Väckelsångs IK - Växjö FF B 3-2

Upptäck Fotboll tar idiotin till nya nivåer. Trots monsunregn bestämde vi oss för damfotbollsmatch i Väckelsång. På schemat stod match mot Växjö FF B. Ett lag som haft en mycket bra säsong så här långt och tagit en rejäl serieledning. Vid ankomst till Björkvallen blev vi något konfunderade eftersom det tydligen bara var vi som fått samma idé. Något fler åskådare trillade faktiskt in, all heder åt dem (och oss). För Upptäck Fotboll var det inte första besöket på Björkvallen i Väckelsång. Även herrlaget har haft det tvivelaktiga nöjet att ha oss som åskådare.

Vi hann knappt fälla upp paraplyerna innan domaren blåste igång matchen. I det läget var ingen av oss särskilt avundsjuk på tjejerna på plan eftersom regnet fortsatte att fullkomligt ösa ner. Delar av Upptäck Fotboll är dock obotlig optimist och upprepade mantrat "det ljusnar snart" genom hela matchen. Samtidigt såg man knappt över planen...

Matchen blev en typisk regnmatch. Täta närkamper och snabbt spel. Bollkontrollen var sisådär men detta givetvis på grund av det svårspelade underlaget. Växjö FF startade bäst och skapade en del farligheter framför Väckelsångsmålet. Man anföll främst via kanterna med sina kvicka yttrar. Redan i 10:e minuten blir det 0-1 när nr 14 vände bort sin försvarare och la in bollen i bortre burgaveln.  Efter målet fortsatte Växjö att skapa chanser och nog tyckte vi att de hade en boll inne när hemmamålvakten missbedömde ett skott som tog i stolpen och rullade klart bakom mållinjen. Vi kan inte påstå att domaren stod nära den situationen. Väckelsång tog den situationen som en väckarklocka och spelade upp sig. Framförallt började man spela ett mycket säkrare passningsspel. I 32:a minuten fick hemmalaget utdelning när Karin Eriksson stötte in bollen på ett mycket fint inlägg. 1-1 i paus får nog sägas vara rättvist.

I paus sökte vi skydd halvvägs genom kioskluckan. Varmt och gott därinne för damerna i kjållen. Det måste sett lite klumpigt när två ograciösa killar ska försöka balansera korv och paraply. Svaret på frågan när en Bullens smakar bäst är: Väckelsång, ösregn, 10 grader.

Vi var fortfarande inte avundsjuka på tjejerna som nu fick springa ut i ösregnet i samma blöta kläder. I 57:e minuten tog återigen Växjö FF ledningen när man vann en serie närkamper runt och i straffområdet. Sekvensen slutade med att nr 6 kunde stöta in bollen. Matchen var fortfarande jämn och hemmalaget gav inte upp trots underläget. Detta visade man när Hilda Kjellsson stormade fram och dunkade upp bollen i krysset från ca 20 meter. Årets mål så här långt för Upptäck Fotboll. Väckelsång var inte nöjda med detta. De fortsatte att spela anfallsspel och kämpade hårt i varje närkamp. Slitet gav utdelning med 5 minuter kvar när mycket duktiga innermittfältaren med nr 8 snyggt nickade in en välslagen hörna. Ett vilt kämpande Väckelsång lyckades hålla undan till en skön seger mot seriesuveränen.

Till matchen bästa spelare utser Upptäck Fotboll Väckelsångs mittback Åsa Olofsson. Snabb, brytsäker och med vårdat passningsspel. Beröm också för Växjö  FF:s högerytter nr 8 som skapade många farligheter från sin kant innan hon gick ner och spelade back.

Avslutningsvis några reflektioner. Domarstandarden är tyvärr låg i damfotbollen. Dagens domare var tyvärr inget undantag och vi tycker att damfotbollen förtjänar bättre. Vill man se snygga inlägg och fint slagna hörnor ska man se damfotboll. Hur kommer det sig att tjejer överlag är bättre än killar på detta viktiga moment? Damfotbollen förtjänar också matchprogram. Det kan ju vara så att även utomstående dyker upp på matcherna.

image48

Fler bilder från matchen här.

Alvesta GIF - Hovshaga AIF 0-2

Ett stressat och hungrigt Upptäck Fotboll gasade i 110 till Alvesta för match i division 5 Södra. Dagens batalj utkämpades mellan serieledande Alvesta GIF och nästjumbon Hovshaga AIF. Upplagt för säker AGIF-seger hemma på Virdavallen?Nja, en titt i formtabellen tydde snarare på en rätt jämn match då topplaget Alvesta börjat lite svajigt efter sommaruppehållet med en förlust och en oavgjord. HAIF å sin sida hade öppnat betydligt starkare med en vinst och en oavgjord. Givetvis helt nödvändigt om de ska lyckas undvika nedflyttning till sexan.

Väl framme på Virdavallen upptäckte vi till vår glädje att det var gratis inträde. Som kompensation köpte vi några lotter men vi hörde sen aldrig någon dragning. Om någon var på plats och vet vilka nummer som vann så hade vi lottnummer 21 och 22... Precis efter entrén blev vi överrumplade av en kille som dunkade oss i ryggen och sa: "Så Upptäck Fotboll är på plats?". Helt flabbergasted svarade vi ja och snackade lite om dagens match med nämnde kille. Ingen av oss kände killen och hur i hela världen han räknat ut vilka vi var kommer vi väl troligen aldrig få reda på. Men lita på att vi aldrig kommer glömma dagen en helt okänd människa räknade ut vilka vi var...

Första halvlek och det talangfulla Alvesta tog tag i taktpinnen direkt. Man spelade fint passningsspel och hittade gång på gång snabbe David Schylander med precisa djupledspassningar. Tyvärr för hemmalagets del slarvade man en del i avslutningslägena. Alvesta hade många chanser i första halvlek men brände allt. Hovshaga hade svårt att komma in i matchen i första halvlek och fick mest ägna sig åt försvarsspel. Man kom lite fel i positionerna i backlinjen och lät Alvesta glida igenom lite väl enkelt. Ju längre halvleken led desto mer jämnade dock spelet ut sig. Framförallt tätade bortalaget till de luckor som Alvesta först utnyttjat och sedan sökte om och om igen halvleken ut. Hemmalaget var inte nöjda med 0-0 i paus.

Nöjda blev däremot Upptäck Fotboll när dagens korv avsmakades! En mycket god kokt korv av okänt märke med ett perfekt bröd. Vi tvekar inte att utnämna Virdavallens kokta till årets hittills bästa kokta korv. Den ligger med i toppen och konkurrerar med Älmebodas tjocka grillade. Här får juryn lite att jobba med. Till den goda korven ska läggas utmärkt service av en hel armada ungdomar som nästan trillade över varandra i sin iver att servera.

I andra halvlek tog återigen Alvesta kommandot direkt med ett par halvchanser direkt i inledningen men plötsligt i den 50:e minuten rann bortalagets Fredrik Johansson igenom och lobbade över en utrusande hemmamålvalt. 0-1 kom som en blixt från klar himmel och var inte på något sätt rättvist. Hemmalaget försökte resa sig och trumma på trots underläget men 10 minuter senare är det klippt igen då Hovshagas Olof Emilsson blev fri på bortre stolpen. han avslutade med ett distinkt skott upp i nättaket. Ett närmast paralyserat och alltmer desperat hemmalag tryckte sen på framåt allt man orkade. Spelet blev dock lite väl lättläst och Hovshaga kan i slutändan hålla undan ganska komfortabelt. En mycket viktig seger för Hovshaga, men inte helt överraskande då Upptäck Fotboll varnade för Hovshaga i halvtidsanalysen.

Någon direkt lirare fanns inte i dagens match. Hovshagas innermittfältskrigare Anders Ylvén förtjänar beröm för sitt sätt att vinna nästan varje närkamp i hela andra halvlek och därmed hålla undan för ett jagande Alvesta. I hemmalaget kan de flesta bättre.

Vi lämnade Alvesta nöjda med dagens korv men med ett par frågetecken malande i våra huvuden. Hur i hela friden kunde han veta att vi var Upptäck Fotboll? Vem vann lotteriet? Inte ett svar i sikte...

image47

Fler bilder från matchen.

Räppe GoIF - Virestads IF 1-2

Tvärtemot vårt uttalande i radio om läraryrkets jobbighetsgrad är vi nu inne i en hektiskt period med uppstart efter semestern. Upptäck Fotboll kan dock alltid klämma in lite fotboll i schemat. Några längre resor hinns däremot inte med så det fick bli ett återbesök på närliggande Räppevallen.

Nykomlingen Räppe öppnade säsongen starkt men tappade tyvärr en hel del mot slutet av vårsäsongen. I den mycket jämna division 4 SV går det snabbt mellan topp- och bottenstrid. Ett par förluster och man kan befinna sig i ett riktigt besvärligt läge. Räppe hade inför dagens match 16 poäng och det gav en mittenplacering. Positivt för Räppe är att man har spelat ett par matcher färre än övriga lag. En klättring i tabellen är ingen omöjlighet. För motståndaren Virestads IF har säsongen så här långt, placeringsmässigt, gått i dur. Laget låg inför dagens match på andra plats efter starka Emmaboda och poängen före Råstorp/Timsfors. Trots en andraplats har Virestads bortaspel inte riktigt fungerat. Av sex spelade matcher har man endast förlorat en, men samtidigt har man spelat oavgjort i inte mindre än fyra matcher. Upptäck Fotboll väntade sig därför en tät match på Räppevallen.

Matchöppningen speglade våra förväntningar väl. Räppe startade friskt mot ett darrigt Virestad. Med ett snabbt passningsspel tog man sig fram genom ett osynligt Virestadmittfält. Däremot fungerade inte spelet för Räppe på planens sista tredjedel. När Räppe närmade sig målet togs fel beslut i de avgörande passningarna samtidigt som löpningarna inte var tajmade. Ändå var det Virestad som kunde ta ledningen i den 16:e minuten genom en tveksamt dömd straff. Daniel Åström kunde via Räppemålvakten slå in 0-1, inte alls rättvist.  Trots baklängesmålet fortsatte Räppe att ha kommandot. I den 32:a minuten fick man utdelning när vindsnabbe skyttekungen Jacob Croona hann fram till bollen innan en utrusande målvakt. En behärskad lobb i ett tomt mål innebar 1-1. Bara två minuter senare fick Räppe ett gyllene läge att ta ledningen när Jacob Croona blir fälld i straffområdet. Denna gång var straffen odiskutabel. Virestads målvakt Peter Lindström revanscherade sig för agerandet vid 1-1-målet genom en enastående fotparad på Clas Perssons inte alls dåliga straff. Pausvila och 1-1.

Om pauskorvens förtjänst rådde det i Upptäck Fotboll delade meningar. Var brödet alldeles som det skulle eller var det för torrt? Har vi tagit korvtävlingen på för stort allvar?

Andra halvlek svängde klart till Virestads fördel när lagkapten Klas Persson i Räppe blev utvisad efter ca 15 minuter. Upptäck Fotboll hade tyvärr ögonen på annat håll men eftersom hans första varning vid Virestads straff verkade feldömd blev hans andra gula kort ödesdigert. Efter detta tappar Räppe sitt passningsspel och Virestad kunde trumma på med sitt tunga och fysiska spel. Det var varken vackert eller underhållande men utdelning gav det till slut. Med bara 3 minuter kvar att spela når Johannes Bengtsson högst på ett inlägg och nickar fint in segermålet. Ett av Virestads få riktigt fina anfall.

Virestad avgår alltså med segern i dagens match och befäster sin andraplats och visar att man är ett lag för kval uppåt. Virestad spelar som sagt inte någon publikfriande fotboll men man jobbar stenhårt för varandra och spelar konsekvent en rak fotboll. På topp har man två hårt jobbande forwards i Johannes Bengtsson och Kristoffer Åström. Dessa låter aldrig motståndarbackarna vila och ingen boll ses som förlorad. Lägg därtill ett ramstarkt försvar lett av lagkapten Daniel Åström.

Räppe spelar återigen ett fint passningsspel i högt tempo. Man har kreativa, snabba spelare som skapar mycket framåt. I dagens match avslöjas en del brister. Man är lite väl klena när spelet blir fysiskt. Någon fara för nedflyttning ser vi däremot inte.

Avslutningsvis måste vi berömma det fina vädret. För första gången någonsin fick vi besöka Räppevallen utan att frysa BK Häcken av oss. Tack för det!

image46

Äntligen fler bilder!

Rottne IF - Torpsbruks IF 8-0

Utpumpade efter torsdagskvällens långresa valde Upptäck Fotboll ett mer närliggande alternativ. Trots att Rottne endast ligger två mil från Växjö var det här vårt första besök på Vidingeskans. Dock visste vi av erfarenhet att de närliggande tennisbanorna håller hög kvalitet. Vidingeskans visade sig hålla hög kvalitet på mer än bara tennisbanorna. Gräsmattan var grön och fin och bakom a-plan finns både b- och c-plan. Till detta en upplyst grusplan. Spelarna i Rottne IF kan inte klaga på träningsmöjligheterna.

Dagens match var en match i Division 6 Växjö. Serieledande Rottne tog emot åttondeplacerade Torpsbruk, hemmalaget därmed stor förhandsfavorit. Rottne tippas ju av Upptäck Fotboll att ta hem seriesegern. Vårens möte lagen emellan slutade med Rottneseger, 3-0. Så frågan var hur lätt det skulle gå den här gången?

Torpsbruk började faktiskt matchen bäst. Man spelade fin fotboll med fyndigt passningsspel. Den fina inledningen varade bara i ca 10 minuter. Sen tog Rottne över mer och mer. 1-0 kommer i den 14:e minuten då Andreas Gustavsson drar sin gubbe och placerar in bollen. Hans första mål i matchen, det blev till slut två till. I 22:a minuten gör Rottne 2-0 genom Mattias Hovlund. Här är vi osäkra på namnet då ingen laguppställning delades ut och PA:t kördes på låg volym. Nån hjälp av Rottnes hemsida får man knappast heller. Innan domaren blåste för paus tryckte Rottne in 3-0 genom specielle målskytten Jesper Jonsson. Spelet i första halvlek är tempofattigt och fullt av individuella misstag. Rottne solokörde mest istället för att låta bollen göra jobbet. Torpsbruk kom till spel med bara 12 man och tröttnade tämligen omgående.

I paus genade Upptäck Fotboll rakt över plan. Snabbast väg till kiosken är vårt motto. Ett motto som även de lokala gubbarna anammat. Vi förlorade...Korven höll samma standard som igår dvs inget vidare. Känns som att det gått lite stå i korvtävlingen. Är det ingen klubb som orkar utmana ledande Älmeboda/Linneryd? Visserligen spelar de i div 2 men det borde kanske inte avspegla sig även på korvfronten?

Andra halvlek blev en lång transportsträcka mot slutsignalen och 3 poäng för Rottne. Trots ytterligare fem mål var underhållningsvärdet lågt. Torpsbruk orkade inte stå upp alls och Rottne la inte ner mer energi än vad som krävdes. Vissa av spelarna steg av i mitten av andra för att hinna med bussen. 4-0 gör Andreas Gustavsson i 52:a minuten. Kifuma Picotas gör 5-0 i den 60:e minuten. Fem minuter senare gör Andreas Gustavsson sitt tredje och Rottnes sjätte mål i matchen. I 78:e minuten gör inhoppande Gustav Varelius 7-0. Målfyrverkeriet avslutas med Andreas Birgerssons 8-0. Torpsbruk ska ändå ha heder för att man inte tjurar ihop trots alla baklängesmål.

För Upptäck Fotboll blev den här matchen som en dag på jobbet. En ljusglimt var att vi fick tjuvlyssna lite på läktarexperternas historier från förr. Tänk att man fortfarande kan tråka en gammal målvakt för 10 insläppta mål för ca 50 år sedan! Vi gissar att vi är de om 50 år...

Dagens utflykt höll alltså ingen högre standard men som Peps en gång frågade: Vad fan är hög standard?

image45

Fler bilder här.

Unnaryds GoIF - Eneryda IF 4-2

Upptäck Fotboll begav sig utsocknes och då menar vi väldigt långt hemifrån. Till och med så långt att vi lämnade Småland. EDIT Efter många påstötar från vakna läsare känner vi oss tvungna att redigera vårt påstående om Unnaryds lokalisering. Unnaryd ligger i landskapet Småland men tillhör Hylte kommun och därmed Hallands län. Målet för vår resa var alltå Unnaryd, som vi har hört så mycket gott om. Tydligen är denna ort en oas vid sjön Unnens norra strand, något som gått oss helt förbi. Ändå hade vi på känn att solen alltid skiner i Unnaryd och så rätt vi fick! Vägen till Unnaryd gick bland annat via Lidhult där vi tog vattenpaus som i brist på vatten att köpa blev en glasspaus. Istället blev Konsum i Unnaryd räddningen för ett svårt törstande Upptäck Fotboll.

I den mycket jämna division 4 SV skiljde det endast två poäng mellan hemmalaget Unnaryds GoIF och dagens motståndare Eneryda IF. Placeringsmässigt innebar dessa två poäng att Unnaryd låg 5 placeringar högre upp i tabellen. Det ger en god bild av hur jämn denna serie faktiskt är. Just med tanke på den jämna serien är alla matcher sexpoängsmatcher.

Publiken på Strandvallen fick se en tempostark inledning där hemmalaget pressade högt och skapade farligheter direkt. Unnaryd fick en smakstart med mål redan i den 5:e minuten. Ett långt svepande inlägg nådde högeryttern Marcus Antonsson som satte till foten och lobbade in bollen i den bortre burgaveln. Just Marcus Antonsson var det stora orosmomentet för ett Eneryda med något taffligt försvarsspel. Enerydas kvitteringsmål i den 14:e minuten kom därför överraskande. En fin genomskärare nådde Mathias Wikingsson som berhärskat rullade bollen förbi en utrusande målvakt. Unnaryds replik kom blixtsnabbt. Ytterligare ett anfall via Antonssons högerkant resulterade i att Christer Edvardsson fick öppet mål. Då hade vi spelat 18 minuter. Första halvlek inleder Unnaryd bäst men ju längre halvleken gick desto mer fick Eneryda att säga till om. Eneryda började hitta sina positioner bättre, kanske var man ovana vid att spela 4-3-3? 

I paus kände vi lite på gräsmattan som såg fin ut från läktarplats och också var det vid närmare inspektion. Räfflad eller luftad blev diskussionen medan vi promenerade till kiosken. Nej ni gissar rätt. Vi är inga gräsexperter. Den stora frågan, som alltid, i paus var: Hur smakar korven? Trots allt positivt Unnaryd hade att erbjuda blev korven en besvikelse. Unnaryd får tyvärr finna sig i att hamna i den nedre delen av korvtävlingstabellen. Nästa gång kanske de enorma grillarna används. Vi håller tummarna.

Andra halvlek och Eneryda tog kommandot direkt. Man fortsatte den fina trenden från första halvlek medan Unnaryd spelade sämre och sämre. Framförallt vann Enerydas tremannamittfält i stort sett samtliga bollar anförda av spelande tränaren Mattias Carlsson. Sista 45 minuterna är en lång Enerydapress för att åstadkomma en kvittering. Trots spelövertaget och flera fina chanser lyckades bortalaget inte göra nåt kvitteringsmål. Mitt i pressen kom istället 3-1 för Unnaryd genom Christer Edvardsson. Då återstod endast 5 minuter av matchen. Dramatiken som verkade avgjord återuppstod när Enerydas Andreas Ringström satte 3-2 efter en tilltrasslad situation. Som så många gånger förr gör dock hemmalaget ett avgörande 4-2-mål när Eneryda satsar allt framåt. Målskytt Marcus Antonsson. 4-2 var inte på något sätt ett rättvist resultat. Unnaryd gör en mycket slät figur hela andra halvlek. Eneryda trillar boll fint men saknar den sista spetsen framåt.

Till matchens bästa spelare utser Upptäck Fotboll utan några som helst tveksamheter Enerydas Mattias Carlsson. Sin vana trogen löpte han över stora ytor, vann närkamper och vårdade bollen. Publiken utsåg genom röstning hemmalagets bästa spelare och den utmärkelsen gick till tvåmålsskytten Marcus Antonsson.

Dagens resa blev så mycket mer än bara en match för Upptäck Fotboll. Vi passade på att se oss omkring i Unnaryd med omnejd och upptäckte en bygd full av liv och vacker miljö. Det är inte varje dag man stöter en skylt som visar var Vildmarksgymnasiet ligger. För er som inte vet ligger det bakom det vackra biblioteket, mitt emot kyrkan. Fulla av intryck lämnade vi Unnaryd och tog vägen norrut. På hemfärden passerade vi såväl en Gulfmack(!) som Tallbergs Köpcentrum(!!).

image44

Bilder från Unnaryd.

IFK Lammhult-Råstorp/Timsfors 2-2

Ett Upptäck Fotboll med något bakhalt skidföre beger sig till Lammhult för andra gången den här säsongen. Kan denna vurm förklaras med att vi syns på bild i matchprogrammet?

Dagens match var första matchen efter sommaruppehållet i division 4 SV och för motståndet stod Råstorp/Timsfors. Bortalaget är seriens stora överraskning så här långt med sin andraplats trots att man är nykomling. Lammhult började serien starkt men har fallit tillbaks ner i tabellen. För Lammhults del var det viktigt att börja ta poäng direkt för att inte dras ned i den absoluta botten. Med tanke på att Upptäck Fotboll bara en enda gång sett en mållös match och dagens drabbning stod mellan två lag som släpper in mycket mål så vi var inställda på att få se en målrik historia. Vi kom att få rätt i våra föraningar.

Matchen började med ganska statiskt spel från båda håll. Lammhult förlade mycket av spelet på sin vänsterkant och man lyckades komma runt ett par gånger och skapade några halvchanser. Efter 20 minuters spel gör Lammhult 1-0 när en hörna rensas ut till Basri Vitia som drar till bollen och får en praktträff som seglar in i målvaktens högra hörn. Ett mål som självklart betydde mycket för ett lag som haft det tufft den senaste tiden. Tyvärr fick målskytten lämna planen tiotalet minuter senare med en skada. Resten av halvleken blev lite av ett sömnpiller där inget av lagen tar taget i spelet och det är lågt tempo med mycket kamp. Lammhult tar med sig sin 1-0-ledning i paus.

Vi var efter vårt förra besök i Lammhult positiva till korven som serveras på Norrvalla. Inget undantag idag med en lite kryddigare och köttigare kokt korv än Bullens. Att den dessutom flinkt serverades av självaste klubbordföranden är ett klart plus.

I den andra halvleken flyttar Råstorp/Timsfors fram sina positioner och tar tag i spelet mer och mer. Lammhult faller tillbaka och överlåter mittfältet till bortalaget. Trots detta skapar inte bortalaget så mycket chanser men gör ändå ett kvitteringsmål ur nästan ingenting. På en målvaktsretur stöter högerbacken nr 8 upp bollen i nättaket. En kort stund efter målet uppstår förvirring när en person från Lammhults sekretariat uppmärksammar domaren på att Råstorp/Timsfors målskytt inte är anmäld i matchprotokollet. En stunds förvirring uppstår, domarna konfererar och beslutar efter 10 minuters paus att spelet ska fortsätta som vanligt. Råstorp/Timsfors lagkapen Fredrik Winkvist var lugn efter matchen och hävdade att de inte hade några repressalier att vänta för denna lilla fadäs. Allt kan tydligen hända i den lokala fotbollen!

Lammhult tar efter återstarten på nytt ledningen i matchen när Alex Karlsson kommer fri med målvakten och rundar denne kallt och placerar bollen i tomt mål. Vid målet strular det till sig i Råstorp/Timsfors mittförsvar som med ett mer resolut agerande lätt kunnat undvika det baklängesmålet. Lammhult får dock inte med sig sin hett efterlängtade seger. Ett olyckligt självmål med bara minuter kvar att spela ger slutresultatet 2-2. Typiskt för ett lag i uppförsbacke att ha otur på slutet.

Till matchens bästa spelare vill Upptäck Fotboll i hemmalaget utse försvarsspelaren Johan Nilsson som vann mycket närkamper men även vårdade bollen fint. I bortalaget gör Henrik "Åland" Karlsson mycket nytta på mitten med sitt lugn och säkra passningsspel.

Till dagens match gjorde vi ett nytt försök med en PRAO-elev, den här gången i form av den legendariska lagledaren från Svängsta. Utvärderingen av hans insats är inte färdig ännu men hans passivitet pekar inte på något gott utvärderingsresultat.

image43

Fler bilder här.

Hovmantorp GoIF-Rydaholms GoIF 1-2

Upptäck Fotboll kände sig som ystra kalvar på grönbete när vi äntligen begav oss iväg på fotboll igen. Sommaruppehållet har tagit hårt på våra fotbollshjärtan så det var med tung fot på gaspedalen vi körde till Hovmantorp för match i division 3 sydöstra. För motståndet stod ett annat lokalt lag nämligen Rydaholms GoIF. Ett lag som vandrat upp genom seriesystemet på ett nästan sagolikt sätt. Hemmalaget är nykomling i serien och har efter en jobbig inledning spelat upp sig till en kvalplats.

Vädergudarna har också haft sommaruppehåll med ett konstant regnande hela juli som följd. Det verkar som att de bara väntade på att fotbollen skulle sätta igång för lagom till match sprack molntäcket upp och hela matchen utspelade sig i strålande solsken. Ett Upptäck Fotboll i kortärmat njöt. Fortfarande har inte en enda match som Upptäck Fotboll bevittnat ackompanjerats av regn. Vi anar nånstans att vi kommer få sota för detta i höst...

Första halvlek inleddes i högt tempo och bortalaget var de som stod för de flesta farliga chanserna. Nyförvärvet Sebastian Haraldsson från Östers IF brände dock dessa, han skulle ta revansch senare. När målet väl kom i den 23:e minuten skulle Rydaholm redan gjort ett par mål. Målet gjordes av Vedran Meric som frispelades mitt framför mål av Erik Möller. Hovmantorp försökte kontra snabbt men det var få spelare som följde med upp. Många kontringar rann ut i sanden. Ett par skott utifrån var allt hemmalaget skapade. 0-1 paus.

Suget efter korv var så stort att vi redan under spelet i första halvlek smög iväg till kiosken och köpte korv. Det smakade så pass att det blev en korv till i paus. Hunger och förväntan är utmärkta kryddor för idag smakade Bullens nästan onödigt gott. Nästa gång Upptäck Fotboll åker utomlands packar vi ner Bullens korv i resväskan, sen får tullen säga vad de vill. Trots den stora publikströmning på ca 200 personer lyckades kioskpersonalen hålla kön i rörelse och sina kunder nöjda. Rutin blandat med ungdomlig entusiasm är en lyckad kombination.

Som så många gånger förr ändrar halvtidsvilan helt matchbilden. När vi trodde att Rydaholm enkelt skulle bevaka sin ledning blev det tvärtom. En tidig kvittering från Hovmantorp genom ett olyckligt och onödigt självmål förvandlade Rydaholm till ett stillastående och ängsligt fotbollslag. För första gången i matchen fick Hovmantorp igång ett eget spel på Rydaholms planhalva. Mitt i detta gör Rydaholm 2-1 när Sebastian Haraldsson får gå upp ostörd på ett inlägg och snyggt nicka in bollen bakom en chanslös hemmamålvakt. 5 minuter senare blir Hovmantorps uppförsbacke än jobbigare när Henrik Gustafsson blir utvisad efter sitt andra gula kort. Domaren hade redan visat att han inte tänkte tolerera gnäll och snack när han varnade Rydaholms Erik Möller. Trots detta kunde inte hemmaspelaren hålla truten och blir därmed rättvist utvisad. Vilda protester från alla håll.

Resten av halvleken blir grinig och full av kamp. Mot slutet flyttar Hovmantorp upp allt man har och pressar Rydaholm ordentligt. I några röriga situationer blir det riktigt farligt men bollen vill inte studsa hemmalagets väg. Å andra sidan hade ett Rydaholm med mer skärpa kunnat avgöra i någon av alla kontringslägen man bjöds på. I slutet av matchen drabbas hemmalaget av ytterligare en utvisning när Stefan Paldan får psykbryt och hoppar rakt in i en motståndare bara för att han blev sur när muren enligt honom stod för nära. Man kan förvänta sig mer mognad av ett 36-årigt exproffs. Trots mycket gnäll vill Upptäck Fotboll ge dagens domare Muris Abdurahmanovic en eloge för en väl genomförd match. Konsekvent och rättvis matchen igenom utan att vara petig.

Matchens bästa spelare var i första halvlek Rydaholms högerytter Joel Hjertberg som var ett ständigt orosmoment. I andra halvlek vill vi framhålla Sebastian Haraldsson som visar att han blir mycket nyttig för Rydaholm i höst.

Nu är vi igång igen och vi vågar utlova en mycket spännande höst.

image42

Fler bilder från Hovmantorp.

Halvtidsanalys: Division 4 SV

I vår lilla uppladdning inför omstarten av den lokala fotbollen har turen kommit till den högintressanta Division 4 Sydvästra, eller Kronobergsfyran som den också kallas. Det har spelats 12 omgångar i serien men tabellen haltar lite grann efter ett par uppskjutna och flyttade matcher men några intressanta tendenser går absolut att urskilja.

1. Emmaboda IS 29 p

Den ohotade serieledaren verkar vara lite bättre än de andra lagen i den här serien. Enda plumpen i protokollet är bortaförlusten mot Slätthög, å andra sidan är det väldigt få lag som går igenom en serie obesegrade så det går knappast att dra några slutsatser av den förlusten. Emmaboda kom tillbaka snabbt efter den förlusten och spelade bra igen så den betydde nog inte så mycket i långa loppet. Tyvärr är Emmaboda ett av få lag i den här serien som vi inte sett så vilka styrkor det här laget har vet vi inte. Läser man vad övriga lag har att säga om Emmaboda verkar dock inte serieledningen vara varken överraskande eller oförtjänt. Det mesta pekar på att Emmaboda tar hem seriesegern.

Det är inte seriesegern som är den stora dramatiken i den här serien utan fighten om resten av positionerna.

2. Råstorp/Timsfors 22 p (11 matcher)

I Råstorp/Timsfors har vi en nykomling som verkligen överraskat positivt. Få trodde väl att R/T skulle vara med och slåss om en kvalplats? Men med en stark centrallinje från starka mittbackar som Fredrik Winkvist via mittfältsgeneralen Henrik "Åland" Karlsson upp till centertanken Filip Karlsson så är man svårslagna. R/T har gjort flest mål i serien och spridit ut målskyttet på många i laget. Det som oroar är dock benägenheten att släppa in mål. Man har faktiskt släppt in näst flest mål av alla också. Vi tror nog att det är det här som kommer att fälla Råstorp/Timsfors i jakten på ett kvalplats, särskilt när det jagande laget är...

3. Virestads IF 21 p

...stabila Virestads IF. Virestad är kanske inte det mest underhållande laget att titta på med sin raka, tuffa spelstil men det är ett vägvinnande spel och det är ju det fotboll går ut på. Virestad är storväxta och tunga och svåra att tas med på fasta situationer. Krydda detta med två duktiga avslutare i form av Mikael Nilsson och Johannes Bengtsson så har ni receptet för en kvalplats till Elitfyran.

4. Unnaryds GoIF 15 p

Unnaryd är lite av en vit fläck på kartan för Upptäck Fotboll. Vi har inte sett laget spela. En titt i tabellen visar dock att Unnaryds fjärdeplats kanske verkar betryggande men det är en bedräglig syn. De flesta efterföljande lagen har en match mindre spelad och det är jämnt så in i vassen från plats 4 till plats 11 med åtta lag inom två poängs marginal. Unnaryd kommer inte kunna slappna en sekund under hösten om man vill undvika negativt kval eller ännu värre, nerflyttning.

5. Räppe GoIF 15 p (10 matcher)

Räppe är en nykomling som likt Råstorp/Timsfors öppnat säsongen överraskande starkt. Nu ligger man visserligen i den här klumpen med mittenlag men Räppe är det lag i denna klunga med bäst position för tillfället eftersom man bara spelat 10 matcher. Räppe har framförallt imponerat med ett fint anfallsspel, framförallt symboliserat av seriens skytteligaledare Jacob Croona som redan hunnit göra 9 mål. Även om inte Räppe spelar i högre division nästa år så lär unge herr Croona göra det. Anfallspartner Andreas Karlsson är en klassisk targetspelare som gör mycket nytta för laget och säkert är en stor anledning till Croonas målskörd. Ett minus för Räppe är att försvaret ser lite trögt och långsamt ut.

6. Slätthögs BoIF 14 p (11 matcher)

Slätthög blandar högt med lågt. Lika väl som man kan slå serieledaren så kan man förlora mot alla de andra lagen. I Razak Maomoud har man en väldigt spännande och sevärd spelare, i övrigt är Slätthög ett ganska jämnbra lag som spelar en okomplicerad fotboll med få finesser. Det är hårt uppoffrande jobb som gäller i Slätthög och det är det som kommer krävas resten av hösten i jakten på nytt kontrakt.

7. IFK Lammhult 14 p

Upp som en sol och ner som en pannkaka är den liknelse som passar bäst in på nykomlingen Lammhults vårsäsong. Man startade mycket piggt och var med i toppen direkt och spelade en härlig entusiastisk fotboll med en massa unga spelare som tog för sig rejält anförda av lagets nav Tobias Johansson. Men plötsligt hände något. Skador på nyckelspelare är en del av förklaringen, orutin och ovana att möta tufft motstånd för de unga killarna är nog en annan. Faktum är att läget är allvarligt för Lammhult. Laget har börjat läcka som ett såll bakåt. 33 insläppta mål på 12 matcher är rent ut sagt dåligt och om man inte kan rätta till detta så klarar man sig inte kvar i serien.

8. Tingsryd/Väckelsång 13 p

Den nybildade alliansen Tingsryd/Väckelsång har gjort en ganska svag vår men fick igång spelet lite grann precis innan uppehållet. Förhoppningsvis för deras del kan man fortsätta detta och därmed klara sig kvar. Att få ihop två forna konkurrenter till ett lag har nog visat sig svårare än vad man trodde på förhand. I vinsten mot Räppe visade man dock upp ett spel som med råge bör räcka för att klara sig kvar, men det kommer bli en kamp ända in på målsnöret.

9. Liatorps IF 13 p (11 matcher)

När vi såg Liatorp få stryk mot Räppe i säsongsinledningen hade vi svårt att se att Liatorp hade så mycket att komma med i den här serien. Man har dock spelat upp sig och tagit poäng lite överallt. Liatorp är inget dåligt lag, problemet är att inga av de andra lagen heller är det. Liatorp får sikta in sig på en fight för överlevnad. Allt bättre än negativt kval är väldigt bra.

10. Lindås BK 13 p (11 matcher)

Lindås höll spelet väl uppe mot Virestad i den matchen vi sett med Lindås, problemet då var att man tog totalt slut de sista 20 minuterna och med nöd och näppe klarade av en poäng. Dessutom verkade truppen vara lite väl tunn med bara 13 man i truppen då. Om denna trupp inte var en engångsföreteelse så klarar sig inte Lindås kvar.

11. Eneryda IF 13 p

En av seriens stora negativa överraskningar är Eneryda IF. Ett lag med större förhoppningar inför serien än att ligga näst sist efter 12 omgångar. Det är nu allvaret börjar ordentligt med 10 matcher kvar, där varje poäng kan vara skillnad mellan en ödesdiger elfte plats eller en klart godkänd fjärde plats. Upptäck Fotboll lovar att dyka upp i Eneryda och se hur denna kamp artar sig.

12. Vederslöv/Dänningelanda 7 p

I botten hittar vi Vederslöv/Dänningelanda och här är nog läget alltför svårt för att krångla sig ur. Visst det är bara sex poäng upp till lagen ovanför men hur ska man ta de poängen om man inte gör mål? Bara 10 mål på 12 matcher är klent. En liten ljusglimt för V/D:s supportrar kan vara att man har fler hemmamatcher än bortamatcher kvar och på hemmaplan har man trots allt ett anständigt facit.

Upptäck Fotboll tippar:

Serieseger: Emmaboda IS

Kvaplats till Elitfyran: Virestads IF

Kvalplats till div 5: IFK Lammhult och Liatorps IF

Nedflyttning: Lindås BK och Vederslöv/Dänningelanda

image41

Upptäck Fotboll tippar kval för hemmalaget.

Halvtidsanalys: Division 5 Södra

Upptäck Fotboll är tillbaka efter en avkopplande semester i total internetskugga. Vi går på gräs på fredag, tiden fram tills dess ägnar vi åt att analysera läget i de lokala serierna. Turen har kommit till den högintressanta Division 5 Södra. I femman har vi hunnit 10 matcher in i serien. Tabellen haltar lite lätt eftersom mötet mellan Furuby och Bergendahlska spelas efter sommaruppehållet.

1. Alvesta GoIF 25 p

Har fallet genom seriesystemet stannat upp för Alvesta? Det ser synnerligen ut så. Alvesta har ett mycket ungt och talangfullt lag kryddat med ett par rutinerade stöttepelare på viktiga positioner som mittback och innermittfältare. Viktigt för det unga laget var givetvis att man fick en bra start på serien. Med det självförtroende man fick i inledningen har det bara rullat på. Man har tagit en del segrar precis i slutet på matcherna, ett kännetecken för ett lag i medgång. Hittills har laget bara en enda förlust, Bergendahlska hemma. Den förlusten kan kanske visa sig kostsam här i höst då Bergendahlska är en av utmanarna till seriesegern. Upptäck Fotboll tvekar dock inte att tippa att Alvesta kommer avgå med seriesegern i femman. Laget är som sagt mycket talangfullt och det fina utgångsläge man skaffat sig halvvägs ger ju så klart en stabil plattform att stå på.

En ort som Alvesta är alldeles för stor för att ha ett lag så lågt ner som i femman.

2. Furuby IF 18 p (9 matcher)

Furuby har gjort en stark vårsäsong och om man kan vinna hängmatchen mot Bergendahlska så är man förste utmanare till Alvesta. Det är inte så svårt att förstå varför om man sett Furuby spela. Man är välorganiserade rakt genom hela laget, spelarna är trygga i sina positioner och vet vad som ska göras. En grundläggande grej i fotboll kan tyckas med i femman kommer man långt på sånt. Furuby hade Alvesta på gaffeln i premiären men åkte på en kvittering på övertid. Utan den kvitteringen hade den här serien varit mycket jämnare men det visste ingen av oss då i början av maj.

Upptäck Fotboll måste också erkänna att Furuby har en speciell plats i vära hjärtan efter att ha blivit bjudna på tårta i premiären.

3. Norrhults BK 18 p

Seriens starkaste hemmalag hittar vi på Odenplan i Norrhult (Klavreström). Obesegrade efter 6 matcher hemma är ett bra facit, det som oroar är dock bortaspelelt. Norrhult har en enda seger på bortaplan. Eftersom Norrhult bara har 3 hemmamatcher kvar och 5 bortamatcher så har Upptäck Fotboll svårt att se hur Norrhult ska kunna utmana toppen. Vad det dåliga bortaspelet beror på har vi ingen aning om då vi bara sett Norrhult spela hemma och där spelade de med rejäl pondus och självsäkerhet. Kan det vara den nybyggda klubbstugan som gjort spelarna hemmakära? Upptäck Fotboll utesluter inga vilda spekulationer.

4. Bergendahlska IF 17 p (9 matcher)

På fjärdeplatsen hittar vi nykomlingen från Arabyvallen, Bergendahlska. Förra året sprang man hem Växjösexan helt ohotade och det verkar som att man tagit med sig detta momentum även till femman. Nykomlingen har gjort en stark vår och är en utmanare till Alvesta. Precis som i Furubys fall så hänger en hel del på hängmatchen mellan dessa båda. Vinnaren där är troligen Alvestas starkaste konkurrent. Tyvärr har vi inte hunnit med att se Bergendahlska iår och kan därför inte uttala oss om hur deras spel har sett ut. Det vi vet är att man var på träningsläger i Barcelona innan säsongen. Det verkar varit ett mycket lyckat läger!

5. Braås GoIF 15 p

Braås blandar och ger. Vi var mycket kritiska till Braås spel efter förlusten mot Vislanda och trodde då att Braås skulle få det svårt att hänga kvar i den här serien. Då fungerade i princip ingenting och man verkade inte heller ha någon kämpaanda för att vända en match. Men efter det verkar något ha hänt med laget. Fyra raka segrar med segersiffrorna: 3-1, 5-1, 5-2, 3-2 visar ju på att Braås har fått ordning på sitt spel rejält. Vad den här vändningen beror på vet vi inte men det är klart imponerande. Tyvärr för Braås del så tappades alldeles för mycket poäng i matcherna innan och det blir en plats i mitten av tabellen när vi summerar läget i höst.

6. Åryds IK 12 p

Åryd har hamnat lite i limbo. Man verkar inte vara tillräckligt bra för att hota lagen i toppen men ska definitivt vara för bra för lagen i botten. Nu har man visserligen hamnat farligt nära nedflyttningsplatserna men ska kunna hålla de jagande lagen bakom sig. Segrarna man har tagit har uteslutande kommit mot lagen lagen som ligger på platserna 7-10. Det visar klart och tydligt att man är bättre än dessa lagen och kommer klara sig kvar. En liten varningsklocka plingar nog i Åryd ändå efter förlusten mot jumbon Åseda i sista matchen innan uppehållet. Lite överraskande för oss var det eftersom Åryd var klart bättre än Åseda i hemmamatchen och då visade upp ett härligt anfallsspel mot ett virrigt Åseda.

7. Vislanda IF 11 p

Vi har sett Vislanda spela två gånger och är inte imponerade. Visserligen vann man en av de matcherna men det var mot ett mycket dåligt Braås. Mot Norrhult var man inte ens nära en poäng. Vislanda kommer slåss för sin överlevnad in på målsnöret tippar vi. Det som talar för Vislanda är att man har ett fyrapoängsförsprång redan och de jagande lagen måste göra en bättre höst än vår för att komma ikapp Vislanda. En annan sak som säkert oroar tränare Hult är att trenden för Vislanda är negativ. Man tog de flesta poängen i de inledande matcherna och det har sen bara gått sämre och sämre. Vislanda får det tufft.

8. Ingelstads IK 9 p

Här har vi ett levande bevis på hur tufft det är att trilla ur en serie och försöka hejda fallet i nästa serie. Ingelstad föll i ett mycket dramatiskt kval mot Lammhult förra året. Då hade man lite otur och verkade ändå vara ett lag med kvalitet nog för division 4. Men nu finner man sig helt plötsligt i ett läge två poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Tyvärr har vi inte sett IIK iår och vet därför inte hur spelet sett ut. Det som kan rädda Ingelstad är att man har fler hemmatcher än bortamatcher kvar. På hemmaplan är man lite starkare än borta och det kan vara skillnaden mellan Div 5 och 6 för Ingelstad. Spelprogrammet bjuder dessutom Ingelstad på en rad matcher direkt efter uppehållet som är utomordentligt viktiga. Eller vad sägs om Hovshaga hemma och sen Åseda borta? Puh!

9. Hovshaga AIF 7 p

Upptäck Fotboll tyckte sig ana i förlustmatchen mot Alvesta att man nog inte var så dåliga som den jumboplats man innehade då. På slutet har man plockat en del poäng och närmat sig lagen ovanför. Hovshaga spelar helt ok men haft en del otur och inte fått den utdelning man hoppats på. Ska något av de två lagen i botten klara sig kvar så tror vi på Hovshaga.

10. Åseda IF 7 p

Fram till omgång 7 var vi övertygade om att Åseda var helt avsågade i botten och på väg ner i sexan. Men sen sprattlade man till med två blytunga segrar mot Hovshaga och Åryd. Innan de matcherna hade Åseda knappt ens gjort mål. Trots dessa segrar tror vi Åseda får det svårt att klara sig. När vi såg Åseda var de virriga bakåt och uddlösa framåt. En bra ekvation för att trilla ur en serie...

Upptäck Fotboll tippar:

Alvesta följer upp den fina vårsäsongen och tar hem den här serien. I botten är det ett slag mellan fyra lag. Om vi måste så tippar vi Vislanda och Åseda som nedflyttningslag. Å andra sidan är vår usla tippningsförmåga välkänd...


RSS 2.0