Upptäck Fotboll är tillbaka!

4,5 år senare är vi nu här igen. Vi trodde att man kunde sluta men det gick inte. Suget blev till slut för stort. Sagan om Upptäck Fotboll fick ett abrupt slut sommaren 2009 efter matchen Lenhovda-Örsjö. En utflykt som avslutades på krogen och ja, där blev vi kvar. Inför varje ny säsong sedan dess har frågan om Upptäck Fotbolls framtid varit uppe på dagordningen men det har liksom inte blivit av. Intresset för den lokala fotbollen har ständigt återkommit men inte lusten att dela med sig i bloggformat. Tills nu. När Smålandsposten inte bara snott upplägget med att göra exotiska nedslag i den lokala fotbollen utan också hela konceptet med korvtävlingen. Ok vi kan köpa att SMP snodde en briljant idé, men att inte utse Moheda som vinnare är en skandal. En ren och skär korvskandal.
 
Upptäck Fotbolls manifest är lika aktuellt idag som när det en gång skrevs:
Vad kan vara bättre än att ha solen i ögonen någonstans på en vall eller idrottsplats samtidigt som korvdoften hänger i luften? Det spelar ingen roll om det sker en lördag klockan 13 eller en torsdagkväll vid sjusnåret. Bredvid sitter fem lokala profiler och muttrar över svunna tider. Tydligen var allt bättre i dessa "svunna" tider. Efter ett antal snedsparkar, ännu fler svordomar från de inblandade och bortförklaringar till domaren är det lätt att faktiskt hålla med profilerna. Naturligtvis är det fotboll vi pratar om, men inte enbart själva matchen. Fotboll ska ses på plats och innehåller hela denna totala upplevelse. Fotboll på hög nivå har sin charm och dramaturgi med lyckade passningar och vackra mål. Men samma seriösa inställning och hårda jobb hittar man även i div 6 Älmhult och div 3 sydvästra Götaland. Denna blogg är tillägnad den fotboll som pågår under tiden du ser La Liga på TV. Den tillägnas även alla de människor som lägger ner många timmar på ideellt arbete i en klubb de älskar.
 
För att komma i stämning och lägga upp en säsongplanering begav sig Upptäck Fotboll i helgen därför till Tipshallen där den årliga turneringen JomaliveÅrydcup (ja det stod så i programbladet) avgjordes. Man vet att man hittat rätt när den första synen som möter en är två spelare i Sandsbro AIK som står vid entrén i täckjackor och shorts och röker. Det ser man sällan på TV.
 
Har man följt bloggen tidigare vet man att en av Upptäck Fotbolls viktigaste principer är att betala inträde och stödja föreningarna. Efter att två snubbar plankat in med ursäkten "Vi är med Moheda" och "Vi var här igår" kan vi konstatera att 60 kronor tydligen är mycket pengar för vissa.
 
Såg vi någon bra fotboll? Nja, det är för tidigt på säsongen och formatet med 30 minuters-matcher blir snålt med tid. Matcherna tenderar att bli defensiva. Det är ingen kritik riktad mot cupen för det blir ett bra hålligång med ständigt nya lag på plan. Med så många lag aktiva under dagen är det mer intressant att kolla vilka spelare som spelar var numera och vilka som lagt av och klivit över på ledarsidan. Den lokala fotbollen har inte stått still sedan vi var aktiva senast.
 
Det var förresten länge sedan en lunch smakade så gott som de två Bullens med bröd vi tryckte i oss under en paus.
 
Framöver väntar ihärdiga uppdateringar på Smålands fotbollsförbunds hemsida för att kolla in serieindelningar och spelprogram. När allt sånt är klart återstår bara att invänta att själva fotbollen kommer igång så att vi kan åka på nya utflykter. Några vita fläckar på kartan har vi, dessutom har nya lag tillkommit. Glädjande på alla sätt. Så vilka vinner den riktiga korvtävlingen? Vilken blir årets idrottsplats? Frågorna är många och svaren kommer ge sig allt eftersom säsongen utspelar sig.
 
Vi ses på vallen!
 
 

RSS 2.0