Slätthögs BoIF-Alvesta GoIF 1-2

Upptäck Fotboll åker rakt ut i ingenmansland för det heta kommunderbyt mellan Slätthög och Alvesta. Vi har varit i Slätthög och deras idrottsplats Hultet en gång tidigare, men ändå blev vi överraskade över exakt hur långt ut i bushen det ligger. Hur många idrottsföreningar spelar 7 km ifrån hembyn? Den här gången var det övertydligt skyltat inne vid Slätthögs kyrka, troligen efter påtryckningar från ett helt vilse Upptäck Fotboll. Redan kl 13 var vi på plats, exakt varför det valts en så tidigt avspark vet inte vi. Kanske för att Nettis på SMP skulle slippa övertid? Lokalblaskan hade alltså en utsänd på plats, en ovanlig syn när vi kommit lägre ner i divisionerna än trean. Någon vidare uppbackning från redaktionen verkade han dock inte ha, inte ens en riktig kamera. Noob.



Varför valde vi då en match med Alvesta igen så tätt inpå den förra? Ett derby är ett derby är ett derby. Sen ville vi också se om Alvesta verkligen var så bra som 8-0 på Furuby tyder på. Furuby fick trots allt stryk mot Rottne med 7-0 på fredagkvällen. Samma tanke hade slagit ett hundratal som trängdes runt Hultet. Anledningen till trängseln var att ingen ville sitta i skuggan på huvudläktaren. Vinden låg på en hel del på kalfjället och det inverkade en del på spelet. Att spela i medvind är alltid en fördel. En fördel båda lagen skulle få njuta av för även i denna match bytte man ju sida i paus. Sidbyte, en genialisk uppfinning. En uppfinning vi krediterar engelsmannen Norman Sidechange.

Matchen var mer kamp än skönspel direkt från avspark. Slätthög är ett storväxt och fysiskt spelande lag. De spelar en rak fotboll utan krusiduller. Alvesta tjänar mer på att hålla bollen på marken och hitta sina duktiga yttermittfältare. Just denna match verkade planen lite för kort för vissa Alvestaspelare. (Läs mer om detta i inlägget från Moheda-Tranås)

Slätthög drabbas av ett bakslag innan halvtimmen gått. Deras playmaker Razak Marmud fick tuppjuck och satte båda händerna i en ansiktet på en förvånad Johan Nilsson efter en oskyldig frispark. En razande Razak fick eskorteras av planen. Ett lyckodrag för Alvesta, Slätthög utan Razak är en klart enklare uppgift. Med 10 man på plan lyckas Slätthög ändå ta ledningen när Martin Pettersson sprang igenom bortaförsvaret och avslutade distinkt. Det där har Martin gjort förr. I samband med målet meddelade också speakern att "hamburgarna är färdiga". Ingen reklam tack, men gärna samhällsinformation. Hemmapremiär och grillmästaren hade inte riktigt tajmat pausen tydligen. Fem minuter senare meddelade speakern att "snart är det kö till kiosken".



Fulla av förväntan traskade Upptäck Fotboll bort till kiosken där grillen spridit sin förföriska doft. En tjock grillad med bröd går rakt in på korvtoppens förstaplats. Aktuell tabell:

1. Slätthög
2. Liatorp
3. Alvesta

Korven åts till tonerna av lite klassisk svensk schlagerpop. Marginellt bättre än Liatorps skånecountry och vi kan inte skilja de två åt. Därför blir det delad tredjeplats i musiktoppen:

1. Alvesta
2. Åryd
3. Liatorp/Slätthög



Andra halvlek hann knappt börja innan Slätthögs målvakt helt oförklarligt flyttade på en Alvestaspelare i straffområdet. Straff dömde givetvis domaren. Säker straffexekutor var Armin Muratovic. Efter kvitteringsmålet blev matchen ett långt ställningskrig. Alvesta får inte spelet att stämma riktigt, det hjälpte knappast att tränare Peter Ljung bytte positioner på sina spelare hela tiden. Mikael Jonsson började som innermittfältare, flyttades till vänsterbacken för att sen avsluta som högerback för att ta ett exempel.

Alvesta skulle få in sitt segermål till slut. Efter ett fint anfall av Alvesta går bollen till Armin Muratovic som från höger tar sig in straffområdet, slår bollen förbi målvakten och när bollen precis ska gå i mål dyker Daniel Johansson fram och stöter in bollen i mål. Slätthög försöker sen förtvivlat att kvittera och man får Alvesta att spela i panik men något hett läge får man aldrig. Efter matchens slut blir ytterligare en Slätthög-spelare utvisad efter att ha skällt på domaren. Upptäck Fotboll förstår inte riktigt hemmalagets aversion mot domaren.

Mycket nöjda med en match i gassande solsken satte vi oss i bilen och ordnade in oss i kön som skulle ta oss ut ur obygden. Vi kan inte riktigt känna igen oss i Springsteens rader om vinden i håret, mest för att vi inte kör cabbat, men flykten känner vi igen. Våra planer var att åka hem och förmedla våra intryck men vilket lappkast som väntade runt hörnet...

Moheda IF-Tranås FF 1-0

I bilen på väg hem från Slätthög slår det oss: spelar inte Moheda hemma idag också? Ett iPhone-tryck senare och det är bekräftat. Moheda spelar hemma mot Tranås men matchen går i Alvesta. Upptäck Fotbolls firmabil får jobba hårt för att hinna in till Virdavallen i vettig tid. 15.05 sladdar Upptäck Fotboll in på Virdavallens parkering. Givetvis hinner herr kameraman ta några bilder in i ishallen där det var uppdukat för årets stora fest i Alvesta, Rinkdansen. En trevlig dam informerade om att supén brakar loss kl 19. Så folk smörjer kråset rejält medan du läser detta.

Även Virdavallen flödade i sol och på läktaren nådde temperaturen tropiska nivåer. Tur att Upptäck Fotboll bär länets fetaste solglajor. Brännan blir visserligen sådär snygg men det är smällar man får ta. Det var fler än vi som satt i solen och glassade, fast vi var troligen de enda som kom direkt från en annan fotbollsmatch. Vi kan ha den roligaste hobbyn ever! Grönt gräs, klar blå himmel och 22 snygga killar. Vad mer kan man begära? Nu klev vi nog ur en garderob vi inte ens visste att vi stod i.



Skillnaden från den tidiga matchen var framförallt att tempot var högre och passningsspelet aningen bättre. Det skiljer ju också en division. Sen är det nog så att planen i Alvesta är större än den i Slätthög. Detta fick också Upptäck Fotboll bekräftat av en Alvestaspelare i pausen, mer om det senare...

Moheda var det bättre laget i första halvlek. Deras spel kändes mer genomtänkt än gästande Tranås. Moheda höll bollen inom laget medan Tranås chansspelade med långbollar. Moheda gör matchens enda mål på en frisparkskombination. En Brolinare, typ, hittade fram till en fristående Johannes Petersson som lyfte bollen i mål. Mycket mer behövs inte sägas om första halvlek.



I paus valde Upptäck Fotboll att avstå korven till förmån för en svalkande glass. Virdavallens korv har vi redan smakat vilket killarna i kiosken tydligen kom ihåg som om det vore igår. När det i själva verket var en hel vecka sen. Dagens ungdom! I pausen sprang vi på segerrusiga Alvestaspelare som stod och hängde lite lagom nonchalant vid kortsidan. Är man kungar i byn så är man... Vi fick en mycket trevlig pratstund med Armin Muratovic, Elis Kvrgic och Elvedin Masinovic. De avslöjade följande: de hade inte vunnit utan Slätthögs utvisning och det avgörande målet gjordes av Armin men snoddes av Daniel Johansson. Speciellt gladde detta Elis eftersom Armin inte ryckte i interna skytteligan. Den korta planen i Slätthög gynnade inte heller Elis långa löpsteg, enligt honom själv var det därför han blev utbytt i paus. En tolkning de andra grabbarna inte riktigt höll med om.

Andra halvlek började med ett friläge för Tranås som Mohedas målvakt Amel Hrnjic avvärjde fint. Tranås låg på större delen av andra halvlek medan Moheda sjönk ner i plan och mest rensade upp mot hårt kämpande Axel Nilsson och Johan Waldestål. Mohedas ordnade spel försvann och Tranås hittade rätt i spelet och positioner. En bit in i andra halvlek var samtliga på Virdavallen redo att notera en kvittering när en Tranåsspelare lyfte bollen över en utrusande målvakt och på väg mot det öppna målet. Då störtade Joel Magnusson fram och räddade bollen på mållinjen. Där räddade han tre poäng åt sitt lag. I slutminuten blir Tranås Kadir Yilmaz utvisad. Mycket onödigt var han framme och tog en Mohedaspelare om halsen när det egentligen var två andra spelare som gruffade. Upptäck Fotboll vill berömma domarteamet för en mycket bra insats!



Två matcher på raken var mer än vad Smålandspostens Nettis orkade med. Medan Upptäck Fotboll bevakar all fotboll, hela tiden sitter Nettis på SMP:s redaktion och dricker kaffe och mumsar finska pinnar.

Årets bästa lördag!

Åryds IK-Strömsnäsbruks IF 2-2

För Upptäck Fotboll lyser orutinen igenom. Match i april en gråkall tisdagkväll och Upptäck Fotboll glider iväg med tunna jackor och solglasögon. En läxa vi borde lärt oss vid det här laget är att det är alltid kallare på kvällen än mitt på dagen. Alla eventuella stavfel i den följande skylls på stelfrusna fingrar. Att SMHI lovar 20 grader varmt till helgen är klen tröst för tigerhjärtan.

Dags för återbesök i Åryd enligt läkarremiss. Eftersom vi var sena förra gången vi var på Åryds Idrottsplats gav vi oss iväg i god tid den här gången. Så klart blir vi istället alldeles för tidiga och äntrar Åryds IP innan en ordentlig entré har organiserats. Det finns inga mellanlägen för Upptäck Fotboll. Heaven and hell hel(l)t enkelt. Som plåster på såren spelades klart lyssningsbar musik som underhållning. Det bjöds på Millencollin, Turbonegro, Backyard Babies och en fin blandning maskeradpunk. Därmed ser topplistan över bra musik ut så här:

1. Alvesta (Guns N Roses!)
2. Åryd
3. Liatorp (inte så länge till. Skånsk country? Nej tack!)

Men det är ju inte därför vi är här. Fussball is the name of the game på tyska. När resten av stan går till Öster åker vi mot öster och kollar in division 5 istället. På menyn stod matchen mellan nykomlingen Åryd och tippade topplaget Strömsnäsbruks IF som förra säsongen slutade trea och har förstärkt laget klokt.

Årets snabbaste mål har nog Åryd stått för när man snodde bollen direkt på avspark efter en misslyckad rensning. Överlycklig målskytt i hemmalaget var Henrik Johansson. Upptäck Fotboll gissar att det tog 20 sekunder och det gick så snabbt så att herr kameraman inte hade fått av linsskyddet. Tur då att Henrik firade målet med ett ordentligt glädjeskutt!



Strömsnäsbruk tog sen över spelet men skapade ändå inte några vassa målchanser. Det verkade mest gå på chans och några genomtänkta spelidéer var svåra att hitta. Istället ställde man till det för sig igen när målvakt Henrik Svensson gick ut med dubbarna före och fällde en hemmaspelare. Åryds straff var dock dåligt slagen och Henrik kunde revanschera sig med en straffräddning. 1-0 i paus.



I paus hade vi börjat frysa ordentligt och då räcker det knappast med en korv. Två långdångar senare och buken var fylld. Däremot inte smaklökarna. Mikrovärmda bröd är ett big no no. För Åryds del är nog målet att undvika nedflyttning ur korvtävlingen. Aktuell tabell:

1. Liatorp
2. Alvesta
3. Åryd

Andra halvlek började med att Strömsnäsbruk kvitterade genom Labinot Berisha som fick bollen i straffområdet av en slump och enkelt sköt in bollen lågt vid ena stolpen. Efter målet förfrös kameramannen sitt finger och hade sen svårt att koncentrerar sig på något annat. Och inte värmde spelet det stackars fingret heller. Många långbollar utan adress och lika många missade passningar dominerade halvleken. Men lite värmdes vi av ytterligare två mål i alla fall. Först gjorde Åryd 2-1 genom Viktor Fogelberg som snappade upp en misslyckad bakåtnick. Den där Viktor måste ha gjort något extraordinärt under försäsongen för speakern blev eld och lågor och nu minsann hade "Viktor Fogelberg presenterat sig även i seriespel". I matchens sista skälvande minuter lyckades sen Strömsnäsbruk återigen kvittera genom en fin långlobb av Labinot Berisha och 2-2 slutade matchen.



Innan domaren ens hunnit få ut visslan ur munnen satt Upptäck Fotboll i bilen med rumpvärme på. Tyvärr är vi båda smärtsamt medvetna om att det knappast är sista gången vi kommer gråta över fel kläder. Men det spelar ingen roll för innan någon hinner säga "tigerbalsam" är vi tillbaka där vid sidan om planen igen och njuter för fulla muggar.

Bilder från matchen.

Alvesta GIF - Furuby IF 8-0

Fyra missade frilägen, mängder med fräsande skott och ändå 8-0. Vi kan väl säga att Alvesta var aningen bättre än sina motståndare. Men Upptäck Fotboll är ju så mycket mer än bara en match. Trots att vi varit i Alvesta flera gånger tidigare kunde vi inte motstå en premiärmatch i strålande solsken. Virdavallen är en trevlig idrottsplats med en gammal klassiska träläktare, komplett med skymmande pelare. Dagen till ära bjöd 101-årsfirande Alvesta GIF på gratis inträde. Som de filantroper och stödjare av lokal fotboll vi är la vi våra pengar på lotter istället. Fortfarande efter två års kuskande har vi inte vunnit på ett enda lotteri. Vi anar som vanligt en konspiration. Måhända en rivaliserande blogg?

Tio minuter innan avspark var det tunt med folk men eftersom musikansvarig på Virdavallen bjöd på låtar med Foo Fighters, Guns N Roses och Johnossi (!) gick budkaveln genom byn: Det är fest! Folket i Alvesta är inte sena att ställa upp på fest och raskt var publiksiffran uppe i hundratalet. Upptäck Fotboll kommer under året hålla ett vakande öga på vilken musik som spelas runtom Kronoberg, Alvesta har definift tagit kommandot. Så klart kommer vi även att hålla koll på korven, men det är ju pausunderhållningen det! Först river vi av en torr och akademisk summering av matchens samtliga mål, sedan kommer vi till korven.



1-0 15:e minuten. Armin Muratovic spelas fri på vänsterkanten, rundar målvakten och rullar behärskat in bollen i öppet mål.

2-0 24:e minuten. Armin Muratovic kommer fri igen. Den här gången lyfter han bollen över en utrusande målvakt.

3-0 32:a minuten. Elvedin Mesinovic får ett fint skottläge på vänsterkanten och skjuter via målvakten in bollen vid första stolpen.

4-0 39:e minuten. Elis Kvrgic får äntligen utdelning efter fler fina chanser. Bollen slås in från vänster och Elis får öppet mål på bortre och gör inget misstag.



I paus gjordes inga mål.

5-0 59:e minuten. Hårt jobbande innermittfältaren Mustafa Memic stöter in ett inlägg förbi en hjälplös Furuby-målis.

6-0 76:e minuten. Inhoppande Izet Kapetanovic fjuttar in bollen i öppet mål efter stor kalabalik i Furubys straffområde. Misstänkt offside och bortalaget protesterade vilt men domarna verkade helt säkra på sin sak.

7-0 79:e minuten Utbytte och sedermera igen inbytte John Flygare rinner igenom ett ihåligt försvar och skjuter distinkt bollen mellan målvaktens ben.

8-0 89:e minuten. John Flygare avslutar målkavalkaden med att tåa in en boll efter lite flipperspel i straffområdet.

Som den uppmärksamme läsaren redan förstått så var hemmalaget aningen bättre än sina motståndare denna sköna söndag. Faktum är att ingen i Furuby hade platsat i dagens Alvesta. För Furubys del får vi hoppas att det här var en tillfällighet och att man har några äss i rockärmen. Furuby har fortfarande en plats i Upptäck Fotbolls hjärtan efter det trevliga tårtkalaset senast vi var där. Alvesta har ännu inte vunnit våra smaklökar men det ryktas om en kolgrillad som ska vara mumma. Så inte denna dag heller utan det var Bullens som gällde. Ingen riktig schvung i korven eller stuns i brödet gör dagens korv till lite av en besvikelse. Därmed ser den aktuella korvtabellen ut så här:

1. Liatorp (Bullens)
2. Alvesta (Bullens)
3.

Vi medger att tabellen haltar något och kanske inte säger så mycket så här tidigt på säsongen...men på tisdag är det match igen!

Framtiden ser ljus ut för Upptäck Fotboll. The only way is up, baby!

Bilder från Virdavallen

Premiär! Liatorp IF - Eneryda IF 1-2

Göm era fruar och lås in era döttrar för nu är Upptäck Fotboll ute på vägarna igen! Likt fågel Fenix reser vi oss ur askan och blir födda som nya. Vi tog semester i slutet av juni förra året och anser nu att vi är utvilade och redo för allt som den lokala fotbollen har att erbjuda. I Sverige pratar vi om världens längsta försäsong. Vår försäsong har varat i runda slängar 10 månader. Har vi förbättrar flåset? Knappast...

När andra mediakonglomerat väljer att fokusera på de högre divisionerna som Elitfyran, ställer sig Upptäck Fotboll givetvis, likt Faros fyr, och sprider ljus över hela den kronobergska fotbollen. Här jagas inga läsarsiffror, här jagas korv och fina idrottsplatser. Upptäck Fotboll: det självklara valet för den mångsidigt intresserade.



Ingenting passar bättre en premiärhelg än ett hett derby i division 5 Södra! Värd för kalaset var Liatorp IF som dukat till fest på fina Bokliden. Vårt tidigare besök på Bokliden (läs här) resulterade i fina recensioner från vår sida och Upptäck Fotboll är inte kända för att ändra åsikt. Bokliden är en välskött anläggning med en fin gräsmatta trots att vi bara hunnit till april. För motståndet stod lokalrivalen Eneryda, en mil up the road. Förra säsongen var ingen munter resa för någon av föreningarna. De fick tyvärr lämna division 4 som jumbo och nästjumbo. Liatorp var jumbo medan Eneryda förpassades till nästjumboplatsen i allra sista omgången. Givetvis en bitter käftsmäll.

För trogna läsare kommer det inte som någon överraskning att tidsuppfattning inte är vår starka sida. Till skillnad från förra besöket så var vi ute i väldigt god tid. En långsam cruise genom centrala Liatorp ändade vid ICA där Sandra sålde glass med ett brett leende på läpparna. Är det alltid så uppenbart att vi inte är från trakten? Vi hann också med ett besök vid gamla lågprisbutiken Liatorparn, där delar av Upptäck Fotboll handlat många stentvättade jeans. Numera är Liatorparn ett minne blott.

Jaja vi kommer till det viktiga nu: korven. Vi blev lotsade till rätt kiosk av en trevlig dam som förstod direkt vad som var i görningen. Pluspoäng för personal shopper, kändes väldigt VIP. Korven var till vår stora glädje Bullens. Flankerad på båda sidor av ett gott bröd. Juicy bread, no fuss. "När smakar en Bullens bäst? Hvergang!" Korven inmundigades till tonerna av skånsk countrymusik. Någon fick för sig att byta musik helt plötsligt och två takter av Sweet home Alabama hann ut genom PA:t innan speakern resolut bytte tillbaka.

Det spelades ju faktiskt en fotbollsmatch också och där rivstartade hemmalaget med att ta ledningen redan i den tredje matchminuten. Tidsangivelsen är lite osäker då matchuret stod på minus fem minuter. Hemmalagets Daniel Pettersson rann igenom i mitten och avslutade säkert. Enerydaförsvaret verkade inte ha lämnat vinterdvalan. Eneryda spelade upp sig rätt snabbt och tog över matchen, framförallt genom att spela mer fysiskt och tufft än hemmalaget. I minut 13 fick Enerydas Jimmy Möller på en riktig rökare som satt klockrent i kryllet. I 35:e minuten fullbordade Enerydas Andreas Burander vändningen när han sköt via en försvarare efter en hörnretur.



Spelet höll hyfsat tempo och var mer kamp än skönspel. Inte så konstigt kanske så här tidigt på säsongen. Gräsmattan var visserligen grön och väldoftande men inte särskilt jämn. Många situationer blev rejält svåra för spelarna då bollen hoppade och studsade. Givetvis blev lösningen då att spela bollen högt och långt. Liatorp förlorar sin hemmapremiär mot bittra rivalen och en roligare start hade de såklart önskat sig. Det är för tidigt att sia om fortsättningen för de här två lagen som ser på förhand ser ut att bli ett riktigt getingbo. För att citera en tränare för ett annat lag i serien: "Det finns inga bra lag i vår serie"

Trots den månghövdade publiken, ca 200, tappade inte Upptäck Fotboll blicken för spelarfruar, experter i keps och lokala stekare. Dessa var denna lördag eftermiddag legio.

Upptäck Fotboll är tillbaka för att stanna. Love us or leave us! Imorgon ses vi på vallen igen...

Bilder från Liatorp hittar du här.

RSS 2.0