Moheda IF - Hovmantorps GoIF 0-4

Ny dag och dags för ny seriepremiär. Nu var det premiär i Division 3 Västra dam och Upptäck Fotboll var givetvis på plats. Även idag lös övriga representanter från media med sin frånvaro. Hemmalaget Moheda fyller i år 100 år och det ville vi givetvis vara med och fira. Moheda IP är troligen den idrottsplats vi besökt flest gånger. Fråga oss inte varför, det har bara blivit så. Trots att vi varit i Moheda så många gånger hade vi ännu inte sett damlaget spela. För motståndet idag stod länskollegan Hovmantorp. Ett på förhand tufft motstånd för ett mycket ungt och orutinerat hemmalag.

image60

Matchen spelades på en rätt dålig plan där håligheterna hade fyllts i med grovt grus. Planens beskaffenhet inverkade menligt på spelkvaliteten. Framförallt är det passningsspelet som blir lidande av en så dålig plan. Från där vi satt verkade inte A-plan vara bättre. Redan från början var bortalaget bättre på nästan alla punkter. Det var främst i det fysiska spelet som Hovmantorp var större och starkare. Dessutom spelade man mer genomtänkt och försökte hålla fast vid sin spelidé att hålla bollen inom laget och spela kombinationsspel. Några målchanser skapade man ändå inte. Det var hela tiden den sista avgörande passningen som vållade Hovmantorp problem. 0-1 kom mest av en slump när en lång boll från backlinjen nådde en helt fri Nitza Stafilidou som rullade bollen enkelt förbi hemmamålvakten. Ingenting tydde på att Moheda skulle orka vända ens ett ett-målsunderläge.

Domarens halvtidssignal är alltid startskottet för Upptäck Fotboll att promenera till kiosken för att proviantera. Moheda har som bekant vunnit juryns gillande tidigare och kammat hem titeln Årets korv. Den titeln förlorade de förra året och har till denna säsong infört en del nymodigheter i hopp om att åter kriga i toppen. Grovt bröd till en Bullens var helt ok men räcker inte hela vägen. Moheda försökte dessutom att muta juryn med en gratis jubileumsbakelse. Den smakade gott men juryn är omutbar. När vi hade torkat senapen ur mungiporna var det dags för andra halvlek. Den skulle visa sig mer händelserik men knappast mer spännande.

Redan i inledningen utökade Hovmantorp till 0-2 när Josefine Wilhelmsson frispelades och avslutade säkert. Det dröjde sen till den 80:e minuten innan nästa mål kom, 0-3 genom Nitza Stafilidou. Målskyttet avrundades av Jeanette Blomster när hon snyggt nickade in 0-4 via bortre stolpen. Moheda skapade inte några riktigt vassa chanser men ska ha heder för att man kämpade till slutet. Andra halvlek karakteriserades också av skador och avbrott i spelet. Även här var Hovmantorp mest "framgångsrika" med två allvarligare skador. Först matchens bäste spelare Jennie Fransson som utgick efter en smäll på knät och sedan en av mittbackarna som skadade en fot. Dessutom en hel del småskavanker, som en Hovmantorpsavbytare uttryckte det "Är det vi som är lipiga eller de som är ..."

image61

0-4 får anses vara ett rättvist resultat och Upptäck Fotbolls målgaranti håller fortfarande.

image62

Fler bilder.

Häradsbäck - Västra Torsås 2-0

När Kronobergs sämsta fotbollslag bjuder in Upptäck Fotboll till sin hemmapremiär då är vi där! Precis som vi misstänkte orkade inte Sveriges Radio ta upp kampen med Upptäck Fotboll utan lös med sin frånvaro. Kan det vara så att Häradsbäck ligger i radioskugga? På tal om konkurrerande media noterade vi att Smålandsposten har börjat följa de lägre divisionerna, känner vi igen greppet? I sann Smp-anda kallar man detta för Nettis nedslag. Smp, allitterationernas mästare. Där Smp väljer att göra nedslag i Elitfyran går Upptäck Fotboll hela vägen till division 6.


image56

Dagens match utspelade sig mellan Häradsbäck och Västra Torsås på Härliden. Hemmalaget hade ifjol ett mycket tungt år. Man förlorade faktiskt samtliga matcher och det rejält. Detta uppmärksammades av tidskriften Offside i vintras där det visade sig att Häradsbäck var ett av hela Sveriges sämsta lag. Upptäck Fotboll gillar lag som slår i underläge och anlände till Häradsbäck i god tid innan avspark för att känna av stämningen på byn. Vi fann en lite ödslig plats men med en hel del charm. Ödsligheten förklaras troligen av att folk var hemma för att ladda upp inför hemmapremiären. När matchen skulle till att börja hade säkert ett 50-tal anlänt till Härliden. Upptäck Fotbolls ambition att smälta in gick väl sådär...


Vid inmarschen upptäckte vi till vår förvåning att dagens domare var Mikael Göransson, gammal stormålvakt från Markaryd och Strömsnäsbruk, numera tränare Delary/Pjätteryd. Han blåste igång årets division 6-fotboll 15.00. Det märktes omgående att vi nu var i de lägre divisionerna, där spelet går långsammare och inte alltid stämmer. Den stora skillnaden mellan divisionerna är framförallt rörelsen utan boll. Kämpatakterna och det taktiska kunnandet kan man inte klaga på. Hemmalaget andades optimism efter att ha förstärkt laget rejält under vintern. Man höll jämna steg med Västra Torsås i matchinledningen. Några rejäla målchanser skapades inte. Ett par långskott var allt. Bollkallarna modell äldre kunde lugnt luta sig tillbaka på sin sten.


I paus begav sig Upptäck Fotboll sin vana trogen till kiosken som den här gången var tre steg bort. Något nytt Rydaholm vill vi inte uppleva. Dagens korv var kokt och det är väl allt vi kan berömma den för. Har Upptäck Fotboll gått och blivit kräsna?


image57

Andra halvlek var bara någon minut gammal när Häradsbäck tog ledningen. En hörna nickades i mål av en försvarare, ett prydligt självmål som självmål brukar vara. Vilt jubel på Härliden, något stort var på gång. Västra Torsås kämpade för att kvittera men försökte mest filma till sig straffar. Inte en enda av filmningarna var ens i närheten att lura domaren som nog kunde ha varnat någon av alla filmare för att få slut på tramset. Häradsbäck tappade allt mer av spelet ju längre matchen led och därför kom 2-0 överraskande. Västra Torsås målvakt spelade bollen rakt i gapet på "Alex" som sköt sitt första skott rakt på målvakten, fick tillbaka returen och sköt rakt på målvakten igen men då smet den under målisen. 2-0 kändes som spiken i kistan och de sista 10 minuterna kunde Häradsbäck defilera.


image58

Facit för Häradsbäck under 2007: noll besök av Upptäck Fotboll, noll vinster. Facit för Häradsbäck under 2008: ett besök av Upptäck Fotboll, en vinst. Ser ni ett mönster?


Vi får väl se om Nettis gör några nedslag i Häradsbäck och om det kan bringa lika mycket tur som Upptäck Fotboll. Vi rekommenderar isåfall vägen om Bohult.


Vi tackar Häradsbäck för inbjudan och gratulerar till att ni inte längre är sämst!

Fler bilder från Häradsbäck.


Älmhults IF - Ifö/Bromölla IF 3-2

Vi fick höra att Älmhult kan spela betydligt bättre fotboll än vad man presterade förra helgen borta mot Rydaholm och därför beslöt vi oss för att bege oss till Älmekulla och se om ryktet var sant. Efter en kort sightseeing-tur genom de centrala delarna av Älmhult anlände vi till pittoreska Älmekulla. En idrottsplats som badar i sol är en syn för vintertrötta ögon. På vägen till Älmhult hade Upptäck Fotboll lekt katt och råtta med Sveriges Radios utsände, vår nye kompis. SR:s buss har blivit lite av ett spöke för oss. Fråga 1: Hur långt ner i divisionerna kommer de åka? Fråga 2: Kan vi inte samåka? Upptäck Fotboll är för övrigt mästare på att välja matcher. Vi menar, varför åka till Gransholm och uppleva publikrekord och folkfest när man kan åka ännu längre bort...

Dagens match i division 3 Sydöstra var på pappret en tippad toppmatch. Framförallt Bromölla har fått finna sig i att ha ett favoritskap på axlarna. I premiären spelade både Älmhult och Bromölla oavgjort vilket inget av lagen säkert var nöjda med. Älmhult hade ju som bekant ledningen mot Rydaholm men tappade. Bromölla spelade 2-2 hemma mot Nosaby.

Till tonerna av den svenska nationalsången i hårdrocksversion (snälla lägg ner) tågade lagen in på en mycket fin gräsmatta. Runt Älmekulla hade 267 åskådare satt sig till rätta och hoppades såklart på en bra match. Upptäck Fotboll sufflerades genom hela matchena av ett par lokala fotbollsexperter, och då menar vi faktiskt vad vi skriver. Matchen inleddes i ett bra tempo och bollen hölls utefter marken. Redan efter 5 minuter hade Älmhult passat bollen mer inom laget än vad man lyckades med under hela förra matchen. Några hetare chanser skapades inte men matchen var ändå småtrevlig att titta på. Bromölla pressade Älmhult högt och hade mer boll. Älmhults ledningsmål i den 38:e minuten kom därför lite som en överraskning. Nicklas Bengtsson mejades ner av Ola Olausson i Bromöllamålet och domaren blåste straff. Den sattes i mål av Kalle Johansson. Precis innan paus ökade Älmhult på ledningen när ett mycket bra inlägg från Christoffer Wilhelmsson träffade Anto Susaks panna.

Visa av tidigare missar rusade vi till kiosken i paus för att få tag på en korv, helst en varsin. Ojojoj vad bra det blev med en tjock smakrik grillad korv serverad av "Korv-Jonas". En Lindvalls med Jonnys senap är helt klart nummer ett. Handsken är kastad...

Upptäck Fotboll höll fortfarande på att lovorda korven när andra halvlek drog igång. Redan tre minuter in i andra halvlek ökade Älmhult på till  3-0 när Nicklas Bengtsson avslutade ett mycket fint anfall. I 55:e minuten fick Älmhult ytterligare en straff som Bromöllaspelarna protesterade ljudligt mot. Straffen slogs dock inte bättre av Kalle Johansson än att målvakten kunde rädda. I samma situation skadade sig Bromöllas lagkapten Per Brynolfsson, matchens bäste så långt, och tvingades utgå. Bromölla fick då göra en del byten och skickade upp mer folk i anfallet. I 81:a minuten gjorde Bromölla 3-1 när Jesper Karlsson kom fri. I 90:e minuten kom också 3-2 när Pierre Olsson dundrade in en frispark. Riktigt spännande blev det ändå inte trots att Älmhult helt slutade spela anfallsspel. 3-2 till slut men segern var aldrig riktigt hotad. Älmhult var det bättre laget och framförallt var man effektiva.

Vi tackar för ett trevligt besök i Älmhult. Kanske är det här ett av de få reportagen om Älmhult där IKEA inte nämns...oops!

image59

Fler bilder.

Rydaholms GoIF - Älmhults IF 1-1

Efter fuskpremiären igår var det idag dags att tugga riktigt gräs. Gårdagens snöväder hade dragit förbi och ersatts av strålande sol och 10 plus. Det var knappast med tunga sinnen vi styrde bilen mot Rydaholm som tekniskt sett inte ligger i vårt upptagningsområde, fast petiga har vi aldrig varit. I vår iver att vara först med nyheter körde vi illa kvickt om Sveriges Radios flygande reporter. Väl framme insåg vi att konkurrensen hårdnat ytterligare. Nu var även Värnamo Nyheter på plats. Svårt att göra sig hörd i mediabruset.


Dagens kombattanter på Kungshall var Rydaholms GoIF och Älmhults IF. Två tippade topplag inför säsongen. Älmhult föll som bekant i kvalet ifjol med ett ynka mål. I år siktar man givetvis högre. Detsamma gör Rydaholm som förstärkt en redan stark trupp, mest notabel givetvis skarpskytten Dennis Martinsson. Med tanke på vilka lag som möttes så hade vi större förhoppningar om bra spel idag än vad vi hade i gårdagens match från samma serie. Tyvärr infriades inte dessa förhoppningar.


Matchen inleddes med hafsigt spel från båda håll och den hafsigheten kom inget av lagen riktigt ur. Mycket felpass och slarviga bollmottagningarna var signifikativt för större delen av matchen. Bara enögda supporters kan få ut mycket positivt ur detta. Något fel på kämpaglöden var det dock inte och det ska premieras. Trots det knappa spelet fick lagen varsin jättechans. Först Älmhult som var på väg igenom när Jani Päiviniemi fällde ut bommen och stoppade Niklas Bengtsson. Misstänkt frilägesutvisning och straff men domaren valde gult kort och frispark på straffområdesgränsen. Frisparken senare resultatlös. Hemmalagets bästa chans föll till Ivan Vasilj som var igenom men avslutet räddades av Linus Rosholm.


I paus valde vi att vänta ut lämmeltåget mot kiosken. Detta visade sig vara helt fel val då korven bara räckte till halva Upptäck Fotboll. Säga vad man vill om hamburgare men korv är det inte. Därmed kan inte Rydaholm bedömas inom ramen för korvtävlingen men andra halvan av Upptäck Fotboll rapporterar följande: en högklassig tjock grillad med extra tillbehör hade egentligen kunnat vara en segerkandidat. Synd på så rara ärter...


Andra halvlek och spelet blev lite lite bättre. Framförallt Älmhult försökte hålla ner bollen på marken och rulla boll. Sen att det gick sådär är en annan femma. Redan efter 5 minuters spel spräckte Älmhult nollan när Niklas Bengtsson kom sopren och rundade målvakten och rullade in bollen i tomt mål. Hemmapubliken protesterade ljudligt då det såg ut som att herr Bengtsson var flera meter offside. En misslyckad offsidefälla får vi kalla det.


I 58:e minuten replikerar hemmalaget när Sebastian Haraldsson snor bollen av en strulande Älmhultsback och serverar Dennis Martinsson bollen på ett silverfat. Han sätter bollen distinkt i vänstra hörnet. Ett riktigt klassavslut. Resten av halvleken tog de båda lagen ut varandra. Inte mycket av värde skapades. En kontroversiell situation runt Rydaholms straffområde var det enda uppseendeväckande. Niklas Bengtsson sprang runt en försvare och blev sen nerdragen runt straffområdesgränsen. Den assisterande domaren vinkade frenetiskt och efter en stunds konfererande blev det frispark som sen slogs i muren.


 Eftersom det är tidigt på säsongen och alla serier inte kommit igång så spelas det inga matcher på vardagskvällar utan både ni och vi för ge oss till tåls till helgen.

image55

Fler bilder från Rydaholm.


Växjö Norra-Saxemara 0-3

Så har då dagen vi alla väntat på äntligen kommit! Seriepremiär i den lokala fotbollen och Upptäck Fotboll har upplevt en spänd förväntan som kan liknas vid ett rovdjurs smygande på ett intet ont anande byte. Vi försökte visserligen stilla vår fotbollshunger med några träningsturneringar i vintras men det går liksom inte att lura en fotbollskonässör att 25 minuters träningsspel är detsamma som 90 minuters tävlingsmatch, inte heller Upptäck Fotboll lät sig luras...

Dagens match var en match mellan två lag i division 3 sydöstra mellan två lag som hade vissa besvär att hänga kvar förra året. Hemmalaget Växjö Norra räddade sig själva med en mycket fin avslutning på säsongen. Norra förlorade däremot båda mötena mot dagens motståndare Saxemara med uddamålet. Division 3 SÖ är högintressant ur lokalt perspektiv med lag som Älmeboda/Linneryd, Älmhult, Rydaholm och uppstickaren Gransholm förutom Norra. Till seriefavorit har många dock tippat nordskånska Bromölla.

Seriepremiären till ära hade vädret bestämt sig för att visa sig från sin sämsta sida med rikligt regnande som så småningom övergick i ymnigt snöande. Därför bestämdes det att dagens match skulle flyttas in i Tipshallen. Ett beslut som Upptäck Fotboll bara kunde applådera. Vi är väl inte direkt kända för vår vädertålighet. Det märktes också att det var premiär när alla de tre stora mediadrakarna var på plats, Smålandsposten, Sveriges Radio och Upptäck Fotboll. Vi ser oss inte alls som konkurrenter, tvärtom, både tidningen och radion kan ibland vara utmärkta komplement till Upptäck Fotboll. Idag stod dessutom Upptäck Fotboll för många av radions rapporter från matchen då denne hade teknikstrul och inte hann titta så mycket på spelet.

Nu till matchen, där Norras tränare Jan Hansson valde att ställa upp enligt följande: Peter Kennfors; Markus Johansson, Joakim Lindblom, Alexander Kouznetsov, Tomas Eriksson; Alexander Berglund, Tobias Johansson, Martin Johansson, Linus Eiman; Vladan Ladan, Johan Andersson. Mest notabelt är att mittbacken Patrik Schultz saknades pga av skada och istället gick mittfältaren Kouznetsov in på en ganska ovan position. Saxemara ställde också upp enligt 4-4-2 men här skriver vi inga namn för det skulle visa sig att namn och nummer i matchprogrammet inte stämde för Saxemara.

Första halvlek bjöd inte direkt på något skönspel. Lagen hade en varsin period när man dominerade och spelade bra men det skapades inte några fetare chanser åt något håll. Därför kom Saxemaras ledningsmål nästan som en blixt från klar himmel. Saxemara fick en något tveksamt dömd frispark neråt hörnflaggan. Den slogs in fint och när en Norraförsvarare skulle rensa i farligt läge bar det sig inte bättre än att den sparkades i eget mål. Då hade klockan tickat fram till den 43:e minuten. Psykologiskt tungt för Norra.

I paus styrdes våra förväntansfulla steg mot kiosken och årets första korv och inte blev vi besvikna över vad Norradamerna hade kokat ihop. En ordentligt varm Bullens med ett gott bröd till lovar mycket gott inför resten av säsongen.

Tillbaka lagom till andra halvlek och Saxemara rivstartade med att göra 0-2 efter fem minuters spel. En lång rensning nådde mycket duktiga Ahmed Ateikteya (felaktigt benämnd Christian Johansson i programmet) som lobbnickade över en något felplacerad Kennfors. Norra var nära att replikera omgående då Linus Eiman rann igenom och spelade in till en helt fristående Vladan Ladan som dock lyckades missa helt öppet mål. Norra gjorde vad man kunde för att flytta fram positionerna, man bytte in mer offensiva spelare, gick ner på trebackslinje och försökte stå högt i banan men det enda som hände var att Saxemare kunda rinna igenom gång efter annan och det var bara en mycket duktig Peter Kennfors som höll Norra kvar i matchen och nere siffrorna. Norra skapade inte mycket av värde och det är så klart oroväckande inför fortsättningen.

Bästa spelare i matchen var redan nämnda Peter Kennfors, Norra och Ahmed Ateikteya i Saxemara som med sin snabbhet var ett ständigt hot.

Upptäck Fotboll är igång och när ångloket väl fått upp farten är det svårstoppat!

image54

Fler bilder från matchen.

RSS 2.0