Lenhovda IF-Örsjö IF 6-5

Innan vi börjar skriva någon form av inledning vill vi bara uttrycka; ”Hur i helvete ska vi reda ut den här matchen?”

 

Tänk er en härlig fredagskväll på Harry’s, dessutom en kväll när det endast spelas hårdrock. Tänk er sedan ett Upptäck Fotboll på partyhumör. Då kan vad som helst utlovas till i stort sett vem som helst. Då förstår ni hur Upptäck Fotboll helt plötsligt kunde befinna sig i Lenhovda en väldigt solig och varm sommarkväll. Så här i efterhand är det inget vi ångrar vilket innebär att vi alldeles säkert kommer lova fler dumheter i framtiden.

 

 


 

 

Så var hittar vi Lenhovda då? Ja rent fysiskt där det alltid har legat, dvs ta sikte mot Oskarshamn och sväng där skogen inte är lika tät som överallt annars. Men fotbollsmässigt håller de till i division 6 Emmaboda. Fast det var inget vi visste när vi dånade ut, det googlade vi lite halvcoolt upp på en iPhone. För motståndet ikväll stod Örsjö som vid första mötet förlorade med 4-1. Därefter har Vissefjärda lyckats rycka i tabelltoppen medan Örsjö placeringsmässigt ligger på undre halvan i en tabell som förutom topplaget och två lag i botten är mycket jämn. Dead on i mitten återfinns Lenhovda.

 

 


 

 

Då kastar vi oss in i ett försök att redovisa den rafflande händelseutveckling som Upptäck Fotboll och ett femtiotal andra fick uppleva. Och håll er nu i häcken och ta emot. Till en början valde vi att se matchen från Smålands absolut varmaste träbänk. Med solen rakt i fejan, lutad mot en plåtvägg fick vi se en trevande inledning. Lenhovda kanske ägde bollen lite mer men kom egentligen ingenstans. Det gjorde däremot Örsjö som under matchens 13 första minuter lyckades få in bollen inte mindre än två gånger. Första målet kom från misstänkt offsidestående Rikard Sternsson och andra målet var en nicklobb genom Fredrik Tynell. Och det där med offside eller inte skulle bli ett genomgående tema. Det var nog inte en avblåsning som båda lagen enhälligt accepterade. Men nu är det så att i division 6 förekommer inga linjedomare, vilket spelarna borde ha vant sig vid, och då är det bättre att spela säkert än att chansa och därmed riskera att åka på baklängesmål. Så var det sagt. Därmed hoppas vi slippa en massa gnäll i framtiden.

 

 

 

 

Efter 13 minuter orkade Upptäck Fotboll heller inte med solen mer utan fegade ur och flyttade över till andra sidan där det både fläktade och gick att stå och flexa vadmusklerna i skugga. Och vad är det som händer? Lenhovda genomgår en metamorfos och kommer igång med sitt spel och vänder duktigt på steken. Laget gör fyra raka mål och går till pausvila med en, som det ser ut, stensäker ledning. Lenhovdas första målskytt för dagen heter Andreas Gustafsson som i 23:e minuten nickar in ett fint inlägg. I 31:e minuten är det dags för Patrik Jarls första mål för dagen och bara 6 minuter senare är det samma Patrik Jarl som behärskat avslutar en solokörning. Halvlekens sista målskytt heter Joakim Jacobsson som efter att ha vunnit ett motlägg med målvakten får öppet mål. 4-2 i paus alltså. Det kan vara värt att hålla de siffrorna i minnet när vi går in till andra halvlek.

 


 

Det var väl kanske inte världens korvsugnaste killar som gled bort till kjållen. 62 grader varmt är väl kanske inte den temperaturen som gör att man vill äta kokt korv. Fast vi är ju trogna vår uppgift att hitta fotbollens bästa korv så vi offrade oss idag. Det var i ärlighetens namn ingen vidare korv. Vi ger dock pluspoäng för den charmanta servicen.

 

Andra halvlek drog igång lagom till att Upptäck Fotboll hittat rätt plats utmed staketet. Spelet i andra var inget vidare. Lenhovda tappade i tempo och stod mest still och spelade fotboll medan Örsjö dunkade bollen långt i hopp om att upprepa framgången de hade i inledningen av första halvlek. I 30 minuter var andra halvlek ett sömnpiller till ställningskrig där det enda som hände var att en hemmaspelare kallad ”Sparven” blev utvisad efter en slarvig tackling som visserligen inte var snygg men knappast värd ett rött kort. Till en början verkade inte utvisningen ha någon större inverkan på matchbilden men med en kvart kvar att spela brakar det loss ordentligt på Lenhovda IP:

 

 

 

I 75:e minuten slår Kim Danielsson ett misslyckat inlägg som dimper ner i bortre krysset över en förvånad hemmamålvakt. Hemmalaget blir skärrat och släpper till ytterligare chanser. 4 minuter senare är det kvitterat när Niklas Zachrisson skjuter ett långskott som dimper ner bakom en felplacerad målvakt. Örsjö tar så klart också ledningen med 4-5 när Fredrik Tynell får ett friläge och med viss möda och lite flipper till slut får öppet mål och rullar in ledningsmålet. Vild glädje i bortalaget för nu återstod faktiskt bara åtta minuter av matchen och hemmalaget verkade nedslaget.

 

Det blir dock en vändning till i detta Kafka-esquea drama! Ty med 3 minuter kvar kvitterar Lenhovda till 5-5 när en frispark nickas in av Andreas Gustafsson. Någonstans kändes det som att den här matchen hade en osannolik avslutning i lager och vi blev inte besvikna. I matchens döende sekunder tar Torbjörn Holgersson sats och skjuter på vinst och förlust. Bollen tar på en försvarare och dimper ner i ena burgaveln. Vild glädje a la tv-pucken utbryter och vi kan verkligen sympatisera med glädjen. Det är sällan man får uppleva sådana här galna matcher.

 

 


 

 

Efter matchen tog vi en pratstund med segerskytten Torbjörn Holgersson som hade följande att berätta: ”Vi har lite problem i inledningen av våra matcher. Vi kommer inte igång med vårt passningsspel alls och är lite tröga. Vi har försökt träna på att vara snabba i fötterna direkt men det lossnar inte ändå. Vi siktar på att gå upp och chansen finns fortfarande för det ser ut som att tvåan från vår serie kan få en plats i femman. Vi har haft lite otur i några matcher och spelat för mycket oavgjort men nu har vi några segrar på rad och känner att vi kan utmana toppen ordentligt. Så mycket sämre än Vissefjärda är vi inte, det blev ju bara 0-1 i vårt möte. Givetvis var det otroligt roligt att få avgöra en sådan här match. Dessutom tycker hela laget att Upptäck Fotboll är världens bästa blogg”

 

 


 

 

Den sista meningen kan ev aldrig ha uttalats i intervjun… Tack så mycket Torbjörn för inbjudan till Lenhovda och för en trevlig pratstund efter match! Vi håller tummarna för er.

 

Vi åkte till Lenhovda i förhoppningen att också få en pratstund med en livs levande spelarfru men Sofia dök aldrig upp, besvikelsen är stor i Upptäck Fotboll-lägret.

 

OBS! Detta publiceras dagen efter match eftersom Upptäck Fotboll åkte raka vägen till Pizza Teatros uteservering för lite semesterhäng. För nu gäller det att muta in revir eftersom sommaruppehållet startat. Vi ses på andra sidan juli igen!


Växjö BK-Rydaholms GoIF 2-2

Spänningen har legat tung över Växjö hela dagen inför mötet i division 3 Sydöstra Götaland mellan Växjö BK och Rydaholms GoIF, något som inte minst Upptäck Fotboll känt av. För delar av oss innebar det uppstigning redan halv åtta. Och det berodde inte alls på en svinhög SMS-signal på telefonen som meddelade att man behövde jobba i ottan även under sin semester. Därefter bestämde vi oss för att påbörja uppladdningen. Först krävdes en stadig frukost på Elite Park Hotel och genomgång av vad lokalpressen hade att förtälja om matchen, vilket var inte ett smack. Därefter följde en mjuk uppvärmning fram och tillbaka på Storgatan tillsammans med mellanmål i form av kulglass på Glasskungen. Sen var det dags för välbehövlig vila typ fem timmar innan vi drog oss ut mot Torparängen. För visst är det så här som fotbollsspelare laddar upp? Det kan också vara en beskrivning på en helt vanlig dag under Upptäck Fotbolls semester.

 

Men ikväll väntade alltså ett toppmöte mellan ettan, Växjö BK, och tvåan, Rydaholm. Båda lagen ligger på samma poäng, 23, vilket är fem poäng före tredjeplacerade Sölvesborg. Dessutom har både BK och Rydaholm gjort exakt lika många mål. Det som skiljer lagen är antal insläppta mål där BK har släppt in fem mål färre. Förutsättningarna var alltså goda för en riktig holmgång på Torparängen.

 

 


 

 

Sin vana trogna sladdade Upptäck Fotboll in till Torparängen fem minuter innan avspark. Den här gången tog det dock tvärstopp i entrén. Vårt eviga mässande om att den lokala fotbollen måste upplevas på plats har till slut nått ut till folket. Det var nämligen aplång kö! Otroligt roligt för Växjö BK som förtvivlat försökt locka ut folk till idylliska Torparängen. Förhoppningsvis kan flera av dagens besökare omvandlas från tillfälliga ”seriefinal-derby”-åskådare till trogna ”gå-även-när-det-regnar”-fans. Upptäck Fotboll såg åtminstone 400 pers som vi aldrig sett på Torparängen tidigare…

 

Vi kom in lagom till avspark sedan Jan Fransson räddat upp situationen i den överbefolkade kön. Matchen inleddes med en hög Rydaholms-press där man inte lät BK:s backlinje få särskilt mycket tid med bollen. Dessutom var man mycket aggressiva på mittfältet och vann de flesta andrabollar. Detta gav utdelning redan efter 7 minuter när Sebastian Haraldsson snappade upp en boll i höjd med straffområdet och satte bollen otagbart i bortre burgaveln. Rydaholm lät så klart detta stärka tron på det egna spelet och man fortsatte på den inslagna vägen med hårt presspel och aggressivitet. BK hade hade svårt att få spelet att stämma och det blev mest långbollar på Magnusson-Glad och Johan Andersson. I 25:e minuten ropade bortalaget på straff när en spelare blev nerdragen i straffområdet. Linjemannen vinkade också men tog för en tidigare förseelse halvannan meter utanför straffområdet. Frisparken blev resultatlös för Rydaholm men blev istället en kontring för BK där bortaförsvaret blev tvungna att dra ner Johan Andersson vid straffområdesgränsen. Nya rop på straff, en ny frispark strax utanför straffområdet. Frisparken slogs av Magnusson-Glad, ett hårt lågt skott som målvakten med nöd och näppe tippade till hörna.

 

 


 

 

Det verkade som BK var på väg in i matchen men istället kom en kalldusch i form av 0-2. En hörna skarvades vidare i straffområdet till en helt fri Pierre Rosberg. Han tryckte in bollen med pannan från nära håll. Till BK:s heder kom man dock tillbaka in i matchen och fick till slut utdelning när Johan Andersson nickade in 1-2 fe minuter innan paus, helt fristående i mitten av straffområdet. Bortaförsvaret ropade på offsiden men helt förgäves. Även i div 3 är det domaren som dömer. 1-2 i paus var kanske inte helt rättvist med tanke på Rydaholms spelövertag, men ett resultat som lovade gott inför andra halvlek.

 

 


 

 

I paus valde vi att hoppa över korven som vi smakat så många gånger och istället skriva detta blogginlägg…

 

Lagen kom ut till andra halvlek lagom till att ovanstående text var färdigskriven. Vi misstänker att domaren läser vår blogg och höll kvar spelarna i omklädningsrummen tills vi var klara.

 

Andra halvlek hann bara bli 2 minuter gammal innan bollen låg bakom Rydaholms målvakt Tobias Wilhelmsson. Tråkigt nog för hemmalagets del blev bollen förpassad dit av egna spelaren Erion Nishku. Ett inlägg från kanten missbedömdes av bortaförsvaret och det ställde Nishku totalt som fick bollen på sig. I hemmalägret jublades det såklart. Nu hade man ju hämtat upp till 2-2. Starkt. Resten av halvleken tappar matchen i tempo. BK slår snabba bollar upp mot sina hårt jobbande forwards och det skapar en del lägen som man tyvärr bränner. Rydaholm kändes farliga så fort man fick fast bollen på sina starka anfallare. Dessa lägen blev dock mer och mer sällsynta ju längre matchen gick. Sista kvarten händer inte särskilt mycket. Båda lagen verkade hyfsat nöjda med varsin poäng. Matchen slutar 2-2 och det innebär för hemmalagets del att man går till sommarvila som sensationella serieledare, nykomlingar som man ändå är.

 

Glädjande ikväll på Torparängen: såklart den fina publiksiffran! BK hade hoppats på 300 och det uppskattar vi att man gjorde med råge. Tyvärr hörde vi ingen officiell siffra men ni kan lita på att ni får sanningen i morgondagens utgåva av Växjö-Pravda.

 

 


 

 

Upptäck Fotboll är ikväll sinnebilden av effektivitet. Just nu sitter vi på Harrys och kollar U-21 och försöker hitta ett trådlöst nätverk att snylta på. Men eftersom det här inlägget inte är ute förrän långt efter läggdags så anar ni kanske hur det gick med det där trådlösa nätverket...


Rottne IF-Furuby IF 3-0

There is something Rottne in the state of football som Shakespeare en gång skaldade. Föga anade Upptäck Fotboll en vacker sommarkväll i Grimslöv för två år sedan att det unga Rottnelag vi då såg spela skulle åka som en raket genom seriesystemet. Nu står ändå Rottne där, i toppen av division fyra med 10 raka segrar. Denna remarkabla resa från sexan innehåller två raka serieavancemang med en i stort sett bibehållen trupp. Upptäck Fotboll var också på plats när seriesegern i sexan bärgades och Rottne och deras fina idrottsplats Vidingeskans är lite av ett favoritresmål.



Den regniga årstid som vi alla envisas med att kalla svensk sommar har haft Kronoberg i ett järngrepp den senaste tiden. Fukt föder ohyra i form av mygg och knott och det fick Upptäck Fotboll bittert erfara ikväll. Huvudet känns som en nåldyna a la Hellrasier. För en gångs skull är det inte vi som gnäller mest, det fanns folk som satt och viftade med björkruskor i nyllet. Suck it up.

Efter ett snabbt besök på Renemarks landade vi på Vidingeskans lagom till domarens klartecken för spel. Visa av tidigare fiaskon valde vi denna gång att inte vara med i bollkastingstävlingen. Hedervärda andraplatser har vi tröttnat på. Vi passade på att ställa oss bakom samma experthylla, som vid tidigare besök. Den består av gubbar i keps med stort "det var bättre förr"-komplex. Med dessa i närheten blir det aldrig någon dödtid. Ta till höger vid entrén om ni vill ha underhållning.



För motståndet stod Furuby IF som inlett säsongen svagt och befinner sig i botten av tabellen med 6 inspelade poäng. Vi såg Furuby mot Alvesta och då såg det inte alls bra ut, 0-8. Rottne slog Furuby borta med 7-0 så vi anade att det kunde bli målfest även i afton. Som vanligt fick vi tokfel. Matchen inleddes med hafsigt spel från bägge lagen. Hemmalaget saknade några viktiga pjäser och det märktes. Furuby å sin sida var mest inriktade på att freda sitt mål och försöka stjäla med sig en pinne. Underhållningsvärdet i första halvlek var lågt. Man kunde inte skönja någon genomtänkt spelidé och passningar slogs bort i parti och minut. Folket på Vidingeskans var inte särskilt nöjda. Följdaktligen stod det 0-0 i paus utan några riktigt heta chanser att ta med sig på väg till kiosken.

Och väl framme vid kiosken uppenbarade sig en hundra meter lång kö mest bestående av lokala kids som tvunget skulle ha en ferraribil eller på sin höjd en cola. Den tiden ser vi aldrig mer igen. Däremot fick vi uppleva envetna försök av en liten kille, som lyckats tappa sina pengar mellan brädor under kioskluckan, att få tillbaka dessa. Hur det gick vet vi inte men han finns i våra tankar. Korven i Rottne var hästlängder bättre än gårdagens försök till korv som vi upplevde i Sandsbro. Ändå blir betyget inte bättre än en medelbullens. Brödet verkade ha tagit slut någonstans mellan snusklubban och päronsodan och i all hast tinade man upp fruset korvbröd lite för kort tid i micron. Men vi hörde rykten om en utbyggnad av kiosken och dubbla luckor så förhoppningsvis går det undan vid nästa besök och att man då räknat upp korvbrödsmängden något. För vi kan redan nu avslöja att det kommer bli fler besök ute i Rottne och härliga Vidingeskans. Så bra tycker Upptäck Fotboll att det är där.

Andra halvlek startade ungefär som den första med ganska slarvigt spel från båda håll. Däremot kunde man snart se en viss övervikt i bollinnehavet med fördel åt Rottne. Nu dyker chanserna upp också men de bränns på löpande band av trubbiga Rottneforwards. Visserligen spelade Furubys målvakt bra men rena frilägen måste man göra mål på. Det är inte förrän Rottne byter in ordinarie anfallaren Andreas "EA" Birgersson med 20 minuter kvar som det verkligen blir tyngd och spets framåt. Till slut rullar det in 3 bollar bakom Furubys keeper. Vid både 1-0 och 2-0 fick Rottne hjälp av ett givmilt Furubyförsvar. Först styrdes Marcus Paalanens frispark i mål av en försvarare. Sen sköt Andreas Birgersson 2-0 via en annan försvarare. På övertid fick Victor Stålberg trycka in en frispark i ena hörnet. Segern med 3-0 var i slutändan både rättvis och betryggande. Taktiken att spara spelare som "EA" inför toppmötet mot Hånger höll visserligen men det var med ett nödrop. Det var först med 10 minuter kvar att spela som man fick hål på Furuby.



Rottne stoltserar med 11 raka segrar och leder serien med 10 poäng i nuläget. Vid seger borta mot Hånger återstår troligen bara Tingsryd/Väckelsång som utmanare till seriesegern. Det hade varit otroligt coolt om Rottne tog steget upp till elitfyran efter tre raka avancemang. Upptäck Fotboll går igång på Åshöjden-sagan och håller tummarna!

Sandsbro AIK-Moheda IF 2-4

Upptäck Fotboll är lättövertalade. Mohedas lagledare Vedad Ljeljak insisterade på att vi skulle åka till Sandavi och se Sandsbro-Moheda och då åkte vi givetvis dit. Sandavi är annars inte Upptäck Fotbolls favoritidrottsplats. Det är ofta blåsigt, kallt, myggigt och allmänt ocharmigt. Kanske är det så att personkemin mellan Upptäck Fotboll och Sandavi helt enkelt inte funkar?



Dagens match i Västra Elitfyran stod alltså mellan hemmalaget Sandsbro AIK och Moheda IF. Hemmalaget har börjat säsongen sisådär och är indragen i en kamp för att undvika nerflyttning. 3 segrar på de inledande nio matcherna innebär att SAIK bara precis har näsan ovanför nedflyttningsstrecket. Moheda å andra sidan har öppnat säsongen betydligt bättre och har häng på topplagen. Vi har sett Moheda två gånger tidigare i år och har väl inte varit sädår jätteimponerade av spelet. Men Moheda är lika svåra att skaka av sig som en könssjukdom. Nu menar vi inte att Moheda är en könssjukdom bara att vi ständigt återkommer...äh ni förstår.

Innan vi trasslar in oss i fler konstiga resonemang så kastar vi oss raskt vidare till själva matchen. Moheda tog befälet i matchen redan i inledningen. Det var mycket kamp och de flesta kampmomenten vanns av Moheda med giganten Tommie Lundström i spetsen. Det saknades kanske lite skärpa i de avgörande passningarna när man väl kom fram till lägen men man skapade i alla fall mer än hemmalaget som ärligt talat var rätt bleka rakt igenom matchen. Efter en halvtimmes spel kom det logiska ledningsmålet när Axel Nilsson lämnades fri i straffområdet på ett inlägg. En kraftfull nick senare och 0-1 var ett faktum. Den ledningen höll Moheda till paus.



I paus tog vi oss till Sandavis självutnämnda eminenta kiosk. Vi har tyvärr inget eminent att säga om dagens korv. Noll smak ger 0 poäng och en sistaplats i korvtävlingen. Tips: ät innan ni åker till Sandavi. I paus slängde vi käft med Lammhults nytillträdde tränare som är i skriande behov av trepoängare för sitt lag. 2-2 i gårdagens hemmamatch mot Virestad var därför i knappaste laget poängmässigt.

Andra halvlek började som första. Moheda hade mer boll och försökte variera sitt anfallsspel mellan att komma runt på kanterna och att gå på djupet. Till sist hann inte Sandsbro med i svängarna när Johannes Petersson fick god tid på sig att till slut sätta bollen bakom Håkan Ström i hemmamålet. 0-2 efter 65 minuter således. Därefter hände det saker. 0-3 kom redan 6 minuter senare när samma Johannes fick stå fri i straffområdet och skicka bollen mål. Två minuter senare fick Johannes fullborda sitt äkta hattrick när han hann före målvakten på ett inlägg utefter marken. Stabilt som få gånger tidigare började man byta gubbar i Moheda samtidigt som man fick en spelare utvisad efter två gula kort. Detta resulterade i lite oordning i positionerna och Sandsbro kunde hyfsa till siffrorna genom mål av Daniel Najafizadeh och Niklas Andersson, båda inhoppare i matchen. Men närmare än så kom aldrig hemmalaget utan Moheda kunde ta tre viktiga poäng och haka på toppen. Man är nu en poäng efter Räppe på tredjeplatsen.



Visst blev vädret som det brukar på Sandavi. Solstrålarna förbyttes i mörka moln och regn och blåst men med ett viktigt undantag. Den här gången låg vinden "rätt", dvs i ryggen där vi hade hela klubbhuset som skydd. Det är det lilla som gör det för Upptäck Fotboll. Vi är så bra på att hitta de små glädjeämnena i livet. De stora lyser nämligen alltid med sin frånvaro. Eftersom Upptäck Fotboll numera kan titulera sig semesterfirare så hoppas vi kunna bjuda på fler matcher innan sommaruppehållet. Vi ses på vallen! OBS: ej Värendsvallen...

För alla er som faktiskt orkat läsa texten kommer här en bonusbild på delar av Upptäck Fotboll som inte kan hålla blåsan i schack.





Tingsryd/Väckelsång-Torpa IF 5-0

Upptäck Fotboll kan äntligen andas ut och åka på fotboll mer regelbundet. Det är inte hälsosamt att vara så uppbunden på jobbet att man inte hinner se fotbollsmatcher. Kanske är det dags att välja mellan karriären och bloggen? Med tanke hur karriärklättringen gått hittills blir inte valet särskilt svårt. Söndagar är traditionellt inte någon stor fotbollsdag i länet och urvalet av matcher var klent. Den strålande solen lockade ändå iväg oss till Väckelsång. Sen att det blåste orkan var inget vi fattade från vårt vardagsrumsfönster.

Vi mellanlandade i Väckelsångs kiosk där vi försökte handla glass av en handlare som inte var så sugen att öppna upp glasskiosken för oss. Det förklarar namnet på kiosken, Konkursbutiken. Grisöron i lösvikt är tydligen en större storsäljare än kulglass i strut. Konstig smak bland Väckelsångsborna uppenbarligen. Vi glömde fråga om man kunde få grisöron i strut.

På finfina Björkvalla Idrottsplats tog hemmalaget Tingsryd/Väckelsång emot nykomlingen Torpa IF. Hemmalaget har börjat säsongen bra och låg inför matchen på andraplats efter helt omöjliga Rottne IF som med sina 10 raka segrar seglat ifrån i toppen. Torpa IF har börjat helt ok och ligger med sina 13 poäng på fast mark i tabellen.



Första halvlek hann knappt börja innan bollen låg i nät bakom Torpamålvakten Ismar Ramadani. Efter slarvigt försvarsspel hamnade bollen hos en helt fristående Lavdim Berbatovci. En smakstart för hemmalaget givetvis och med det målet i ryggen kunde man kontrollera handlingarna i resten av första halvlek. Torpa kom egentligen aldrig in i matchen. T/V skapade massor av chanser mot ett skakigt Torpaförsvar. Det enda som hindrade hemmalaget från att göra mer än ett mål i första halvlek var okoncetration framför mål. Man brände hur mycket chanser som helst. Torpa skapade en enda men då var T/V:s målvakt Johan Sagebrant med och gjorde en fin benparad. 1-0 i paus.

I paus gjorde delar av Upptäck Fotboll ett nytt försök att vinna ett lotteri men det gick som det brukar, en hedervärd andraplats. Sen bar det raskt av till kiosken där grilloset legat tungt över Björkvalla hela första halvlek. Vi är som ni vet svaga för tjock, grillad med bröd. Dagens korv var just en sådan och smakade väl men brödet var alldeles för torrt. Istället för att bli tillfredsställd så blev man törstig. Björkvalla är och nosar på en pallplats men når inte riktigt dit.



Andra halvlek börjar exakt som första halvlek började. T/V gör mål direkt. Den här gången får målvakten ta på sig målet. Han stod helt felplacerad och en framstormande Johan Gunnarsson kunde enkelt lyfta bollen över målis. Bara 5 minuter senare är målvakten ute och fladdrar igen. Bollen dimper ner hos Robin Lundahl som kunde skjuta bollen i mål medan målvakten stod i andra hörnet och ropade på sitt försvar. Samma Robin gjorde sen 4-0 i 55:e minuten. En fin nickskarv ner till en fristående Robin som inte gjorde något misstag. Resten av halvleken är kattens lek med råttan. T/V bränner massor av lägen medan Torpa inte skapar någonting. I matchens döende minuter bestämmer sig en av planens stora målsumpare att det får vara nog och tråcklar sig igenom hela Torpaförsvaret och petar in bollen i mål. Äntligen, Korab Berbatovci!

Robin Lundahl


Välförtjänt seger för Tingsryd/Väckelsång som därmed befäster sin andraplats i tabellen. Vi hann gratulera en totalt osvettig Johan Sagebrant till segern innan vi lämnade Björkvalla.

Växjö BK-FK Älmeboda/Linneryd 3-1

Hade vi jobbat rubriksättare på SMP så hade morgondagens rubbe sett ut så här: Bollsäker Bollklubb bollade med bortalaget. Det där med töntiga rubriker med bokstavsrim lämnar vi till proffsen. Vår egen rubrik om dagens match lyder: Två fotbollsnördar förverkligar en match genom att skänka en matchboll. Idag gick den drömmen i uppfyllelse! I matchprogrammet stod klart och tydligt Upptäck Fotbolls namn i kolumnen för matchsponsorer. Med tanke på att medsponsorerna var giganter som Ingers smörgåsar och Ronnys herrfrisering så växer givetvis tuppkammen ytterligare. Vad kostade det, undrar ni nu? Det kostar att ligga på topp, men berätta ingbarndomsdröm. Allt sedan den här bloggen föddes har vi drömt att någon gång få vara med och sponsra en match. Hur mycket det kostade? Pengar var inte en faktor men berätta inte för mamma.

Vi hade valt helt rätt match att sponsra. Växjö BK:s säsongsinledning har varit sensationellt bra och man hade inför dagens match att ta över serieledningen vid seger. För motståndet stod dessutom lokalkonkurrenten Älmeboda/Linneryd med ett par gamla BK-lirare i laguppställningen. Detta gjorde att dagens match lockade fin publik till undersköna Torparängen trots det lite halvtaskiga vädret.

Upptäck Fotboll vill också passa på att berömma BK för valet av inmarschlåt. Det är inga halvfjöniga technolåtar här inte, utan den mest klassiska av alla inmarschlåtar. "Kronobergsmarschen" kallar vi den men vet tyvärr inte vad den heter på riktigt. Kanske kan någon uppmärksam läsare hjälpa oss?

Upptäck Fotboll tog plats på läktaren lagom till inmarschen och det visade sig att vi hamnat mitt i Älmeboda-klacken. Sånt ger alltid onda föraningar om enögdhet, skrikande och mycket domarjävel men Älmeboda-gänget visade sig vara både humoristiska och balanserade i sin syn på matchen. Upptäck Fotboll trycker gilla-knappen.

Växjö BK tog kommandot direkt i inledningen av matchen och tryckte ner Ä/L djupt i planen. BK vann de flesta närkamper och alla höjdbollar och Ä/L hamnade på efterkälken med en gång. BK skapade flera hörnor första 10 minuterna och de var farliga allihopa. Därför kom BK:s ledningsmål i den elfte minuten helt enligt manus. En hörna skarvades in i straffområdet av Andreas Waldo och där dök Jacob Hahrs upp och skarvade vidare in i mål. Två vunna nickdueller på samma hörna kändes väldigt symptomatiskt. Efter målet trummade BK på och skapade fler chanser framför en något osäker och fladdrig Christian Holmi i Ä/L-målet. Spelkvaliteten gick stadigt neråt i resten av halvleken och domarsignalen kom lägligt.

Upptäck Fotboll förutspådde rusning till kjållen och var raskt på plats. Vi misstänker att servicegänget på Torparängen läst vår blogg om långsamma kiosken på Hovshaga för nu var det minsann ruljangs på grejerna. Korvarna var till och med upplagda och färdiga när vi kom fram. Föredömligt! När till och med bollkallarna hjälper till och ringlar på senap kan det bara bli högsta betyg för service. Själva korven har vi glömt...

Vi hann knappt torka senapen ur mungipan innan lagen var på väg in på plan igen. Andra halvlek rivstartade med att BK tog ledningen med 2-0 efter att Jacob Hahrs snappat upp ett dåligt hemåtspel och sen hann före målvakten och lyfte bollen i tomt mål. Ä/L replikerade dock omgående när ett för en gångs skull passivt hemmaförsvar släppte igenom Ola Holgersson som rundade målvakten snyggt. Resten av halvleken försöker Ä/L förtvivlat få till något mer framåt men man kommer ingenstans mot ett mycket ramstarkt BK. Istället punkterar Henrik Olsson matchen med sitt 3-1-mål.

BK uppträder som ett äkta topplag idag. De spelar stabilt och bra och vinner utan att prestera på topp. Man har en mycket stark centrallinje som vinner otroligt mycket närkamper och i princip allt i luften. Detta kryddas med hårt jobbande forwards och tekniska yttermittfältare. Ytterbackarna fyller på i rätt lägen och går aldrig bort sig bakåt. Längst bak står Marcus Lindberg som trygg sista utpost. Idag vill vi särskilt lyfta fram Karl Axelsson för hans slit på mitten som också ofta mynnar ut i något kreativt framåt.

Vi måste också notera att övrig lokal media var på plats för en gångs skull. Radiosporten hade kallat hem Janne Gunnarsson i ilfart från Paris och SMP skickade hela sin sportredaktion, Nettis och Sven Elofsson. Alltså ingen bevakning på Öster...

Morgondagens rubrik: Stabilt BK upp i serieledning. Kom ihåg var ni läste det först...

Hovshaga AIF-Växjö FC 0-0

Upptäck Fotboll har första drönardagen sedan Dackefejden och då äntligen får vi chans att åka på fotboll igen. Delar av oss uttalade de numera berömda orden att läraryrket inte är så betungande och det har vi ju fått äta upp ända sedan det radioreportaget. Men nu ser vi en ljusning på himlen. Betygen är satta, studenterna har gått ut och vi har en glassar-vecka framför oss. Vi trycker "gilla-knappen" på det! Nu önskar vi massor av bra fotboll fram till sommaruppehållet och vad passar då bättre än att börja den ljusnande framtid med ett hett derby i division 5 södra? Inte nog med det, dessutom är det en nutida seriefinal mellan ettan Växjö FC och tvåan Hovshaga. Nu skulle det visa sig att seriefinalen endast var något på pappret. Spelet de drygt 200 besökarna fick se var inget man kunde önska från två topplag, oavsett division.

Men en fotbollsmatch är ändå en upplevelse, det måste vi komma ihåg. Och på Hagavallen har vi alltid känt oss välkomna. Förra gången blev vi raskt visade till pressläktaren och den här gången kom en ur ledarstaben fram och hälsade varmt välkomna. På Hagavallen är man minsann måna om sina besökare. De öppna ytorna och kringliggande fotbollsplanerna inbjuder dessutom till att ta med familjen och göra det till en heldag...kanske inte till alla pappors förtjusning som vi kunde höra. Det är inte lätt att spela boll med sin lill-kille samtidigt som Hovshaga anfaller. Något som bidrog till en positiv stämning var att första låten som dånade ur högtalarna var Rob Zombies "Dragula". Den gick sedermera över i någon obskyr dansk dödsrap som den musikansvariga killen snabbt tryckte next på sin iPod. Vi vill också ha våra iPods uppkopplade till ett fett PA!

Matchen i sig finns det inte särskilt mycket att skriva om, inte om vi ska försöka hålla oss till någorlunda positiva formuleringar. Visserligen började matchen i friskt tempo. Växjö FC pressade hårt på Hovshagaspelarna som slog bort många passningar. Men samtidigt fick Växjö inte riktigt ordning på sitt eget spel så matchen bestod mest av kamp från båda håll. Successivt började dock Hovshaga få tag på bollen lite mer och passningspelet började infinna sig. Detta kulminerade i kanske 5 till 10 minuters bra anfallsspel, tyvärr utan någon utdelning för Hovshaga. Därefter föll spelet tillbaka till kamp igen. Bättre än så här blev det inte i första halvlek så lagen gick till paus med 0-0.

Då var det roligare att under halvleken studera Växjös supportrar som trillade in allt eftersom. det verkar vara en klubb där alla känner alla vilket innebär att om man kommer sent har man en diger uppgift att hälsa sig igenom alla med handslag och cool-kramar innan man kan börja socialisera på riktigt...och visst, emellanåt kikade man lite på matchen också.

I paus släntrade vi givetvis iväg mot kiosken. Tänk att man kan sakna Bullens så mycket. På vägen mindes vi svunna tider på Hagavallen och hur vi fick stå i kö tills spelarna var på väg in igen. Och vad tror ni hände? Jorå...precis samma sak. Hovshaga kan ha fotbollssveriges långsammaste kiosk, fast fungerande korv ändå. Men tyvärr, helheten korv-bröd-bling-bling, innebär ingen toppplacering för Hovshaga.

Aktuell ställning i famösa korvtoppen:
1. Moheda
2. Älmhult
3. Slätthög

Andra halvlek blev i stort en upprepning av första. Visst var det inledningsvis någon halvchans för Växjö men vi misstänkte snart att den här tillställningen skulle spräcka Upptäck Fotbolls målgaranti. Det var mycket kamp och allt eftersom ökade även gnället på plan. Dessutom började lagen byta spelare stup i kvarten vilket bidrog till att störa spelet. Fansen till FC Växjö började också misströsta och sörjde de spelare som tydligen inte kunde vara med och spela. Det vittnar följande replikskifte om "Det här hade ju varit en perfekt match för dig att bli matchhjälte i, varför spelar du inte?" Svaret: "Jag har jobbat hela veckan"  Femman är inte riktigt elitfotboll om man säger så. Matchen slutade 0-0 och de enda som tjänade på det här resultatet var Strömsnäsbruk, på tredje plats, som igår förlorade mot Delary/Pjätteryd med 4-1.

Nu väntar närmast en landskamp på TV, som givetivs inte kan mäta sig stämningsmässigt med en match live på en idrottsplats någonstans i Kronoberg. Därefter hoppas vi vara tillbaka så fort det bara går, men senast på måndag blir det ett besök på Torparängen när Växjö BK tar emot Älmeboda/Linneryd. Och till er som kommer dit väntar en massiv överraskning.

RSS 2.0