Nöbbele BK-FC Moheda 2-1

Vi säger det direkt. Det här blir ingen munter läsning. Föreställ er: Upptäck Fotboll landar i Nöbbele 45 minuter innan avspark, till och med innan bortalaget. Sightseeing-turen genom Nöbbele gick betydligt snabbare än vi tänkt oss. Den medhavda lokala guiden ska inte lastas för detta, det fanns helt enkelt inte mer att se. Innan matchen drog igång öppnade himlen sig och ett ymnigt regn kom sen att prägla precis hela matchen. Sommarregn har ofta en lite romantisk klang men det uttrycket uppfanns inte för att beskriva regnande småspik en kall augustikväll på den småländska landsbygden.

Den snusande gentlemannen som tog inträde tippade målrik match och våra förhoppningar om en offensiv tillställning väcktes till liv. Många mål kan värma till och med den frusnaste av själar. Vi väntar på fortfarande på tö. Någon sprudlande offensiv blev det nämligen inte alls. Snarare kamp, kamp, kamp och massor av felpass. Ja, underlaget var svårspelat i och med regnet. Värnövallens gräsmatta höll dock emot regnet bra. Så det var egentligen inte underlaget det var fel på. Kanske ska man inte vänta sig mer av spelet i Division 6 Växjö men vi är hopplösa fotbollsoptimister.

Hemmalaget spelade till sig en straff när FC Moheda sparkade hål i luften och i rörelsen efter drog ner framstormande hemmaanfallare. Straffen var lika solklar som den slogs stensäkert i mål av Patrik Sjöberg. Inga fler mål i första halvlek.

Vi skickar en tacksamhetens tanke till Nöbbele BK som serverar korv och kaffe inne i klubbstugan. De 15 minuterna av värme gav nytt mod inför andra halvlek. På Värnövallen regerar Bullens och den serverades på ett piggt och glatt sätt. Smaken? Tja, har ni ätit en Bullens så vet ni. 3 av 5 gristrynen i betyg.

Andra halvlek? Se ovan.
Nä men det var mer av samma vara i andra halvlek. Det enda som förändrades var spelarnas attityd gentemot domaren som bara blev sämre och sämre. Upptäck Fotboll som står vid sidan om, helt neutrala, tyckte domaren skötte sig bra. FC Moheda kvitterade till 1-1 när ett inlägg seglade över hela backlinjen och fann en helt fri nr 15 (nä, i sexan finns inga matchprogram).
Stora protester från hemmalaget när FC Moheda sen fick straff. Vi hade svårt att ha sympati för de protesterna. I situationen blev en av Nöbbeles mittbackar utvisad för två gula kort, det andra i form av protest. Man undrar när fotbollsspelare ska inse att en domare inte ändrar ett domslut för att man skriker och är oförskämd. Bortalaget verkade ha aldrig ha fått straff tidigare för det var ingen som klev fram för att slå straffen. Efter en stunds sammanträde stegade nr 9 fram. En sämre straff är svår att slå och målvakten hade inga problem att rädda.

Nöbbele, jagandes topplaget Lammhult, behövde en seger mer än Moheda och den frustrationen var tydlig både på och bredvid plan. Som så många gånger förr riktades frustrationen mot domaren. Hemmalaget ska vara mycket glada att de inte fick ytterligare en utvisning när nr 8 först fällde en motståndare bakifrån, solklart gult. Sedan satte han händerna i bröstet på domaren, ytterligare ett gult borde det varit. Domaren valde att inte varna utan istället skälla ut spelaren.

Hemmalagets jakt på vinstmål bar till slut frukt. När "Arvid" gjorde en fin löpning, tog emot bollen i steget och chippade behärskat över målvakten. Stort jubel runt Värnövallen. Lika stort jubel från Upptäck Fotboll när slutsignalen ljöd.

Vilket av alla Nöbbele? Det vete fan. Det finns lika många Nöbbele i Småland som alkoholiserade i Ryssland.

Växjö Norra-IF rejban 3-3

Sommaren är kort, skaldade en gång Tomas Ledin. Inte om man väntar på att den lokala fotbollen ska komma igång efter sommaruppehållet, kontrar Upptäck Fotboll med. Med tanke på att vi är city slickers och ogärna förflyttar oss utanför 50-skyltarna så har vi ändå sett Växjö Norra förvånansvärt få gånger. När Upptäck Fotboll var som allra mest aktiva för 5 år sedan spelade Norra på Gamla Värendsvallen och höll till långt upp i seriesystemet. Under tiden vi varit borta har Norra inte bara förflyttat hela sin verksamhet till Åbo IP, de har också trillat ner till div 4 SV.

En annan nyhet i Växjöfotbollen är laget IF rejban som gjort resan från korpfotbollen till fyran på kort tid. Vi gillar nya initiativ i fotbollen men som puritaner har vi svårt att acceptera att man skriver lagnamnet med bara små bokstäver. Det ser helt enkelt skitfult ut, även om vi gissar att det finns en god anledning till stavningen.

En sak som dock aldrig verkar ändra på sig är Upptäck Fotbolls totala oförmåga att klä sig efter väder. Det borde vara enkelt att inse att det blir kallare när kvällen kommer, men icke. "Plus ça change, plus c'est la même chose" som fransmännen säger.

I entrén växlade vi några ord med inträdessnubben. Han tippade tuff match mellan topplagen, vågade inte sticka ut hakan mer än till att tipppa oavgjort. Några tråkningar från Upptäck Fotboll tivngade ur honom ett tippat slutresultat: 3-3. Haha sa vi, little did we know...

Vi bodde in oss på läktaren i solen och såg parkeringen fyllas till bristningsgränsen. Fast ni som har varit på Åbo IP vet att det går ganska fort att fylla upp den grusplanen. När matchen så började verkade det som om hemmalaget inte riktigt vaknat. rejban kom igång bra från början och öste på framåt, främst på sin vänsterkant och kom där runt bra. Det var också från vänster det långa inlägget kom som, redan i den sjunde minuten, resulterade i 0-1. Bollen togs emot bakom två backar av Christofer Niklasson som stötte in bollen. Baklängesmålet hjälpte inte igång hemmalaget. De fick ingen ordning på sitt spel och det såg ut som om de inte var bekväma med att spela på just den gräsmattan. Passningarna kom inte fram och bollarna var inte tillräckligt distinkt slagna. Och nästa bortamål kom också ganska snart igen. I den 25:e minuten gjorde John Sallhag 0-2, återigen efter en boll från vänster.

Därefter kämpade sig ändå Växjö Norra tillbaka in i matchen. Man bytte in Moustapha Sock på högerbacken som stängde igen den kanten och därmed började Norra få lite mer tid att hålla i bollen och bygga upp ett eget spel. I 41:a minuten fick Norra utdelning när Simon Ravelli reducerade till 1-2. Ett ganska tamt avslut som målvakten tappade in under sig.

Paus är som alltid en högtidsstund och det var dags att se vad Åbo IP hade att erbjuda i korvväg. Vi har svaga minnen av kvalitetskorv på Gamla Värendsvallen. Upptäck Fotboll valde smal grillad med bröd, trots varnande ord från grillmästaren. En varning vi skulle lyssnat på för den smala var rätt mjäkig och den tjocka såg ut att spela i en högre division. Vi ger Åbo en ny chans i korvtävlingen längre fram.

Andra halvlek startade som den första med ett rejban i förarsätet. 1-3 kom omgående när John Sallhag redan efter 3 minuter vände bort en försvarare och behärskat placerade in bollen vid närmsta stolpe. Det målet var ungefär det sista som rejban åstadkom under matchen. Efter 1-3 handlade det mesta om Norra. rejban hjälpte Norra till ett reduceringsmål när en försvarare var uppe med händerna i en luftduell. Linjemannen var snabb på att vinka och från där vi stod såg det ut som straff. Simon Ravelli satte straffen säkert. I jakten på en kvittering skapade Norra en kavalkad av målchanser. Simon Ravelli träffade tex ribban. 3-3 skulle komma och det var inhopparen Gustav Strandberg som rullade in kvitteringen i den 75:e minuten efter en mycket tilltrasslad hörnsituation.

Sista kvarten var båda lagen mycket trötta och precis som när små barn blir trötta och gnälliga blev stämningen bland spelarna klart sämre. Överlag en snäll match med endast ett gult kort. Bitvis höll matchen ett bra tempo men alldeles för mycket felpass och bollar lagda bakom framstörtande spelare gjorde matchen ryckig. Dagens oavgjorda resultat gör att Norra behåller avståndet ner till rejban i tabelltoppen. Detta öppnar för Sandsbro att komma ikapp. Spännande! Vem behöver fiktion när man kollar div 4 fotboll i höst?