En profil tackar för sig!

Upptäck Fotboll fick ett inlägg från en av de största domarprofilerna vi haft nöjet att träffa på. Håkan Brundin från Vislanda hälsar följande:

Hej ALLA.
Jag blev både förvånad och glad över att någon eller några utser mej till "Årets Domare". Det enda jag kan säga att jag är mej själv och pratar "spelarnas språk" på plan. Det kan vara därför som en del ser mej som både tokig och ibland rolig.
Jag vill passa på att tacka ALLA som jag har dömt eller haft förmånen att komma i kontakt med både på och vid sidan av fotbollsplanen. Säsongen 2007 har visat sej bli min sist som aktiv domare, ett skadat knä säger stopp och det är bara att lyssna till det. Jag kommer dock att fortsätta som domarinstruktör så ni blir inte av med mej riktigt ännu. Tack ALLA och vi ses säsongen 2008 vid sidan om planen.

Håkan Brundin, Växjö FDK.

Vi på Upptäck Fotboll publicerar denna hälsning som ett tack för de roliga stunder herr Brundin skänkt oss vid sidan av plan. Vissa av hans kommenterar på plan fick till och med nöjet att bli censurerade i radio. Bara en sån sak...


Moheda jubileumscup

Låt oss börja med att konstatera att Moheda bollhall är inte Tipshallen. Men där det luktar läderkula där finns det stor chans att hitta Upptäck Fotboll. Och igår luktade det läderkula i Moheda där det spelades jubileumscup för damlag i division 5. Vi har lite svårt att tänka oss någon mer specialiserad cup än den Moheda lyckades hitta på för att inleda sitt 100-årsfirande. Men oavsett hur, var och när så finns det inte mycket som kan slå sju timmar fotboll en söndag i februari. Då spelar det ingen roll att lagen spelade med sjumannalag och på grus. Upptäck Fotboll stod ändå där vid sidan av plan med ett leende på läpparna. Snart är det ju april och gräs och seriepremiär och spänning och kallt som fasen. Vilken säsong det kommer bli!


Även om det måste vara bra att kunna vara på grus hela vintern och slippa små gympahallar är bollhallen i Moheda inte optimal för fotboll. Taket ligger alldeles för lågt vilket gör att varannan spark går i taket och studsar åt vilket håll som helst. Naturligtvis går det inte att blåsa av spelet varje gång bollen tar i taket i en sån hall. Det gjorde att det ibland blev både komiskt och farligt för försvarande lag när bollen helt plötsligt kom tillbaka efter en rensning. Vid mer än ett tillfälle spelade målvakten fotboll med sig själv.


Upptäck Fotboll åkte till Moheda för att lite specialstudera Hjortsberga IF som till årets säsong kommer till start med ett nybildat damlag. Dessutom har flera spelare tillkommit till laget. Både spelare från andra lag och spelare som hållt upp ett eller ett par år. Hur skulle de klara sig mot lag som Moheda, Vislanda och Ingelstad?


Nu slapp Hjortsberga både Ingelstad och Vislanda i sin grupp. Istället hittade vi Hjortsberga i grupp 2 tillsammans med Moheda IF, Norrhults BK, Åby-Tjureda 1 och Växjö FF...en tillräckligt svår grupp bara det. I grupp 1 spelade Ingelstads IK, Åby-Tjureda 2, Lessebo GoIF, Bors SK och Vislanda IF.


Desinformation från en Hjortsbergaspelare gjorde att Upptäck Fotboll missade de fyra första matcherna. Enligt vår källa skulle inte cupen dra igång förrän mötet mellan just Hjortsberga och Moheda. Men det visade sig vara fel när vi snubblade rakt in på plan under mötet mellan Vislanda och Ingelstad. En snedspark höll på att sätta punkt för dagen innan den ens börjat. Tydligen spelades inga viktiga matcher innan Hjortsberga gick in i cupen...


Upptäck Fotboll har sett damlag i division fem tidigare, bl a Ingelstad, Lessebo och Växjö FF och periodvis har spelet kanske inte riktigt haft önskvärt tempo. Men med matcher på 18 minuter var spelet hela tiden fart- och tempofyllt. Det var kanske inte alltid blixtrande kombinationer i passningsspelet men det var aldrig tråkig fotboll. Allt som ofta bjöds det på fina kombinationer, bra löpningar, snygga mål och tuff kamp.


Efter 23 spelade matcher, då Upptäck Fotboll visserligen bara fick se 19, stod Åby-Tjuredas lag 1 något överraskande som segrare efter att i finalen ha slagit Växjö FF. Vi säger överraskande för även om de lyckades vinna två matcher i gruppen så var det inte efter att ha dominerat någon match. Men det är väl det som gör ett vinnande lag...man måste ha lite tur också. I finalen däremot var det egentligen inget snack om saken. Segern med 2-1 var inte på något sätt orättvis. Åby-Tjureda kämpade mycket bra mot ett Växjö som inte kom någonstans. Kanske berodde det på att man hade spelat semifinal som slutade endast 7 minuter innan finalen började? Samtidigt ska man tänka på att Växjö kom med ett helt lag på avbytarbänken medan till exempel Bors SK endast hade två tjejer att byta in.


Trots en semifinalförlust mot Åby-Tjureda 1 vill Upptäck Fotboll framhålla Vislanda som det bästa laget. De spelade en fin fotboll genom hela grundspelet med ett stabilt grundspel från Frida Sandberg på backplats, via Mia Berggren upp till Sara Pettersson i anfallet. Just Sara Pettersson var en ny upplevelse för Upptäck Fotboll. Som en sann anfallare högg hon på allt i motståndarens straffområde och lyckades bl a i matchen mot Lessebo göra ett hat trick i 3-0-segern. Det ska bli spännande att följa Saras vidare framfart på fotbollsplanen.


Ett lag som inte lyckades infria förväntningarna var Ingelstads IK. Av det vi sett utomhus av laget fanns inget att känna igen. Efter en inledande seger över Åby-Tjureda 2 blev det ingen mer vinst. Den vilja som vi fick se på Ingelvi förra året ville inte infinna sig.


Upptäck Fotboll vill framhålla turneringens bästa spelare i Bors yttermittfältare nummer 6 Emma Harryson. Uppoffrande spel över hela planen blandat med bra passningar och fina löpningar är något som vi gillar att se. Dessutom var Emma framme och fick avgöra matchen mot Ingelstad. Vi är övertygade om att få höra mer om Emma Harryson i framtiden.


Så hur gick det då för det nybildade damlaget från Hjortsberga? Helt klart godkänt skulle vi vilja säga. Första heta derbymatchen mot Moheda slutade 0-0 och där behöver Hjortsberga inte be om ursäkt för poängen. Moheda kanske hade bollen lite mer men de kom ingenstans. Samtliga spelare i Hjortsberga var på hugget och störde Mohedas anfallsspel på ett effektivt sätt. I andra matchen mot Växjö FF (förlust med 1-2) var Hjortsberga det bättre laget. De tog ledningen i 9:e minuten och höll den med hjälp av bra spel till 16:e minuten då ett skott olyckligt tog på en försvarar in i mål. Som om det inte var nog hände samma sak minuten senare, även om bollen ändå såg ut att ha gått i mål. Efter dessa två mycket bra matcher av Hjortsberga orkade de inte riktigt upp till samma standard i de följande matcherna mot Åby-Tjureda 1 och Norrhult (båda 1-0-förluster) men insatserna under turneringen lovar ändå gott för Hjortsberga.


Ett samtal med tränaren Mats Karlsson talar också om glädje och individuellt kunnande under träningarna. Han menar att även om tjejerna kan ta för sig och spela tufft så är det skönt att slippa allt gnäll, skitsnack och dumheter från pojklagsmatcherna. Egentligen ska hela laget ha en applåd för hur de genomförde turneringen i Moheda men vi vill nämna två saker med laget: för det första målvakten Martina Ahlqvist som kan bli nyttig för laget under säsongen och backlinjen som med sin snabbhet kan förstöra för många anfallare. Speciellt samspelet mellan Ebba Gunnarsson och Jonna Fredriksson fungerade bra. Med det här lovar Upptäck Fotboll att smyga ut till Blidavallen för ytterligare studier av Hjortsbergas finest.


Efter förra helgen i Tipshallen och nu en turnering i Moheda känns det som att vi är på gång igen, tidigare än någonsin. Om någon vet var det spelas fotboll så tipsa oss gärna med ett inlägg, mycket vill ha mera! Korven från Moheda som en gång lyckats ta hem Årets Korv verkar så här avslutningsvis också ligga i försäsongsträning...


Bilder kommer när fotografen fått tummen ur...minneskortet.


Årydscupen 2008

Upptäck Fotboll är tillbaka även 2008! Suget efter den lokala fotbollen blev så svårt att vi spenderade hela helgen i Växjös Tipshall. Tipshallen har tyvärr inte fått vara med i bloggen tidigare eftersom vi startade upp förra säsongen efter alla träningsmatcher redan var spelade. Att sitta i tipshallen en lördag eftermiddag och bara njuta av den speciella akustiken är en upplevelse väl värd att prova. Det vet vi nämligen efter många timmars research.

Årydscupen är en försäsongscup som spelats i 6-7 år nu och som börjar bli en riktig tradition i Kronobergsfotbollen. I år hade hela 24 lag anmält sig till spel och det innebar spel från tidig morgon till sen kväll båda dagarna för att få ihop det pressade spelschemat. Matcherna var bara 30 minuter långa och därmed blir det ju givetvis svårt att utläsa något ordentligt inför säsongen. Många lag testade dessutom folk och spelsystem lite hej vilt vilket försvårar bilden ytterligare.

Några saker kan vi givetvis notera:

Öster visade att man har duktiga talanger genom att vinna hela turneringen med sitt Tipselitlag. De korta matcherna gynnade givetvis de lite tunnare men kvickare tonåringarna. Den flitigt instruerande Ludvig Ernstsson på bänken verkar vara precis vad de här unga talangerna behöver. Finalsegern över Älmeboda/Linneryd i finalen skäms definitivt inte för sig.

De lite mer meriterade lagen höll sig som väntat väl framme i turneringen trots de korta matcherna och allt bytande i laguppställningarna. De "stora" lokala lagen som Rydaholm, Älmeboda/Linneryd, Gransholm, Växjö BK och Sandsbro var alla framme i kvartsfinal.

Den stora positiva överraskningen i turneringen hette Furuby, nykomlingar i division 4. I åttondelsfinalen slog man lite oväntat ut Växjö Norra med 2-0 efter en riktigt fint genomförd match. I kvartsfinalen var man ingalunda chanslösa mot de blivande mästarna Öster tipselit, 0-1 efter straffmål. Även Växjö BK får räknas in bland det som var positivt. Det klart bästa laget av alla i gruppspelet där man lyckades vinna två 30 minutersmatcher med hela 4-0. Till slut blev det en lite snöplig sorti i semifinalen mot Öster på straffar, trots ledning med bara minuten kvar.

Till de negativa överraskningarna måste vi räkna Moheda som inte lyckades göra ett enda mål på sina 3 matcher och därmed åkte ut redan efter gruppspelet. Sämre insatser i turneringen stod också Ingelstad, hela 0-6 mot Växjö Norra, och Lammhult som inte lyckades knipa en enda poäng trots överkomligt motstånd. I Lammhultslägret viskade dock herr klubbordförande om stora positiva nyheter framöver. Upptäck Fotboll håller utkik!

Från turneringen minns vi också Sandsbroanfallaren Al-Hasan Silas mål direkt på avspark.  En riktig pärla rätt i krysset! Vilka som stod för motståndet i den matchen har vi lovat deras lagledare att inte berätta...

Årydscupen var en positiv upplevelse för Upptäck Fotboll. 30 spänn för en hel dags lokal fotboll är det mest prisvärda sedan holländarna köpte Manhattan för 30 glaspärlor. Korven går inte till historien som det mest välsmakande Upptäck Fotboll ätit men även Årets Korv-tävlingen är inne i försäsongen och vi tror att korv och bröd kommer vara mer samspelta ju längre säsongen går.

Ska man ge turneringen någon liten känga så är 30 minuters speltid lite väl kort i fotboll. Att man sedan kortade matcherna i slutspelet till 25 minuter må ha sina organisatoriska fördelar men ur fotbollssynpunkt var det ingen höjdare då spelet faktiskt blev lite sämre i de sista matcherna.

Upptäck Fotboll tackar dock Åryds IK för en mycket trevlig helg i Tipshallen!

Härmed är 2008 års fotbollssäsong definitivt inledd för Upptäck Fotboll. Rapporterna från försäsongens träningsmatcher kommer att dyka upp regelbunden oregelbundenhet. Håll utkik!

Bilder från Årydscupen dyker upp under veckan!

RSS 2.0