Konga SK - Rottne IF 1-5

Dags för Upptäck Fotboll att besöka ytterligare en ort på vår resa genom den småländska fotbollen. Målet för dagens resa var det lilla samhället Konga, någon mil öster om Tingsryd. På Örmovallen spelar hemmafavoriterna Konga SK, nykomlingar i division 5 södra. Ryktet om vårt besök hade tydligen spridigt sig till Vägverket som dagen till ära asfalterade om riksväg 27. Innan match passade vi på att ta ett varv genom Konga i jakt på samhällets kärna, bygdens hjärta. Visserligen såg vi både ett Hälsans hus och ett Folkets park men något centrum lyckades vi inte hitta. Finns det något sådant?



För motståndet i dagens match stod nykomlingskollegan Rottne. Utdelningen för de båda nykomlingarna har varit olika. Rottne är med strax under toppen och hugger medan Konga håller till i de nedre regionerna och får sikta in sig på att försöka klara sig kvar. Vi har sett båda lagen tidigare den här säsongen och Rottne har imponerat med en tydlig spelidé och ett bra passningsspel medan Konga är lite mer av ett kämpalag med långa bollar som i bästa fall når rätt adress. Inför matchen mumlades det mycket på läktaren om att Rottne kom med ett rejält försvagat lag och visst fattades en del nyckelspelare som Andreas Birgersson, Marcus Nyhlén och Carl Warelius.

Matchen inleddes mycket trevande med få ansatser till ordnat spel. De offensiva idéerna var få och tempot alldeles för lågt. Det hindrade dock inte lagen från att göra mål. Rottne gjorde matchens första mål när Picotas Kifuma nickade in en fint slagen hörna. Kongas replik dröjde bara tre minuter när en Rottnespelare nickade bollen i eget mål efter en hörna. Hörnan föregicks för övrigt av en del kontroversera då domaren dömde att bollen var över linjen medan den mycket bättre placerade linjedomaren inte vinkade. Upptäck Fotboll stod mycket bra till och är glada att vi inte dömer fotboll. Rottne tog tillbaka ledningen efter en halvtimmes spel när Jesper Jonsson sprang rakt igenom hemmförsvaret och serverade Gustaf Johansson öppet mål. 1-2 stod sig sedan till pausvilan.



I pausen var det med spända steg vi gick till kiosken. Skulle Konga överraska oss med en riktig lokal specialitet på korvfronten eller vad skulle det bli? Det visade sig bli en helt vanlig Bullens med en fin sälta. Brödet var helt ok och nog var det en Bullens i det övre skiktet?

Båda lagen ställde upp sig i väntan på andra halvlek och i väntan på domarna som det visade sig. Domarna tog nämligen en extra paus och tågade lugnt ut till de väntande lagen. Fanns det kanske en spa-avdelning i domarnas omklädningsrum? Rottne tog kommandot i andra halvlek och en kvart in i densamma satt trean. Jesper Jonsson fick på en bra träff men hade Kongas målvakt varit lite längre till växten hade han tagit skottet som inte såg otagbart ut. Bara fem minuter senare avgjordes matchen definitivt när Viktor Ståhlberg avslutade ett fint anfall med en elegant skarv. Inte slutade målFYRverkeriet med det utan det skulle bli en riktig femetta. 1-5 genom ytterligare ett långskott från Jesper Jonsson. Strax innan det målet hade Rottne en boll i mål som dömdes bort för offside, vilket ställde till det för tjejerna som skötte resultattavlan. Rottnes seger var odiskutabel, den går helt enkelt inte att diskutera.

Vi tackar för ett trevligt besök i Konga!

Hjortsberga IF - IFK Lammhult 1-3

Aftonbladet hade idag en enkätfråga om vad folk skulle göra nu när det var första kvällen på 3 veckor som det inte visades någon fotboll på TV. Tyvärr fanns inte alternativet "se damfotboll på Blidavallen" med som alternativ, vilket antingen visar på hur lite kontakt med vanligt folk som kvällspressen har eller att vi inte riktigt är som alla andra. Upptäck Fotboll förebrår inte läsarna om ni lutar åt alternativ nr 2.

I vad som endast kan beskrivas som iskallt höstväder stod ett Upptäck Fotboll klädda i shorts och försökte hålla god min inför matchen i damernas div 5 Växjö. Vi hade valt ut dagens match som testobjekt för lite ny teknik. Upptäck Fotboll kommer numera kunna presentera rörliga bilder från vissa matcher Insha´Allah.



Dagens match var alltså mellan Hjortsberga och Lammhult vilket Upptäck Fotboll fick upplysa dagens domare om cirka 5 minuter innan matchstart. Redan i matchens inledning var det snålblåst och hällregn och planen blev därmed ganska snabbt svårspelad. I den 17:e minuten slet sig hemmalaget Linn Liljenberg till sig ett friläge men tyvärr blev skottet för dåligt och bollen gick utanför. Istället var det bortalaget som tog ledningen när bollen olyckligt tog på en hemmaförsvarares hand efter en farlig hörna. Säker straffskytt i Lammhult var nr 12 (tyvärr inget matchprogram). 0-1 stod sig till pausvilan.

I pausen gick ett mycket fruset Upptäck Fotboll och köpte den obligatoriska korven. En närmast kokhet Bullens i ett mikrovärmt bröd värmer bättre frusna själar än en svensk sommar som den här.

Hemmalagets förhoppningar om kvitteringsmål grusades redan fyra minuter in på andra halvlek då nr 2 i Lammhult lobbsköt in 0-2 från långt håll. Hoppet tändes dock bara tre minuter senare när Hjortsberga fick en lite tveksam straff. Säker straffexekutor var lagkapten Jenny Ahlqvist. Trots ihärdiga försök från hemmalaget att få till en kvittering så gjorde Lammhult 1-3 efter sjabbel i hemmaförsvaret. Tjejen som gjorde målet verkade lystra till namnet Moa. Även Lammhult har sina artistnamn. Nu började Hjortsbergas bästa period i matchen med en hög press. Några frilägen som Lammhultsförsvaret hann avvärja var det hetaste Hjortsberga skapade. Lammhults seger var helt rättvis. Framförallt var Lammhult tyngre och rejälare i närkampsspelet. Hjortsberga behöver bli tuffare och våga gå in i närkamperna. Fotboll ska göra ont.



Förhoppningsvis kan ni få se rörliga bilder från matchen under veckan. Just nu saknas några ospecificerade detaljer...som brukligt är när Upptäck Fotboll är i farten. 

På onsdag är Upptäck Fotboll tillbaka i skogarna. Då väntar ett nytt spännande resmål a la Packat och klart.

Växjö BK - Hovslätts IK 1-0

När ena halvan av Upptäck Fotboll ligger däckad i soffan med (EM-)feber och förkylning trotsar andra halvan regn och rusk och promenerar till Torparängen på Teleborg. På programmet stod en match i den västra Elitfyran mellan hemmalaget Växjö BK och Hovslätts IK. Hovslätt, en helt ny bekantskap för Upptäck Fotboll, kommer ifrån Jönköping och spelar i det vackraste av alla fotbollsfärger: röd tröja med vita ärmar a la Arsenal. Inte ens detta skamlösa publikfrieri kunde dock få Upptäck Fotboll att överge sin neutralitet.

Trots att matchen på förhand såg ut att bli en riktig toppmatch mellan två konkurrenter om seriesegern så blev första halvlek bara ett stort jaha. Det blöta underlaget gjorde möjligtvis sitt till att förvandla spelet till ett enda långt ställningskrig på innermittfältet. Ibland avbröts denna kamp med att något av lagen slog en långboll utan någon särskild adressat. Målchanserna i första halvlek var extremt lätträknade och såg ut som något i stil med 0-0 med övervikt åt inget håll. Inget av lagen var särskilt nöjda med sin insats när domare Sven Sparavec blåste av för halvtid.

I halvtid öppnade sig himlen rejält och Hovslätts avbytare vägrade ens att lämna båset för den traditionella "kicka-bollen-lite-nonchalant-med-sina-polare"-uppvärmningen. Hoppas någon rapporterar till Smålands fotbollförbund...

Korven behöver man inte rapportera till förbundet. Precis som vanligt köpte Upptäck Fotboll två korvar innan det uppdagades att det ju faktiskt bara var en av oss på plats. Det var bara att snällt tugga i sig, 15 spänn ska liksom inte gå till spillo.

Andra halvlek blev inte heller någon spelmässig höjdare och nu duggade regnet tätare och planen var betydligt blötare. Något som kom att spela Hovslätts målvakt ett spratt i den 73:e minuten när hemmalagets Alexander Magnusson-Glaad var på väg igenom och sköt ett volleyskott som smet igenom målvaktens händer och trillade in i nät. Inte direkt rättvist men alla mål räknas och bollen är rund och (använd valfri klyscha). Målet stressade naturligtvis upp Hovslätt som spelade mer desperat fotboll och tryckte upp bollen så långt fram man kunde så fort som möjligt. Detta höll på att straffa sig när matchen enda fina anfall rullades upp av BK. En klackpassning av Jacob Hahrs hittade en fristående Pontus Lind som helt ren framför målet lyckades toffla bollen över. Hovslätts bästa kvitteringschans kom på ett av alla inlägg i slutet men nicken smet precis utanför stolpen.

1-0 till Växjö BK blev slutresultatet och det ska hemmalaget vara mycket nöjda med efter en riktig kämpamatch mot ett väl så bra lag. En dag när det kreativa spelet var som bortblåst fick slitvargarna stiga fram och matchens bästa var mittbacksresen Mattias Filipanics och mittfältsterriern Karl Axelsson i BK samt mittbacken Christoffer Baaz i Hovslätt.

Tyvärr var det den fotograferande delen av Upptäck Fotboll som låg nerbäddad så några bilder kan vi inte producera. Å andra sidan kanske det här inlägget hade varit tråkigare om förhållandet hade varit det omvända.

Trevlig midsommar!

IFK Grimslöv - Hjortsberga IF

Ett Upptäck Fotboll fullt av självförtroende och förväntan offrade EM-match mellan Italien och Rumänien för en match på Furuskans mellan hemmalaget Grimslöv och lokalkonkurrenten Hjortsberga. Vår förväntan grundade sig naturligtvis på förra säsongens match mot Rottne som på stående fot utnämndes till Årets Match. Men döm om vår besvikelse när vi möts av följande informativa skylt:



Upptäck Fotboll menar att såna här livsavgörande beslut måste ut till allmänheten på ett mer digitalt sätt! Nu får vi göra vad vi kan för att återhämta oss med hjälp av alternativ match mellan Holland och Frankrike.

Växjö Norra IF - IFÖ/Bromölla IF 1-4

Upptäck Fotboll kan inte komma på något bättre sätt att fira vårt lands nyinstiftade nationaldag än att se nationalsporten på Gamla Värendsvallen i Växjö. Upptäck Fotboll vill rikta ett stort tack till vårt lands lagstiftare som gett oss möjlighet att stå i solen en fredag eftermiddag och njuta. Dagens match innebar faktiskt årsdebut på Gamla Värendsvallen för Upptäck Fotboll, överraskande sent in på säsongen visserligen. Tidigare försök under säsongen slutade som bekant med snöfall och inomhusmatch. Ett avlägset minne...

Det spelades en hel del fotboll i länet under dagen men vi valde alltså att se Växjö Norras kamp mot att undvika bottenkänning. Rent massmedialt valde vi rätt match då våra lokala konkurrenter på Smålandsposten och Sveriges Radio också var på plats. Vi har tidigare hjälpt SR med laguppställningar och taktiska analyser och det är frågan om inte SMP också skulle behöva en hjälpande hand ibland. Upptäck Fotboll sysslar dock inte med välgörenhet.

Hemmalaget är skadedrabbat och till dagens match saknades både målvakten Peter Kennfors och dennes reservmålvakt plus ett par spelare ifrån den ordinarie backlinjen. Dagens motståndare Bromölla i sin tur saknade också ett par tunga pjäser i Per Brynolfsson och Martin Michalski. Däremot var Jonas Andersson med allsvenska meriter (Hammarby) tillbaka i laget. (Bonusinfo som ni inte lär läsa i SMP)

Vi vet ärligt talat inte riktigt hur den här matchen ska beskrivas. Vi fick se fem mål men ändå var det en ganska händelselös match. Bromölla gjorde samtliga sina mål i första halvlek men spelade ändå inte särskilt bra. Det hela började i den 13:e minuten när Joakim Lindblom slarvade i eget straffområde och bollen hittade fram till en fristående Jesper Karlsson som inte gjorde något misstag. Sen rullade det hela på. 0-2 i 20:e minuten genom Joel Nilsson som stod fri framför mål efter slarvigt försvarsspel. 0-3 i den 28:e minuten av Jesper Karlsson som fick en hel autobahn att springa igenom när Norra missade att ställa offside. 0-4 i 41:a minuten av lagkapten Martin Nilsson som slog in bollen från straffområdeslinjen sedan en resning landat vid hans fötter. 0-4 i paus och givetvis inga glada miner i Växjölägret.

Paus och något är fel när halva Upptäck Fotboll väljer att inte köpa någon korv. Solsting månde? Eller var korvens kvalitet känd på förhand? Den halva som faktiskt åt korv kunde konstatera att en kokt Bullens inte smakar nåt vidare när värmen i luften är högre än i korven...

Växjö Norra kom ut till andra halvlek fast bestämda att revanschera sig och hyfsa till siffrorna. Andra halvlek blev också mycket bättre för hemmalagets del. Bromölla förtog väl sig kanske inte direkt, fyra mål är ju trots allt en betryggande ledning i fotboll. Det blev också ett tröstmål när Markus Johansson nickade in en hörna. Norra hade sedan bud på flera mål men Bromöllas målvakt Ola Olausson gjorde ett par svettiga parader. Med 10 minuter kvar att spela drabbades lagen av varsin utvisning när de tidigare varnade spelarna Alexander Kouznetsov, Norra, och André Zeime, Bromölla, gruffade efter avblåsning. Här var domare Sebastian Lagrell rätt ute men var i övrigt lite väl ivrig att blåsa av spelet för lilla minsta.

Förlusten innebär för Norra att man dras ner i det undre skiktet av tabellen. Dagens resultat ger istället Bromölla andrum i tabellen.

Heja Sverige!

Växjö BK-Virestads IF 5-1

För Upptäck Fotboll var det stor derbykväll under onsdagen och den stora frågan var vilken av de på förhand smaskiga matcherna vi skulle välja. Kanske en tripp till Värendsvallen och smålandsderbyt mellan fallna giganten Öster och uppstickaren Värnamo i söderettan? Nä, Upptäck Fotboll faller som vanligt för grupptrycket och valde det mycket mer lokala derbyt mellan Växjö BK och Virestads IF. Att lilla Torparängen på Teleborg är bra mycket charmigare än en betongbunker är ett faktum knappast någon kan bestrida.

Dagens match i den västra Elitfyran stod alltså mellan hemmalaget Växjö BK och gästande Virestads IF. Hemmalaget var med och slogs i toppen ifjol men föll på en dålig inledning av serien och en dålig avslutning. I mitten av säsongen (och då menar vi inte under sommaruppehållet) var BK seriens bästa lag. Den här säsongen har många återigen tippat BK som topplag och hittils har man infriat de förväntningarna. BK låg inför kvällens drabbning bara en poäng efter serieledande Ryssby. Då ska man ha i åtanke att man "bara" spelade 1-1 i senaste matchen mot bottenlaget Aneby. Virestads IF å sin sida är nykomling i Elitfyran efter att lite överraskande kvalat sig upp i höstas. Lilla intima Kvarnavallen hemma i Virestadskogarna skrämde slag på många lag ifjol. Den här säsongen har laget öppnat starkt med 3 segrar och en oavgjord på 7 matcher.

Redan när lagen värmde upp kunde Upptäck Fotboll notera att Virestads specielle målskytt Johannes Bengtsson saknades i laguppställningen, givetvis ett avbräck för gästerna. Matchen inleddes i ett högt tempo och hemmalaget stressade Virestad högt i plan och vann massor av nickdueller och närkamper. Redan i den 5:e minuten blev det 1-0 när Karl Axelsson tog emot en hörna och sen slängde in bollen framför mål där mittbacken Mattias Filipanic inte behövde göra mer än att få bollen på sig. Målet gav givetvis hemmalaget mer skjuts framåt och man låg på och skapade mer chanser. Då hände det som händer så ofta i fotboll. Virestad kontrarde, fick en hörna som man också nickade i mål. 1-1 efter bara 10 minuters spel och den lycklige målskytten lystrar till namnet Rikard Malmström. Målet gör Växjö BK lite konfunderade och försiktiga i sitt spel och Virestad kunde lyfta upp spelet och hade då stor nytta av targetspelaren Kristoffer Åström som fördelade bollarna på ett klokt sätt- Hemmalaget skulle dock hitta tillbaka till sitt vägvinnande spel i den 25:e minuten när Alexander Magnusson-Glaad fick friläge och inte gjorde något misstag. Här ska stort beröm ges till André Persson som frispelade målskytten med en fantastiskt fin nickskarv.

Resten av halvleken fortsatte i ett högt tempo och så fort det blev dags för hörnor eller frisparkar blev det livsfarligt i båda straffområden. Virestad hade ett par bollar som dansade runt mållinjen och vid varje BK-hörna tilläts herr Filipanic nicka mot mål. Trots denna chanskavalkad höll sig 2-1 till pausen.

I pausen var korvens kvalitet klart underordnad sportchef Franssons halvtidsanalys så vi glömmer korven och går vidare...

Andra halvlek började lite trevande från båda lagen. Virestad hade fått möblera om lite i laget efter att lagkapten Daniel Åström tvingats utgå redan i slutet av första halvlek. I den 62:a minuten släppte Virestad återigen fram Mattias Filipanic på en hörna och han kunde nicka in 3-1, helt enligt sportchef Franssons planer. Tvåmålsledning kändes som ett betryggande avstånd för hemmalaget och de kunde låsa matchen och inte släppa fram Virestad i alltför många farliga attacker. Istället utökade man ledningen med ytterligare två mål i slutet av matchen. Första genom Alexander Albinsson som avslutade en snabb kontring med ett lite halvfladdrigt vänsterskott och sedan matchens snyggaste mål genom André Perssons kanonnick på en hörna i 90:e minuten. Denne André Persson utnämner också Upptäck Fotboll till matchens bäste spelare i ett för dagen starkt hemmalag. För Virestad ändrar dagens smäll troligen ingenting, man kommer säkert jobba vidare efter samma modell och ha som mål att hänga kvar.

Slutligen kan Upptäck Fotboll konstatera att valet av Torparängen föll mycket väl ut. En välspelad match med många mål i strålande solsken. Mycket mer kan inte fotbollsälskare önska sig!

RSS 2.0