Rottne IF - Horda AIK 4-3

I säsongens elfte timme var det då äntligen Dagen D. Den stora seriefinalen i division 6 Växjö. Bataljen stod mellan hemmalaget och tillika serieledande Rottne IF och utmanarna, serietvåan Horda AIK. Rottne har haft täten i serien sen runt omgång 5 och har hela tiden sett ut att gå mot en säker serieseger. Ett par oförutsedda poängtapp hade gjort att Horda kunde krypa närmare och inför sista matchen bara vara en pinne efter. Alltså blev det precis som Upptäck Fotboll förutsåg i halvtidsanalysen, sista omgångens möte mellan just Rottne och Horda skulle bli helt avgörande.

Vi hade blivit tipsade om denna folkfest men när vi kom fram blev vi lite besvikna av den klena tillströmningen. Till Rottnefolkets försvar måste vi nämna att folk strömmade till allt eftersom och till slut fanns till och med en hejaklack på Vidingeskans. Innan avspark hann Upptäck Fotboll känna lite på gräset och det var rejält blött och halt skulle det visa sig. Vi bytte några ord med Rottnes skadade lagkapten Marcus Nyhlén som trots sin egen frånvaro spådde säker Rottneseger.

Så värst säker visade sig den där segern inte bli när Horda tog ledningen redan efter en kvarts spel. Efter ett av många anfall via kanterna slogs ett fint inlägg in till en fristående nr 5. Utan matchprogram och med en speaker som inte tittar på spelet är det svårt med namnen. I det här läget av matchen var det Horda som hade initiativet och det mesta av passningsspelet. Kanske var hemmalaget tyngda av stundens allvar? Bara tre minuter efter 0-1 löste Rottnes Andreas Birgersson nervknutarna när han löpte sig fri och satte bollen i bortre hörnet. Målet fick igång Rotte men vi pratar knappast skönspel. I slutet av halvleken tog Rottne ledningen genom Rottnes nr 15 som speakern uttalade "Andreas Strandberg". Vi är osäkra på korrektheten. 2-1 i paus.

Den stora frågan i paus var om Rottnekiosken hade festat till det lite med tanke på seriefinalen. Men icke sa nicke! En gammal hederlig Bullens utan krusiduller. En orolig skadad lagkapten var framme och förhörde sig om korven, vi sa som det var. Upptäck Fotboll skyr inte sanningen.

Minuten in i andra halvlek verkade matchen vara avgjord när Rottnes Jesper Jonsson fick bollen till skänks av ett givmilt Hordaförsvar. Unger herr Jonsson lobbade elegant över en felplacerad målvakt. Efter målet kontrollerade Rottne spelet och när Horda gick ner på trebackslinje öppnade sig ytor för hemmalaget. Därför kom scenförändringen som en total överraskning. Med ca 20 minuter kvar att spela reducerade Horda till 3-2 när en frispark tog i stolpen och sen skickades i mål av nr 12. När 10 minuter återstod kvitterade Horda när nr 16 tilläts nicka en välslagen hörna i mål. Nu behövde bara det vilt jagande HAIK göra ett mål till för att stjäla seriesegern. I hysterin som följde efter målet rann Rottnes Andreas Birgersson åter igenom och satte förlösande 4-3. En mycket förbannad bortabänk hävdade att Birgersson varit oceaner offiside. Upptäck Fotboll hävdar att målet var korrekt. Luften gick ur Horda och Rottne kunde säkert bevaka segern. När domaren blåste för full tid utbröt stort jubel runt Vidingeskans.

Upptäck Fotboll gratulerar Rottne till en välförtjänt seger idag och också en mycket välförtjänt serieseger. Det ska bli spännande att följa Rottne i divison 5 något Upptäck Fotboll härmed lovar att göra.

image52

Fler bilder här.

Eneryda IF - IFK Lammhult 1-1

För Upptäck Fotboll närmar sig slutet av säsongen. Nu återstår bara de matcher som vi längtat efter hela långa 2007, matcherna där allt står på spel, kniven är på strupen och dobbarna är nerslitna. Det är i de sista skälvande omgångarna som agnarna skiljs från vetet, pojkarna från männen och lipsillarna från machograbbarna. Laddar vi med för många metaforer? Låt oss hållas ty vi fruktar den långa fotbollslösa vintern.

Målet för söndagens utflykt var äntligen Eneryda, pärlan utmed järnvägen. Vi har varit på väg tidigare men lyckas till slut ta oss dit, trots störande släktmiddagar...Framme vid Enevallen kunde man ta på den förväntansfulla stämningen. Precis som det stod i matchprogrammet var det här var årets viktigaste match, inte bara för hemmalaget utan också för dagens motståndare IFK Lammhult. Förutsättningarna var nämligen sådana att Eneryda vid vinst var definitivt klara för fortsatt spel i division 4 SV även nästa säsong. För Lammhult var förutsättningarna att man i princip var piskade att vinna för att inte hamna på negativ kvalplats.

När domaren blåste igång matchen märkte vi att Enerydas mycket duktiga spelande tränare Mattias Carlsson inte var ombytt för match, ett i våra ögon stort avbräck. Även Lammhult hade kastat om lite i laget, bland annat skickat upp skicklige Tobias Johansson på topp. Matchen präglades från första spark av kamp och gnäll. Det märktes tydligt att matchen var viktig och nerverna var på många håll utanpå tröjorna. De första 20 minuterna böljade spelet fram och tillbaka utan att något lag skapade riktigt farliga lägen. Eneryda jobbade sig allt mer in i matchen och närmare Lammhults mål. Eneryda var klart tyngre framförallt på innermittfältet. Men närmare än ett missat friläge kom man inte. Istället når en lång utspark av Lammhults målvakt en framrusande Tobias Johansson som med ett distinkt skott satte bollen i bortre gaveln. 0-1-målet visade sig vara halvlekens sista spark, en kalldusch för Eneryda givetvis.

I paus byttes några ord med Lammhults assisterande tränare Vedad Ljeljak vars uppgifter i klubben tydligen inte är mer betungande än att han kunde stå i kioskkön och snacka skit med Upptäck Fotboll. Givetvis var också ordförande Warga på plats. Vi köpte som vanligt korv och kioskchefen var trots sina unga år en mycket bestämd ung dam. Enerydas Bullens går inte till historien som nåt att ha. Mikrovärmt bröd? Nej tack! En paroll Upptäck Fotboll går till kommunalval med 2010.

I andra halvlek rivstartar Eneryda med att kvittera till 1-1 genom Andreas Burander i den 52:a minuten. AB tvåfotade sig in i straffområdet och tåfjuttade a la Romario invid stolproten. Ju längre matchen led desto gnälligare blev det på plan. Varje närkamp följdes av kommentarer och skrik på domaren. Varje avblåsning var felaktig enligt de upptrissade spelarna. Domare Haki Ramadani behöll lugnet hela matchen. Bra gjort av honom. Ett vilt jagande Lammhult kommer ingenstans mot ett stabilt hemmalag. 1-1 till slut och det tjänade Eneryda på, särskilt med tanke på hur de andra matcherna i omgången gick.

Med dagens pinne är Eneryda i praktiken klara för div 4-spel nästa år. Detta med tanke på Lammhults urusla målskillnad. För Lammhult går kampen om nytt kontrakt vidare. Livlinan för Lammhult heter Liatorp och det kommer med all sannolikhet krävas seger i sista omgången, där man möter Tingsryd/Väckelsång hemma.

Besöket i Eneryda gav mersmak, vi råder fler att leta sig till Enevallen. På återseende!

image53

Moheda IF - Råslätts SK 4-2

Hösten är över oss och nu duggar inte matcherna lika tätt som regnet. Nu gäller det för Upptäck Fotboll att välja matcher med omsorg. Många serier är redan avgjorda i både topp och botten. Därför valde vi denna söndag att bege oss till Moheda där hemmalaget verkligen spelar med kniven mot strupen.

I den västra Elitfyran har Moheda haft det lite motigt och hamnat i de nedre regionerna. Inför dagens match låg Moheda på kvalplats med endast fyra poäng från nerflyttning och med hela sju poäng upp till säker mark. 3 poäng var i princip ett måste. Motståndet var närmast svårast tänkbara eftersom Råslätts SK bara förlorat en enda match på hela säsongen. Å andra sidan är Råslätt redan klara för spel i högre division. Motivation slår klass heter det ju som bekant. Skulle detta visa sig stämma också idag?

Första halvlek blåstes igång av domare Peter Svensson, gammal storspelare i Markaryd och Strömsnäsbruk. Till vår stora förtjusning flankerades han av ingen mindre än vår domarfavorit, Håkan Brundin, Vislanda. Dessutom dök Ola Nicklasson upp på den andra kanten. Ola har bjudit Upptäck Fotboll på många roliga ögonblick i Tipshallen. Domartrion gjorde en bra insats i en lite hetsig match.

Spelet i första halvlek höll ett högt tempo där framförallt hemmalaget imponerade med fint, precist passningsspel. Man låg högt i plan och stressade Råslätt som tvingades chansspela och spelade bort bollen alldeles för lätt. I matchens 14:e minut kom 1-0 när Mohedas Miled Mourad fick på ett kanonskott i bortre krysset. Det fortsatte att skapas chanser främst för Moheda. Både ribba och stolpe träffades och Råslätts målvakt Mali Jankovic gjorde några fina räddningar. Åt Miled Mourads nästa projektil fanns inget att göra. 2-0 kom efter 25 minuter. 2-0 i paus får nog sägas vara i underkant. Moheda gör en riktigt bra halvlek och skulle nog gjort några mål till.

I pausen gick vi med förväntansfulla steg till kiosken. Moheda har ju en inteckning i vandringspriset Årets Korv. Tyvärr måste vi säga att kvaliteten sjunkit betänkligt. En mer smaklös korv får man leta efter. Vad har hänt?

Andra halvlek började med en liten kalldusch för Moheda när Råslätt reducerade till 2-1 redan efter tre minuter. En hörna damp ner hos Mickel Pasuri som bestämt tryckte in bollen i mål. Hörnan var mycket tveksamt dömd...Moheda lät sig dock inte nedslås utan fortsatte att spela bra fotboll. I 67:e minuten nådde Axel Nilsson högre än målvakten i en luftduell och bollen seglade in i ett tomt mål. 3-1. Bara sex minuter senare var Axel Nilsson framme igen när han omsatte ett friläge till mål. Nu var väl matchen vunnen? Nja, Råslätt reducerade igen, den här gången till 4-2. När nr 17 med artistnamnet "Fredrik" gjorde mål. Sen tryckte Råslätt på för ytterligare mål. Man prickade ribba och missade öppet mål men fler mål blev det inte. Moheda tar tre mycket viktiga poäng i bottenstriden. Nu har man säkrat minst kval.

Stort beröm idag till Mohedas backlinje med lagkapten Mikael Oscarsson i spetsen. Man sköter sina defensiva uppgifter mycket bra men vågar framförallt vara med och passa boll. Beröm också till dagens tvåmålsskyttar Miled Mourad och Axel Nilsson. Supertalangen Axel Nilsson går från klarhet till klarhet.

Nu på hösten är det långt mellan godbitarna och det är inte utan att man längtar in i Tipshallen. Tankarna på höstens serieavgöranden och heta kvalmatcher håller ändå värmen uppe för Upptäck Fotboll.

image51

Gransholms IF - Växjö BK 1-1

Upptäck Fotboll föll pladask för grupptrycket och dånade ut till Granvallen för toppmatch i div. 4 Elit Östra. En bit in i andra halvlek var vi dock grymt villiga att photoshopa om namnet till Knottvallen istället. Det talades vitt och brett inför matchen om att det här var årets match och därmed något alldeles extra. Var ska sleven vara om inte i grytan?

Orsaken till epitetet årets match var givetvis den täta toppstriden där båda lagen är inblandade. Lite extra krydda i anrättningen var också det faktum att så många i Gransholm har ett förflutet i just Växjö BK. Inför kvällens batalj låg Gransholm i täten med 38 poäng, tätt skuggade av Växjö BK på 35 poäng. Behöver vi ens säga att en seger för BK hade suttit som en kniv i bonnajäveln? Även Oskarshamns AIK är med i toppstriden och skuggar på samma poäng som BK inför helgens omgång.

När vi anlände till Granvallen låg grilldoften tung och Upptäck Fotboll övervägde för en kort stund att bryta alla traditioner och ta en korv redan innan match. Med viljestyrka lyckades vi hålla oss borta och istället koncentrera oss på den stundande avsparken. Granvallen badade i sol och den stora publiken kunde sitta och njuta. Dvs de som kommit väldigt tidigt eller plockat med sig en egen stol. Vi vanliga dödliga fick stå. Det räcker alltså inte att vi till slut lärt oss packa med rätt kläder, nu ska det tydligen tas med egna trädgårdsstolar också. Svårt att vinna när spelets regler hela tiden ändras...

Matchen blåstes igång av den genom hela matchen utmärkte domaren Nermin Cisic. Spelet började i ett högt tempo där småväxta Växjö BK trillade boll längs marken medan storväxta Gransholm satsade på ett mer direkt spel. Det var framförallt BKs variant av fotboll som firade triumfer i första halvlek. Hög press stressade Gransholm att slå bort bollen och låta motståndaren bygga spelet i lugn och ro. I 22:a minuten kom matchens första målchans när Thorhallur Einarsson frispelades. Helt fri mot en utrusande målvakt lyckades herr Einarsson trä in bollen i bortre gaveln. 1-0 till Växjö BK. Vild lycka hos tillresta Inferno Växjö som dock redan bränt av sina bengaler. Målet skänkte BK ytterligare lugn. I 42:a minuten kom kallduschen. Ett harmlöst skott tappas av BK-målvakten och Isac Victor fick öppet mål. 1-1 i paus och det var direkt orättvist.

Den grillade korven hägrade i horisonten eller i alla fall under en björk. Till vår stora besvikelse var den grillade, kryddiga korven slut och eftersom Upptäck Fotboll vägrar äta grillad Bullens fick det bli en tröst-burgare. Därmed missade troligen Gransholm titeln "Årets Korv". Tjock, grillad, kryddig korv med potatissallad låter som en vinnare...

Andra halvlek och vi avslöjar med en gång att det blev väsentligt mycket sämre spel. Passningsspelet försvann och ersattes av kamp. Lagen skapade varsin fet chans. Först sköt Gransholms Isak Victor utanför i fritt läge. Sedan återgäldade Växjö BK:s Jimmy Nunez missen när han på något märkligt sätt lyckades missa öppet mål efter en misslyckad målvaktsrensning. 1-1 blev slutresultat och sammantaget ganska rättvist även om vi tycker att BK med sin fina första halvlek låg närmast en seger.

Vi ångrar inte på något sätt att vi begav oss till Granvallen, aka Knottvallen, men varför envisas vi med att ta krångligast möjliga väg hem?

En passning till Hovmantorps tränare Johan Mattsson: Upptäck Fotboll skriver ALLTID sanningen och gör det jävligt bra!