Halvtidsanalys: Division 6 Växjö

I Växjösexan har vi nu kommit halvvägs och en mycket intressant kuriositet måste nämnas direkt. Efter att alla lag har spelat 10 matcher har bara en enda match slutat oavgjort! Därför ligger lagen prydligt uppradade i trepoängsintervall.

1. Rottne IF 24 p

Rottne inledde serien med två segrar och två förluster men har sedan dess 6 raka vinster. Grimslöv-Rottne i omgång fem är definitivt en av de mest välspelade matcher Upptäck Fotboll sett iår. Högt tempo, bra passningspel och bra rörelse kännetecknade den matchen där Rottne var det bättre laget. Framförallt visade man upp en härlig aggressivitet både på mitten och i backlinjen. I Rottne imponerade då tre spelare: Innermittfältaren Kifuma Picotas som var ett härligt rivjärn och en duktig passningsspelare, yttermittfältaren Jesper Jonsson som hade ett härligt driv i steget och ett fint skott, 9 mål har det blivit för honom hittills, ett mycket bra facit. Dessutom imponerade mittbacken Marcus Nyhlén med ett aggressivt försvarsspel, han var inte heller rädd för att fylla på framåt och skapa oreda för motståndarna. Rottne har alla chanser i världen att gå upp i femman om den fina vårsäsongen upprepas i höst.

2. Horda AIK 22 p

Horda är ett lag som smugit med i toppen nästan lite omärkbart. Inledningen på säsongen var inte lysande på något sätt och mycket pekade då på en mittenplacering. Men när man slog dåvarande seriesuveränen Liljan var det en tydlig signal om vad det här laget kan prestera och sedan den vinsten har man radat upp segrar. Detta tills man gick på pumpen mot Rottne precis innan sommaruppehållet. En blytung hemmaförlust för Horda som kan visa sig vara tungan på vågen i höst. Nu har troligen inte Horda råd att förlora mot Rottne borta, en match som dessutom spelas i den absolut sista omgången i slutet av september. Serien kan visserligen vara avgjord då men den matchen ser ut att kunna bli mycket spännande.

3. FK Liljan 21 p

Vad har hänt med Liljan? Stoltserade med full pott efter fem omgångar men har sedan dess förlorat tre matcher. Två av förlusterna mot toppkonkurrenterna Horda och Rottne visserligen men förlusten mot bottenlaget Tolg känns helt oförklarlig. Upptäck Fotboll tror inte att invandrarlaget från Värnamo lägger sig i toppstriden på allvar.

4. Hjortsberga IF 18 p

Hjortsberga blandar och ger. Ena dagen kan man slå Grimslöv med 5-0 eller Ohsbruk med 9-0 för att sen förlora mot Araby med uddamålet. Med tanke på hur bra vi tyckte Grimslöv spelade mot Rottne känns Hjortsbergas 5-0 mål dessa som ett mycker bra resultat. Kan Hjortsberga hitta stabilitet och spela bra mot alla lag kan man mycket väl utmana topplagen. 

5. IFK Grimslöv 18 p

Omdömet om Hjortsberga gäller för Grimslöv också. Man är med precis under toppen men har definitivt potential i laget att ta sig längre upp i tabellen. Man spelar fin fotboll utmed marken och försöker rulla boll så mycket som möjligt. Forwards och yttermittfältare löper mycket och rätt. Det hade varit mycket intressant att se Grimslöv spela fler matcher för att se om detta är en spelidé man använder genomgående och vad det är som gör att man klappar igenom som mot Hjortsberga.

6. Araby IF 16 p

Seriens enda riktiga Växjölag är ett mittenlag och lär väl så förbli. Då och då kan man störa topplagen men inte över en hel säsong. Att ta sig förbi något av lagen ovanför tror vi blir en för svår uppgift för Araby, å andra sidan är man lite för bra för att släppa flera lag förbi sig och därmed pratar vi om en slutplats mellan 5-7. Inte dåligt ändå för ett lag som om inte minnet sviker mig inte ens var med i seriespel förra säsongen?

7. Ohsbruks IF 12 p

Har tagit en imponerande seger mot Rottne, en seger som enligt Rottnekällor var otroligt tursam. Ohsbruk kan på sin höjd utmana Araby om sjätteplatsen och kanske också få ett besök av Upptäck Fotboll. Inte fy skam!

8. IFK Torpsbruk 9 p

Torpsbruk har en fin liten idrottplats med ett för tillfället sämre fotbollslag. Man släpper in på tok för många mål, 34 så här långt och flest i serien. Dock känns man bättre än de två lagen under i tabellen och kanske har man också chansen att gå om Ohsbruk och knipa en sjundeplats. Inte helt illa pinkat isåfall.

9. Tolgs IF 6 p

Tolgs IF har stått för den här seriens absolut största skräll så här långt med sin seger över topplaget Liljan. Den andra segern har tagits mot sin bottenkollega och derbymotståndare Åby/Tjureda i en match som var långt ifrån välspelad. Skillnaden i kvalitet jämfört med matchen Grimslöv-Rottne och Åby/Tjureda-Tolg var verkligen som natt och dag. Tolg kommer få fullt sjå med att undvika bottenplatsen i den här serien. En fin indrottsplats ska man enligt ryktet ha och det lär Upptäck Fotboll kolla upp.

10. Åby/Tjureda IF 3 p

Jumbon har det inte lätt. 9 förluster och bara en ynka seger på 10 matcher. Segern togs mot bottenkollegan Torpsbruk. Förlusten mot Tolg avslöjade med all oönskvärd tydlighet bristerna i Å/T. Framförallt tydlig var oförmågan att få bollen i mål trots många heta chanser. Det kommer bli tufft för Å/T att undvika jumboplatsen.

Kommentar:

Rottne har skaffat sig en utmärkt position och vi tror inte att man släpper serieledningen ifrån sig.

image40

Blåklädda spelare med anledning att jubla i höst?

Halvtidsanalys: Division 6 Älmhult

Under rubriken Halvtidsanalys kommer Upptäck Fotboll att ge en bild av hur det ser ut i de lokala serierna och hur läget är för de lokala fotbollslagen. Alla serier i Kronobergsfotbollen har nu sommaruppehåll och medan spelare och ledare pustar ut efter en tuff vårsäsong så passar det alldeles utmärkt att vi analyserar vad det är som hänt under våren.

Vi börjar nerifrån i seriepyramiden med Div 6-serierna. Först ut: Division 6 Älmhult. Läget efter 10 spelade matcher:

1. Ryd/Urshult 21 p

Efter en trevande inledning med tre oavgjorda och en förlust på de fyra första matcherna har RUSK radat upp sex segrar där särskilt den sista hemma mot Strömsnäsbruk imponerade. I Ferhat Uzun har man hela Kronobergsfotbollens skyttekung. 15 mål under våren är inte fy skam. Mot Strömsnäsbruk gjorde han lite som han ville och kan vara tungan på vågen till hösten när serien summeras. Till ett farligt anfall, 46 mål på 10 matcher (!), ska dock tilläggas att Ryd/Urshults försvarsspel lämnar en del övrigt att önska. Man har redan släppt in hela 20 mål och det funkar ju bra att göra 4 och släppa in 2 men mot de andra topplagen kan en sådan givmildhet straffa sig. För trots att man leder serien är nästa lag det lag alla jagar...

2. Guddarps IF 20 p (9 matcher)

För trots att man för närvarande ligger tvåa så är Guddarps IF laget i den egentliga serieledningen. Guddarp har en match mindre spelad och den är mot jumbon Häradsbäck som Guddarp kommer slå utan några problem. Guddarp har varit det mest stabila laget i serien så här långt. Dock åkte man i den nionde omgånge på en rejäl chockförlust borta mot Västra Torsås. En förlust som gör att toppen i tabellen är väldigt jämn. En liten varningsklocka för Guddarp är att man spelat oavgjort på hemmaplan mot båda toppkonkurrenterna Strömsnäsbruk och Ryd/Urshult. Detta gör att man nu har två mycket svåra bortamatcher kvar mot dessa lag. Ett litet försprång inför de matcherna behövs nog om Guddarp ska knipa förstaplatsen.

3. Strömsnäsbruks IF 20 p

Mångas favorit till seriesegern hittar vi på tredje plats i halvtid. Strömsnäsbruk trillade ner från femman till den här säsongen och har givetvis som uttalad ambition att gå upp igen. Fallet från division 3 ner till sexan har varit tungt och nu måste klättringen uppåt börja för en något stukad klubb. Trenden från tiden i femma fortsätter dock. man kan vinna matcher stort för att sedan förlora stort omgången senare. Det började väldigt bra för SIF med stabila segrar och oavgjort mot sina toppkonkurrenter men sedan går man plötsligt på pumpen borta mot Hallaryd (1-5) och sedan ny förlust mot Ryd/Urshult. Spelet mot Ryd/Urshult imponerade knappast på någon. Ett passivt och trögt försvarsspel kombinerat med fantasilöst anfallsspel är inte en vinnande kombination. Men trots underläget mot Ryd/Urshult fortsatte man att kämpa och var en straffmiss ifrån 3-2 med tio minuter kvar att spela. Här finns nyckeln till en topplacering för SIF. Man är ett hårt kämpande lag med mycket jävlaranamma och de matcher där man får spelet att stämma ordentligt är man seriens bästa lag.

4. Hallaryds IF 18 p

Lilla Hallaryds IF får vi inte heller räkna bort från toppstriden. Hemmasegern mot Strömsnäsbruk är toppnoteringen medan förlusten mot KF Omen får räknas till bottennoteringen. Med ett bättre resultat där hade man ju faktiskt varit med i den absoluta toppen. Vi spår att Hallaryd kommer fortsätta ligga i skiktet precis under de topplagen. Hallaryd är en potentiell mina att gå på för fler topplag men till serieseger kommer det inte räcka för Hallaryd. Att de ska smita om alla de tre lagen ovanför är inte troligt.

5. Västra Torsås IF 16 p

Laget som spelar i Torne, platsen där Upptäck Fotboll föddes, har givetvis en speciell plats i våra hjärtan. Man började säsongen illa men efter en knapp seger mot Häradsbäck har det vänt lite. Segern hemma mot Guddarp visar att Västra Torsås inte är ett dåligt lag på något sätt men blanda sig i toppstriden kommer man inte kunna göra. Man kommer få slåss i mittenskiktet med de tre lagen som följer i tabellen.

6. KF Omen FK 14 p

Kamratlaget från Ljungby stretar på och är med sin fysiska spelstil ett svårt lag för de flesta lag att möta. Det blir oftast täta matcher när Omen är inblandade men tyvärr för deras del brukar de dra det kortaste strået mot de riktiga topplagen. Fortsätt mittenplacering för Omen är vår inte alltför vågade spådom.

7. Kånna IF 14 p

Kånna har i våra ögon slarvat bort en position högre upp i tabellen genom att spela oavgjort två gånger mot Angelstad. Med 18 p i halvtid hade läget varit annorlunda, nu blir troligen Kånnas öde att vara ett mittenlag.

8. Hamneda GoIK 12 p

Hamneda är bättre än de två bottenlagen och sämre än lagen ovanför därför kommer man hamna på en åttonde plats när serien är slut också.

9. Angelstads IF 5 p

Angelstad räddas från jumboplatsen i den här serien av Häradsbäck. Mot Häradsbäck kom Angelstads enda seger så här långt och man kommer troligen sluta näst sist i serien med ca 10 p. En seger till mot Häradsbäck och ett par oavgjorda lär bli melodin för Angelstad under hösten.

10. Häradsbäcks IF 0 p

Seriens obestridda jumbo har som vanligt gjort sin stora insats under försäsongen när man lyckats få ihop ett a-lag för ytterligare en säsong i seriespel. Den stora frågan är om man kommer att ta någon poäng alls? Upptäck Fotboll tror nog det trots allt. Man har varit nära en gång, uddamålsförlust mot Västra Torsås.

Slutkommentar:

Toppen av Älmhultssexan är oerhårt svår att förutspå. Vi sticker dock ut hakan redan nu och tippar Ryd/Urshult som seriesegrare. Man är svårstoppade framåt och kommer inte gå på några minor mot de sämre lagen. Dessutom har man redan mött konkurrenten Strömsnäsbruk två gånger och medan Guddarp och Strömsnäsbruk möts i omgång 14 kan Ryd/Urshult lugnt plocka 3 poäng mot Kånna. En sådan liten detalj kan mycket väl avgöra denna serie.

image39

Segerfest i Urshult till hösten?

RSS 2.0