IFK Grimslöv-Urshults IF 5-0

Upptäck Fotboll minns med värme vårt förra besök i Grimslöv. När solen går ner bland trädtopparna vid Furuskans så finns inte ett öga torrt på sju mils avstånd. Bara det är värt att packa picknick-korgen för. Gräsmattan är tät och välklippt som en golfgreen. Därmed finns inte heller något att skylla på för snedsparkande divsion 6-lirare. Furuskans - platsen där fotbollsspelare tvingas inse sina begränsningar.

Vi lyckades komma först av alla och möttes av en tom biljettkur. Laglydiga medborgare som vi är stod vi vackert med mössan i hand och inväntade biljettrivaren. 30 spänn med gratis kaffe räknas som ett fynd. Det droppade in mer och mer folk efterhand, en ansenlig mängd av dessa hade medhavd dricka. Upptäck Fotboll anar att det var byfest på gång eller är det bara så att det alltid är fest när hemmalaget har match. Dessutom dånade en liten bortaklack in på Furuskans. Givetvis med medhavd dricka...Folkhälsoinstitutet hade troligen haft en del anmärkningar på denna aktivitet, Upptäck Fotboll däremot trycker gilla-knappen.

I sexan finns inga officiella linjedomare, dessa får hemmalaget stå för. Idag gick först budet till en 3-åring för att till slut hamna hos en 103-åring. Vi vill poängtera att denne man var bra mycket raskare än vad vi någonsin kan hoppas vara vid denna ålder. Upptäck Fotboll är nöjda om vi har jämn avföring efter 50-strecket. Tecknena ser inte bra ut.

Det spelades en match också och vi var några av de få som tittade på matchen istället för ner i en ölburk. Det tog fem minuter för Grimslöv att ta ledningen när Mikael Herbertsson fick nicka in en frispark helt ostört. Sedan blev det Fredrik Stensson-show för hela entrépengen. Han lyckades med bedriften att göra 4 raka mål. Visserligen ivrigt assisterad av bortalaget men det förtar inte hans insats. Han var framme och oroade försvaret hela tiden och var på plats när chanserna uppenbarade sig.

2-0 12 min Fredrik rinner igenom och avslutar säkert i bortre gaveln. Urshultspelarna ropade på offside.
3-0 33 min Fredrik kommer fri igen och avslutet är nästan identiskt med det första målet. Även här skrek UIF på offside.
4-0 59 min Denna gången frispelas herr Stensson av en motståndare som duffar en hemåtpass. UIF skrek på offside...nej det gjorde faktiskt inte.
5-0 Dagens roligaste mål! En Grimslövspelare slår bollen förbi en utrusande målvakt. Bollen rullar mot mål men har knapp styrfart och en Urshultsförsvarare tar hand om bollen men väljer att inte rensa utan låter bollen rulla sakta mot mål. När han väl får röven ur vagnen och ska slå bort den slår han den på Fredrik Stensson och bollen studsar i mål. Vi vet inte riktigt om ni förstår, det gjorde sannerligen inte någon annan heller.

Fyramålsskytten Fredrik Stensson

Om matchen i stort kan vi säga att det märktes att vi var längst ner i seriesystemet. Chansbollarna var legio, tempot lite för högt och spelidéerna få. En och annan var duktig med boll men överlag brast det på många håll. Ett jäkla gnäll på plan var det också. Ett tag trodde vi att det var en match mellan tjuriga 12-åringar. Varenda avblåsning skulle diskuteras. Med tanke på att den som gjorde absolut minst misstag på plan var domaren så kanske man skulle försöka vara lite självkritisk. Ok att man blir tjurig om man ligger under med 5-0. För hemmalaget finns inga som helst ursäkter för gnället.

Ni trodde vi hade glömt va? Korven var helt ok. En kokt bullens i det övre skiktet men det slår inte en tjock grillad. Plus för att man tillhandahåller klassisk läskeblask som päronsoda, läskens Rolls Royce.

Vi påminner om ställningen i korvtoppen:

1. Moheda
2. Älmhult
3. Slätthög

För Upptäck Fotboll väntar jobb i helgen. Vi tror att vi ni läsare förstår vad vi tycker om det.

Moheda IF-Räppe GOIF 0-1

På något märkligt sätt lyckas Upptäck Fotboll alltid hamna i Moheda. Vi frågar oss hela tiden varför eftersom det faktiskt inte finns mer att upptäcka i Moheda. Har man sett toffelfabriken, ICA Grytan och Moheda IP så har man liksom sett allt. En böjelse för att åka till denna by måste väl räknas som en av de svårare perversionerna? Fast eftersom vi misstänker att det skulle ta alldeles för mycket tid och energi för en psykolog att bota denna Mohedafili så åker vi så glatt dit om och om igen.

Våren har varit oförskämt snäll mot Upptäck Fotboll vädermässigt och man glömmer så snabbt att det faktiskt är Sverige vi bor i. Det blev vi brutalt varse om ikväll. Himlen öppnade sig på vid gavel och ut kom inte bara regn utan även hagel och åska. Upptäck Fotboll satt kvar och skylade i bilen inväntandes matchstart. Så klart hade vi glömt paraply och regnkläder. Hade vi ägt gummistövlar hade vi glömt dem också. Varför kan man inte ta med sig vädret dit man åker. Eller är det bara i Crowded House-låtar det funkar?

Väl inne på Moheda IP hukade vi under kiosktaket tills en vänlig själ upplyste oss om att det gick att hyra ett paraply för endast 5 kronor. Moheda IF - en välskött förening! Att man får all växel i enkronor kan man ta en sån här dag. (Inte helt utan gnäll) Tyvärr dränktes inmarschen av regn och åska, men vi vet att Moheda alltid kommer in till tonerna av den klassiska marschlåten som vi tror är Kronobergsmarschen. Någon som vet?

Bortalaget för dagen, Räppe GOIF började piggast med alla sina veteraner. De höll boll lite mer än hemmalaget men Moheda var giftigare i sina kontringar. Man skapade ett par feta chanser som framförallt föll till Axel Nilsson. Den riktiga skärpan saknades dock. Ju längre halvleken led desto mer tog hemmalaget över spelet. Därför kom 0-1 totalt ologiskt och turligt. Bollen studsade efter diverse flipper till Henrik Kjellén. Han skruvade in bollen i bortre hörnet.

I paus gjorde delar av Upptäck Fotboll ett oengagerat besök i mittcirkeln. Vi har kommit till kapitel 43 i sagan om Upptäck Fotbolls misslyckade försök att vinna halva potten. Inte ens rulla en tennisboll 5 meter klarar vi av. Det man förlorar på slänggungorna tar man igen på karusellerna så därför begav vi oss med bestämda steg till grillbaren. Hemma-hemmapremiären till ära hade man dammat av stora kolgrillen och slängt på isterband. Konservativa gubbar som vi är så valde vi en klassisk tjock grillad. Vi applåderar ändå variationen. Moheda IP har en gång tidigare vunnit tävlingen Årets Korv och minsann så tar de ledningen igen med en riktigt smakfull tjockis som samspelade väl med brödet och en senap med lite krut i. We like!

Korvtoppen
1. Moheda (ny)
2. Älmhult (1)
3. Slätthög (2)

Andra halvlek blev sen en lång utdragen jakt på en kvittering för hemmalaget. Räppe låg bara på försvar och försökte sig på några halvhjärtade försök till kontringar. En ensam jagande Johan Lindberg fick inte mycket att jobba på längst fram. I mittförsvaret gjorde Niklas Johansson en strong insats mot Mohedas toppforwards Axel Nilsson och Johan Waldeståhl. Moheda kom egentligen inte fram till några fina chanser trots massor av inlägg och hörnor. Det blir lite stressat sista tredjedelen, sa Mohedas assisterande tränare Vedad Ljeljak efter matchen. Upptäck Fotboll kunde bara nicka och hålla med. Något vi är bra på. Planens bäste hittar ni i Räppe, innermittfältskrigaren Martin Olander. Kämpade och slet hela matchen och var också den som låg bakom det lilla som Räppe skapade.

Hemresan blev dramatisk. För första gången någonsin har den prestigefyllda kotävlingen avgjorts med "automatisk-vinst-med-hjälp-av-älg"! Större än så blir det inte och jublet i bilen visste inga gränser. Vi förklarar reglerna en annan gång. Nu tar vi hÄlg.

Älmhults IF-Växjö BK 2-0

På festfronten inget nytt den här söndagsmorgonen så under frukosten på Statt satt Upptäck Fotboll och plockade ut dagens russin ur kakan för ett eventuellt besök. Mest lockade ett besök i Älmhult och efter en brynjelös (seriöst: var köper man en nätbrynja?) runda på stan var det dit vi styrde firmabilen. Vi var framme vid Älmekulla en stund innan 15. Misstänkt lite folk på plats dock. Det pågick visserligen fotboll men det var inte några a-lagare direkt. En snabb titt på internet och vi hade gjort det klassiska misstaget att åka iväg utan att kolla tid för matchstart. Matchstart 17.00 och den gamla existentiella frågan "Hur slår man ihjäl två timmar i Älmhult?" blev aktuell. Givetvis låg en sväng på IKEA nära till hands men delar av Upptäck Fotboll var djupt skeptisk mot den idén så det fick bli lite sightseeing i byn. 10 minuter senare hamnade vi på IKEA i alla fall...

30 köttbullar senare var vi tillbaka på Älmekulla och den här gången var det fler än vi på plats. Vi möttes av tonerna till någon svårplacerad instrumentell gitarrpop. Musik så obskyr att inte ens trackern på mobilen kunde lista ut vad det var. Älmhult klämmer sig i alla fall in på topplistan eftersom man spelade Bondtemat som inmarsch och det är onekligen coolare än skånsk country a la Liatorp.

Veckans digilista:

1. Alvesta (1)
2. Åryd (2)
3. Älmhult (ny)

Vi hamnade mitt i inmarschen och hade inte vi inte sett ut som vi gör hade vi kunnat misstas för fotbollsspelare. Tack och lov ser inte divison 3-spelare ut som oss. Både BK och Älmhult har rejält vältränade gubbar och de satte högsta fart direkt i inledningen av matchen. Nykomlingen BK bad inte om ursäkt utan pressade på högt i plan och stressade Älmhult. När hemmalaget väl fick ner bollen på marken och fick tid såg man att de är finurligt och passningsskickligt lag. Växjö BK skapade den första halvlekens vassaste chanser bland annat hade man en nick i ribban efter ett mycket fint antall. Lite ologiskt med tanke på matchbilden gör Älmhult 1-0 i slutet av halvleken. ÄIF får en straff när BK:s Olof Fransson är på Älmhults Nicklas Bengtsson. Säker straffskytt: Kalle Johansson. Enligt Olof ska domaren ha erkänt att han blåst en felaktig straff. Vi undrar: kan man inte ändra sitt eget domslut då?

Efter straffen var det korvdags och grillmästaren hade varit igång hela första halvlek och lockat oss med oset. "Hur mätt man än är så finns det alltid plats för en korv med bröd" Gammal djungelordspråk. I Älmhult har man lite andra rutiner när det gäller att beställa grillat. Man betalar i kiosken, får ett bröd och beger sig till grillmästaren. Något som förbryllade mer än en förstagångsbesökare som ifrågasatte det tomma brödet. Upptäck Fotboll skrattade rått och världsvant. Korven smakade mycket bra! Säga vad man vill om Bullens men tjock grillad är svårslaget. Dagens korv anser vi vara snäppet bättre än Slätthögs, framförallt värmen i korven och samspelet med brödet. Den köttfärgade ledartröjan tas alltså över av Älmhult:

1. Älmhult (ny)
2. Slätthög (1)
3. Liatorp (2)

10 mijnuter in i andra halvlek klantade Växjö BK till det för sig när Karl Axelsson tog två gula kort inom loppet av 3-4 minuter. Det första var en solklar varning där Karl spelade cyniskt och gjorde ner en hemmaspelare. Det andra såg från vårt håll också ut som en klar varning när Karl är sen in i en situation och sätter upp sulan. BK-folket reagerade dock starkt och hävdade att han blivit knuffad in i situationen och hamnat ur balans.

Större anledning till ilska hos bortalaget kom i en situation 20 minuter in i halvleken när en Älmhultsförsvarare stoppar bollen med båda händerna i straffområdet. En mer solklar straff går inte att finna, domaren valde att fria. Givetvis gör då Älmhult 2-0 i anfallet efter. BK missar i mittförsvaret och Nicklas Bengtsson rinner igenom och sätter bollen hur säkert som helst. Med 2-0 och en man mer på plan så var matchen så klart vunnen av hemmalaget. BK ska ha heder för att man inte gav upp trots det svåra läget. Domaren missade ytterligare en solklar hands av hemmalaget strax utanför straffområdet. Då var enigheten bland åskådarna total, domarens missar påverkade utgången av matchen till BK:s nackdel. Något BK:s fd starke man var tydlig med att påtala när domaren gick förbi efter matchen.

Det är inte varje dag man åker på fotboll och kommer hem med champagneglas, örngott och bokhylla. Men så är Upptäck Fotboll inte heller i Älmhult varje dag...undrar vad vi hade kommit hem med om vi skulle slagit ihjäl två timmar i Konga?