fredagens inställda match. Så det var med stor förväntan Upptäck Fotboll tog sig ut till Dänningevallen. Inte ens ett lätt småregn kunde sänka stämningen. Minnet av den svinkalla premiären i Sandsbro 05 är tyvärr fastetsat för evigt, och kommer bli en svår match att slå vädermässigt. . Dagens match blåstes så småningom igång i solsken och avtagande vind.

Dänningevallen har besökts av Upptäck Fotboll tidigare och sedan dess har tydligen laget blivit dubbelt så underhållande om man nu ska tolka det chockhöjda biljettpriset. Underhållningsnivån i dagens match skulle dock visa sig vara betydligt mindre värt. Den här gången var det inte heller någon som protesterade när vi ville betala inträde. Tvärtom såg fyra personer till att allt gick som det skulle vid inträdet. Till Upptäck Fotbolls stora glädje var kiosken öppen och med överkomliga priser. Det man förlorar på karusellerna får man ta igen på slänggungorna. Dessutom var kiosken flyttad från en pittoresk bod till en del av klubbhuset så kanske är biljettpriset berättigat...

Vederslöv/Dänningelanda och Råstorp/Timsfors hör hemma i Division 4 Sydväst. Serien som tydligen ingen vill vinna, i alla fall om man ska tro tränarnas kommentarer i tidningarna. Alla är rörande överens om att "ett annat" lag än deras eget kommer vinna serien och det egna målet för samtliga är att hänga kvar. Redan i matchens inledning tyckte Upptäck Fotboll sig märka att Råstorp/Timsfors var det bättre laget och borde avgå med en seger. De försökte spela bollen genom laget och passa sig fram till lägen men blev effektivt stoppade av hemmalagets taktik. En taktik som bestod av att först och främst få bollen av plan. Döm om vår förvåning när en sådan boll nådde en fristående Vederslöv/Dänningelanda-forward som enkelt kunde rulla bollen i mål. 1-0 genom Johan Licke. Det var Råstorp/Timsfors högt placerade backlinje som straffade sig.

I paus värmde sig Upptäck Fotboll med årets första Bullens korv. I slutet av säsongen kommer Årets Korv 07 utses och vi kan väl redan nu konstatera att dagens korv inte kommer vinna, men en premiärkorv är ändå en premiärkorv.

Andra halvlek rivstartade med att Vederslöv/Dänningelanda får en man utvisad. Christian Hammargren drar på sig ett andra gult kort för att ha sparkat bort bollen. Mycket onödigt och högst rättvist! Upptäck Fotboll använde mycket grövre omdömen av agerandet till det andra gula kortet på läktaren, men besparar er läsare dessa. Som ett brev på posten kommer Råstorp/Timsfors vändning av matchen. Först 1-1 genom en läcker frispark signerad Henrik "Åland" Karlsson sedan 1-2 genom Filip Karlsson. Besvikelsen var tydlig både hos spelare och hemmafansen som tog ut sina aggressioner genom att skälla på domaren. Upptäck Fotboll har inget att anmärka på domare Jonas Ottossons insats.

Nu är vi igång på allvar! Följ med oss på vår resa till de småländska idrottsplatserna. Vem vet, kanske ser Upptäck Fotboll ditt lag nästa gång?


image4

Fler bilder:
http://upptackfotboll.bilddagboken.se/index.php?main=L3AvZGF5dmlldy5odG1sP3Q9MTE3NzE5MjgwMSZpZD00NDQ3MDM5Mw==

Stor besvikelse

Äntligen skulle Upptäck Fotboll få gå på seriepremiär, en försiktig början i Räppe stod på programmet. Räppe, som är nykomling i serien, skulle på hemmaplan ta sig an Slätthög. Vi skriver "skulle" för i sista stund visade det sig att matchen är uppskjuten. Detta är en stor besvikelse för Upptäck Fotboll. Anledningen till den inställda matchen ska enligt rapporter vara snömögel, ett så vanligt fenomen att man kan kalla det ett Växjösyndrom. Upptäck Fotboll ställer sig frågande till hur en fotbollsplan kan vara ospelbar efter den här fina våren. Nu tar vi nya tag och letar upp en planskötare som kan sitt jobb. Abstinensen börjar bli svår så det kommer garanterat bli en match redan under helgen.  

Ni hittar bilder på:
http://upptackfotboll.bilddagboken.se/index.php?main=L3AvZGF5dmlldy5odG1sP3Q9MTE3NzAyMDAwMSZpZD00Mzk1ODAzMg==


image3

Växjö Norra - IFK Hässleholm 0-4

Årets första match för Upptäck Fotboll blev mötet mellan division 3-laget Växjö Norra och IFK Hässleholm hemmahörande i Skåne och en division högre. Abstinensen för Upptäck Fotboll blev för stor och det gick inte att vänta in nästa veckas seriepremiärer utan det fick bli en match i Svenska Cupen, omgång ett.

50 spänn i inträde är ett lågt pris att betala för ett par timmars underhållning i den värmande vårsolen. Låt vara att det blåste svinkallt och halv storm. Det märks att den riktiga premiären är en vecka bort då alla tekniska finesser som till exempel en inträdeslucka i plast som inte gick att öppna till entrévärdens stora förtret. Det innebär att Upptäck Fotboll fick en unik inblick bakom kulisserna i entrékuren. Tyvärr innebar den tidiga premiären dessutom att kiosken ännu inte var öppen. För Växjö Norra del betyder detta att deras halvtidskorv inte kunde smakas och recenseras av Upptäck Fotboll. De missar nu sin chans att vinna utmärkelsen Årets Korv 07. Vinnare av Årets Korv 05 blev för övrigt Ingelstad IK och Årets Korv 06 gick till Moheda IF.

Det spelades en match också och den rivstartade med att Hässleholm gjorde mål redan i den andra minuten. En hörna från höger trillade ner i straffområdet och efter strul och dåligt försvarsspel kunde bollen tryckas i mål av Burim Rexhepi. Upptäck Fotboll tolkar situationen som fel i kommunikationen mellan back och målvakt i Växjö Norra.

Hässleholm var det klart bättre laget hela första halvlek utan att egentligen spela särskilt bra. Framförallt var skillnaden stor i passningssäkerhet och anfallsspel. Medan Hässleholms anfallare hela tiden sprang rätt och fick bollar i rätt lägen verkar hemmalaget fortfarande ha en del att jobba med i anfallsväg. Innan halvleken var slut hann Hässleholm med att göra både 0-2 och 0-3. Målskyttar: Simon Larsson och Peter Eriksson.

I halvtid har man alltid chans att kolla in vad det är för folk som tagit sig till matchen och den här gången verkade det faktiskt vara en hel del Hässleholmsfolk på plats. Kan det varit platser över i spelarbussen, frågar sig Upptäck Fotboll? Kanske kan Växjöfolkets frånvaro förklaras av att Öster samtidigt träningsspelade? Total publik: ett 30-tal.

Andra halvlek var ett rejält sömnpiller. Hässleholm var mycket nöjda med sin tremålsledning och Växjö Norra helt enkelt inte tillräckligt bra för att störa. Skillnaden i divisioner var tydlig. Det enda noterbara var 0-4-målet i den 89:e minuten. Inhopparen Binjam Semere nådde högst på en hörna. Säkert avancemang för IFK Hässleholm och något att fundera på för Växjö Norra.

Den kalla vinden innebar att Upptäck Fotboll snabbt tog sig till bilen efter domarens slutsignal.

Var dyker Upptäck Fotboll upp nästa gång?

image2

Fler bilder från matchen 6/4 hittar ni på: http://upptackfotboll.bilddagboken.se


Manifest

Vad kan vara bättre än att ha solen i ögonen någonstans på en vall eller idrottsplats samtidigt som korvdoften hänger i luften? Det spelar ingen roll om det sker en lördag klockan 13 eller en torsdagkväll vid sjusnåret. Bredvid sitter fem lokala profiler och muttrar över svunna tider. Tydligen var allt bättre i dessa "svunna" tider. Efter ett antal snedsparkar, ännu fler svordomar från de inblandade och bortförklaringar till domaren är det lätt att faktiskt hålla med profilerna. Naturligtvis är det fotboll vi pratar om, men inte enbart själva matchen. Fotboll ska ses på plats och innehåller hela denna totala upplevelse. Fotboll på hög nivå har sin charm och dramaturgi med lyckade passningar och vackra mål. Men samma seriösa inställning och hårda jobb hittar man även i div 6 Älmhult och div 3 sydvästra Götaland. Denna blogg är tillägnad den fotboll som pågår under tiden du ser La Liga på TV. Den tillägnas även alla de människor som lägger ner många timmar på ideelt arbete i en klubb de älskar.

Det är upplevelsen av att se fotbollsmatch och äventyret att ta sig till alla olika platser runt om i Småland som denna blogg kommer handla om. Du kommer få läsa matchreferat men framför allt ska vi försöka skildra byn, idrottsplatsen, människorna runt den härligaste av alla sporter. Resorna kommer vi även dokumentera med bilder som sedan finns utlagda på bilddagboken.se.

Äventyret startade en sommardag 2004 med matchen Västra Torsås-Traryd, två insomnade giganter i den småländska fotbollen som vid denna tidpunkt sladdade i div 6. Under matchens gång märkte vi hur mycket vi älskade den lokala fotbollen och att vi borde göra det här flera gånger. Sedan den matchen har vi sett ett 30-tal småländska fotbollslag kriga om poäng. Vi har mötts av kommentarer som "Det kunde väl kvittat" på bred småländska när vi insisterade på att betala inträde i Dänningelanda. Vi har bjudits på sillmacka i Ingelstad av den lokala ICA-butiken som valt detta udda sätt att stötta sitt lag på. Vi har sett en liten flicka försöka bjuda sin pappa på godis, mitt under pågående match.

Följ med oss ut i de småländska skogarna där det varje vecka utspelas små dramer på och runt den lokala idrottsplatsen.

RSS 2.0