Gransholms IF - Älmhults IF 0-2

Ryktet hade nått Upptäck Fotboll: nånting är på gång ute i Gemlaskogarna. Det byggs läktare och slås publikrekord till höger och vänster. Likt bröderna Dahl på jakt efter professor Drövels hemlighet (varning för obskyr 80-tals referens) gav vi oss iväg till den sista utposten, Granvallen. Gransholms IF är nykomlingar i division 3 och det är givetvis detta som skapat en sådan uppståndelse. Det är fantastiskt roligt med en liten klubb som lyckas bygga en läktare med hjälp av ideella krafter och hålla ett lag så högt upp som division 3. Det är på något sätt kärnan i svensk fotboll och det är ett bevis för att allt fortfarande är möjligt. Det är precis detta genuina och äkta som Upptäck Fotboll vill skildra och hylla. Något gör Gransholms IF helt rätt när man kan lyckas samla ihop 600 medlemmar i sin förening, en siffra många klubbar bara kan drömma om.

Som nykomling i trean har Gransholms IF blandat och gett. Segrar mot Kalmar AIK och Växjö Norra samsas med knappa och otursamma förluster mot bland annat Rydaholm och så i senaste omgången en stjärnsmäll mot Nosaby där man förlorade med 5-2 trots spel med en man mer i 86 minuter! Gransholm har fått en tuff start som de flesta nykomlingar brukar få. Dagens motståndarlag, Älmhults IF, å sin sida har börjat bra. De skuggar de två topplagen Saxemara och VMA och satsar givetvis på serieseger. Denna ambition fick sig en törn när skyttekungen Niklas Bengtsson skadade knät allvarligt för någon vecka sedan.

Skillnaden i tabellplacering märktes direkt matchinledningen då Älmhult var klart mer på hugget och stressade Gransholm till mängder av enkla misstag och stressiga uppspel i luften. Älmhult vann båda första- och andrabollarna. Det märktes att ett av lagen hade klart sämre självförtroende. Älmhult hade hela tiden en idé med sitt spel och spelarna agerade säkert i alla lägen. 0-1 kom därför ganska logiskt även om målet i sig var en tillfällighet. Niklas Johansson jobbade hårt på sin vänsterkant och slog in ett inlägg som en Gransholmsback olyckligt nickade i eget mål. Då hade klockan tickat fram till den 13:e minuten. Bara fem minuter senare var det klippt igen när lagkapten Martin Mårtensson nådde högst på en hörna och så fick Gransholm plocka bollen ur nätmaskorna ytterligare en gång. Tung uppförsbacke givetvis. Upptäck Fotboll är dock tacksamma då målet fick tyst på supportertrumman på läktaren...

Gransholm skapade inte mycket, de få lägen man fick kom efter fasta situatíoner. Den största chansen var en nick i ribbans underkant efter en fint slagen hörna. Lagen gick in till pausvilan med 0-2 på resultattavlan. Att döma av första halvlek är Gransholms IF inte ett lag som håller i division 3. Älmhult manövrerade ut hemmalaget alldeles för lätt.

I sin entusiasm och iver inför sin divison 3-status hade man tydligen glömt att satsa på en kvalitativ korv. En fesljummen Bullens är inte division 3.

I andra halvlek försöker Gransholm att flytta upp spelet och trycka tillbaka Älmhult men det funkade inte i mer än cirka en kvart, sedan stängde Älmhult butiken med sin tyngd. Det blev inga fler mål och inte heller bud på så många fler mål. Det höga tempot och intensiva närkampsspelet gjorde att andra halvlek ändå var sevärd och intressant. Stort beröm vill Upptäck Fotboll ge till Älmhults innermittfältsduo, Kalle Johansson och Niklas Hansson. Den förstnämnde låg bakom i princip allt framåt med sin fina blick för spelet och en närmast kuslig förmåga att hålla bollen nära kroppen. Niklas Hansson vann 99 % av alla närkamper och höjdbollar. Hemmalaget var idag alltför blekt och hur vi än försöker så kan vi inte hitta någon som höjer sig över mängden.

En skön försommarkväll på Granvallen går inte av för hackor. Ni läsare får en chans att uppleva detta igen redan på torsdag. Ett revanschsuget hemmalag möter då Älmeboda/Linneryd.

Strömsnäsbruks IF - Traryds IF 2-0

Strömsnäsbruk, denna metropol bland ehh...vi börjar om. Ett länge emotsett derby var målet för dagens resa. Inte på säkert 30 år har lokalkonkurrenterna Strömsnäsbruk och Traryd mötts i seriesystemet men nu var det äntligen dags. Eftersom delar av Upptäck Fotboll har imponerande god lokalkännedom var vi tidigt på plats för både rundtur och mumsig middag a la husmanskost. Den delen som inte vet någonting om bygden fick höra spännande historier om alla möjliga sorters människor, det gamla bruket och hur det gick till på numera nedlagda Trarydfönster. Ahh, those were the days. Numera verkade Strömsnäsbruk ganska sömnigt, för att inte tala om Traryd, endast 800 meter längre uppåt vägen. Efter att ha rensat middagsbordet tog vi en kort promenad till Strömsborg, arenan för dagens skådespel.


Strömsnäsbruk, som fått ihop 5 poäng på 4 matcher, är nykomlingar i div 5 SV men som många av oss känner till har klubben ett förflutet som division tre-lag. Traryd har alltid tidigare varit lite av en lillebror till Strömsnäsbruk och mest hållt till i division 6. Men sedan ett par år tillbaka har Traryd etablerat sig i femman. Förra året var därför tungt när storebror låg divisionen under Traryd. Hittills i år har Traryd dessutom lyckats skrapa ihop en poäng mer än Strömsnäsbruk. Laddat för tät match med mycket kamp alltså.


Framme vid Strömsborg hamnade vi mitt i lagens inmarsch och det märktes att det var en match med mycket prestige. Det var inte många som tittade åt motståndarlaget eller skojade lite sådär härligt grabbigt som man gör i div 5. Inte ens en söndrig korg för vattenflaskor fick någon att dra på smilbanden...Upptäck Fotboll, däremot, fnissar fortfarande.


När det gäller spel i de två lägsta divisionerna kan det vara stor skillnad på kvalitet mellan olika lag. Till exempel kan vi säga att inte något av dagens lag kom upp i samma kvalitet som Bergendahlska. Nu vet vi att det är svårt att göra en jämförelse rakt av men ändå. I dagens match var början nervös och krampaktig, men efter en liten stund tog Strömsnäsbruk över och lyckades få tag på bollen. Den förtjänsten kan laget tacka sitt innermittfält för som kämpade ner Traryds motsvarighet. Även om mycket av spelet kom på högerkanten försökte man också variera sig med djupledsbollar. Trots spelmässigt övertag var det Traryd som hade den hetaste chansen i första halvlek när Magnus Jansson fick på ett lurigt, skruvat skott som hemmamålvakten Daniel Nilsson gjorde en mycket fin räddning på. Förutom detta hände inte mycket mer än ett par halvchanser och Upptäck Fotboll, liksom lagen, gick till pausvila med 0-0.


Även om vi kom mätta och belåtna till Strömsborg stod vi ändå och sneglade på kiosken. Strömsnäsbruk backas ju upp av Lindvalls Chark som har ett rikt sortiment av goda korvar så det var med lätta steg vi tog oss bort till korvkön när domaren blåste. Men oj vad vi blev besvikna! Till och med en vanlig, enkel Bullens hade smakat bättre. Det fanns inte tillstymmelse till smak, varken i korven eller i brödet. Vi misstänker att Lindvalls ska grillas, inte kokas...eller värmas svagt som egentligen är mer sanning. Ett tips från oss är att börja sälja en grillad Rishultskorv. En given vinnare.


Andra halvlek var en fortsättning av det vi fick se under första. Strömsnäsbruk fortsatte att kontrollera matchen utan att för den skull komma fram till några farliga chanser. Hemmalagets 1-0-mål kom därför överraskande efter ett fint anfall signerat bröderna Husaj. Burim Husaj stötte in bollen efter fin framspelning av Rasim Husaj. Efter detta hade faktiskt Traryd bud på kvittering när Joakim Johnsen kom fri mot målvakten men återigen gjorde Daniel Nilsson en mycket fin räddning. Instruktionerna från hemmatränaren Leif Karlsson i det här läget var att lyfta bollen långt mot hörnflaggorna. Det är en taktik åskådarna på Strömsborg inte är helt ovana vid.


När Upptäck Fotboll mest stod och var nöjda över att vår målgaranti fortfarande skulle hålla i sig kom faktiskt ytterligare ett mål. Den här gången var rollerna ombytta för bröderna Husaj. Nu var det Burim som spelade fram till Rasim som fastställde slutresultatet 2-0 i 90:e minuten. Strömsnäsbruk vann matchen för att man var tyngre än motståndarna och vann mittfältet. Traryds backlinje sjönk allt längre ner medan deras mittfält stannade kvar så avstånden blev för långa mellan lagdelarna. Traryd får nog fortsättningsvis finna sig i att vara lillebror igen.


IFK Dalbo-Tolg IF 3-1

Ingen rast och ingen ro för Upptäck Fotboll som kastade sig in i bilen för att hinna från Sportfältet Teleborg till Arabyvallen på 10 minuter. Väl framme möts vi av nyheten att man startat matchen 10 minuter tidigare. Upptäck Fotboll anar en konspiration inom domarkåren. En sammansvärjning vars enda mål är att sätta käppar i hjulet för vårt segertåg.

Om föregående match var spartansk vad gäller matchprogram och kiosk var det ingenting mot vad som mötte oss på Arabyvallen: inget inträde, inget matchprogram och ingen kiosk. Däremot kunde man köpa sockervadd! Av alla saker man kan sälja hur kommer man fram till sockervadd?

På Arabyvallen hade matchen mellan nybildade föreningen IFK Dalbo och Tolg IF som sagt redan dragit igång. Matchen var på förhand inget toppmöte i division 6 Växjö och det skulle också märkas på spelet. Jämfört med dagens tidigare match var det stor skillnad. IFK Dalbo är alltså nybildad och helt nya i fotbollens seriespel. Laget tog en poäng redan i sin premiärmatch men någon seger har det inte blivit. Tolg i sin tur var ett av seriens sämre lag förra året och verkar av säsongsinledningen att döma få det lika svårt i år.

Vi hastade in på Arabyvallen precis när Dalbo gjorde 1-0. Målskytt tyvärr okänd, ett tema som återkommer. Bara fem minuter senare kommer även 2-0 till Dalbo, återigen målskytt okänd. Spelet höll rätt låg kvalitet hela halvleken men det hindrar ju inte bollen från att gå i mål. I 45:e minuten ökade Dalbo på till 3-0 när nr 11 fintade bort hela Tolg och lyfte en snygg lobb i mål. Jublet runt Vallen visste inga gränser. Mycket folk hade nämligen letat sig ut i snålblåsten för att se sina hemmahjältar.

Utan några kioskmöjligheter blev pausen en lång vindpinad väntan på att spelet skulle dra igång igen. Tur att man inte är så noga med 15 minuters paus mellan halvlekarna i sexan.

I andra halvlek sjönk spelkvaliteten ytterligare. Det enda som egentligen hände var att Tolg fick en straff som man förvaltade på bästa sätt. Efter 3-1 hände ingenting. Inga heta lägen, inget bra spel och mycket lågt tempo. Dalbo vinner sin första seger någonsin och det känns roligt att Upptäck Fotboll fick vara med på en sån historisk dag. Någon topplacering i tabellen a la Häradsbäck lär det inte bli. För Tolg gäller det att kämpa på och kanske slå bittra lokalkonkurrenten och bottenkollegan Åby/Tjureda.

Efter 4 timmar i sträck med lokal fotboll är det skönt att komma in i värmen igen. Att frysa är dock bara en övergående fas, snart står vi där ute igen.

Bergendahlska IF - Vederslöv/Dänningelanda IF 3-0

Efter smärre försök att vilseleda Upptäck Fotboll sitter vi så äntligen på plats inför Bergendahlskas match mot Vederslöv/Dänningelanda. Just det, ni läste rätt, vi sitter och bloggar i realtid. Större än så blir det knappast. Sponsra oss med en mobil uppkoppling och ni får uppdateringarna snabbare än ni hinner säga "fel inkast". Dessutom kan ni få åka med oss till en exotisk plats någonstans i Kronobergs län. Problemet inför matchen var på vilken plan Bergendahlska skulle ta emot bortalaget. På Smålands fotbollsförbunds hemsida hittade vi det som skulle visa sig vara korrekt information. Det var den arga lokalkonkurrenten SMP som försökte sig på att skicka Upptäck Fotboll till en helt annan sida av stan.


Till slut sitter vi så då här på sportfältet på Teleborg och väntar på lagens inmarsch. Och precis som namnet säger är det ett fält vi sitter på. Det är styv kuling rakt emot oss och givetvis missade vi värmande jacka. Inne under smogen i stan värmde solen skönt.


Hemmalaget Bergendahlska verkar har gjort sportfältet på Teleborg till sitt nya hem.Tillfälligt? Vi blev för övrigt välkomnade av hemmalagets ordförande Bakhtiar Mohammed som kom och hälsade och undrade vad vi var för några. Givetvis fick han ett improviserat visitkort med vår bloggadress!.Bergendahlska verkar ha etablerat sig i division 5 och är nu inne på sin andra säsong i femman. Inledningen av serien har varit stabil. Dagens motståndare Vederslöv/Dänningelanda hade en tung fjolårssäsong och trillade ur division 4. I ett sådant läge är det lätt för en mindre förening att tappa mycket folk och bara fortsätta dala i seriesystemet. Inledningen för V/D verkar dock visa att man har ett stabilt lag som kommer kunna hävda sig i femman. Särskilt vinsten mot seriefavoriten Alvesta imponerar.


image76

Eftersom det inte finns någon kiosk på sportfältet kan vi lika gärna sammanfatta första halvlek medan vi sitter och huttrar på en bänk. Matchen inleddes med att Bergendahlska direkt tog tag i spelet. Mycket rörelse och precisa passningar skapade oreda för Vederslöv/Dänningelanda. I princip samtliga andrabollar vanns av Bergendahlska och det skapade så klart ytterligare tryck. Den enda V/D-spelaren som kom upp i någon klass var målvakten Jim Lindsten som räddade flera frilägen. Han var även ute och plockade ner en hel del farliga inlägg. Precis när alla trodde att V/D på något mirakulöst sätt klarat ett oavgjort resultat in till pausvilan iscensatte hemmalaget en vacker kontring som slutade med att specielle målskytten Ibro Fazlic kunde stöta in bollen i öppet mål. Precis efter målet blåste domaren för halvtid. 1-0 i paus var ett mycket rättvist resultat och borde varit något mål till.


image77

Ska vi spekulera lite inför andra halvlek så måste det ske något radikalt om V/D ska lyckas vända det här läget. Hemmalaget verkar ha full kontroll.


Medan vi beger oss mot nästa match passar vi på att rapportera från andra halvlek. Precis som vi misstänkte seglade Bergendahlska hem den här matchen hyfsat enkelt. Helt utan skrämselhicka var det dock inte. V/D lyfte upp spelet en hel del i inledningen av andra och i 50:e minuten rann man igenom och blev fällda i straffområdet. Straffen var solklar men slogs inte bättre än att hemmamålvakten kunde rädda. Returen gick rakt ut till straffskytten som brände även nästa läge. Bara minuten efter straffmissen var samme man framme och nickade en fin nick i stolpen. Bergendahlska replikerade i anfallet efter med att göra mål på hörna. Ibro Fazlic reste sig majestätiskt över alla andra och styrde in bollen med pannan. Efter 2-0 fanns det inget hopp för V/D. Bergendahlska fortsatte att trumma på och med bara 5 minuter kvar fick Ibro Fazlic nöjet att bli tremålsskytt när han frispelades och avslutade säkert. Anfallet startades av Ibro Fazlic som vi utan tvekan utnämner till matchens lirare. Upptäck Fotbolls första hattrick.


Nu stundar alltså dagens andra match! Två matcher på samma eftermiddag, slå den!

Fler bilder här.


Ingelstad IK - Rottne IF 1-1

Hur i hela världen ska det gå när Upptäck Fotboll ger sig utanför kastavstånd hemifrån? Hovshaga sist och nu Ingelstad, blåsan gjorde sig påmind innan vi hunnit snurra ur Fagrabäcksrondellen. Ett påtvingat snabbstopp och en tung regnskur gjorde att domarpipan ljöd när vi snubblade ut ur bilen vid Ingelvi. Ska vi våga oss längre iväg får vi nog kontrollera prostatan, fast helst inte på varandra...

Dagens match på Ingelvi stod mellan Ingelstad IK och Rottne IF i division 5 södra. Hemmalaget har börjat serien med 3 raka vinster, en stor förändring jämfört med förra säsongen då IIK klarade kontraktet först i sista matchen med en seger mot redan uppflyttningsklara Furuby. Rottne som är nykomling i serien har också börjat bra med 2 segrar på 3 matcher. Upptäck Fotboll hade för övrigt förmånen att vara på plats när Rottne IF säkrade seriesegern ifjol.

Matchen inleddes i ett högt tempo med bra passningsspel från båda lagen. Rottne höll i taktpinnen lite mer och kunde störa Ingelstad ganska högt upp i plan. Rottnes tremannaanfall med Jesper Jonsson, Andreas Birgersson och Gustav Warelius hittade fina löpvägar genom Ingelstads försvar som verkade stå både fel och stilla. Även om man spelar med rak backlinje måste någon ta djup och fånga upp löpningarna. Två gånger var Andreas Birgersson igenom och hade frilägen men båda gångerna var Björn Stringheim i Ingelstad-målet bra ute och räddade. Ingelstad i sin tur skapade mest halvchanser som bara rann ut i sanden. Första halvlek var verkligen en bra halvlek och höll hög klass. Det märktes att de båda lagen har gått bra i inledningen och har självförtroende. Några mål blev det inte i första halvlek och det var väldigt synd framförallt för bortalaget som hade klart övertag. Dessutom tycker vi att en så bra halvlek borde krönts med ett par mål.

image74

I paus deltog Upptäck Fotboll i "kasta-tennisboll-så-nära-flaggan-i-mittcirkeln-så-nära-som-möjligt"-tävlingen. Tyvärr studsade boll nr 79 fel på en tuva...Tur att man kan trösta sig med en korv i kiosken. Ingelstad hade vågat sig på ett annat bröd än standard-Pågens och det ska de ha plus för. Ett korvbröd med distinkt smak av kummin (ja vi har googlat) ger ett klart överbetyg för en i övrigt medel-Bullens. Vi vill rikta en uppmaning till samtliga föreningar som serverar kokt korv. Värm den ordentligt för tjyven!

Med lätta steg gick vi och ställde oss och inväntade andra halvlek. En halvlek som skulle visa sig bli spelmässigt mycket sämre men bjuda på fler mål och målchanser än första halvlek, märkligt nog. Ingelstad kom ut och kämpade ner Rottne till hemmalagets nivå. 10 minuter in i andra halvlek gjorde Ingelstad 1-0 genom Faraz Safaeiyan. Ett långt inlägg nådde Faraz som stötte bollen med en bredsida och Rottnes målvakt Jonas Lundin hann inte stoppa bollen innan den gick över mållinjen, något en uppmärksam linjedomare såg. Målet stressade Rottne så till den milda grad att man tappade allt spel. Passningsspelet var som bortblåst, nu gällde att trycka upp bollen så fort som möjligt. Efter flera straffsituatiooner för båda lagen blåste till slut domaren efter att Rottnes Andreas Birgersson blivit fälld. Tyvärr lyckades inte Jesper Jonsson slå straffen bättre än att Stringheim faktiskt limmade den. Straffmissen minskade inte Rottnes stirrande. Kanske kan vi sätta detta på orutinens konto?

image75

Till slut fick dock Rottne utdelning när ett lågt inlägg från högerkanten nådde en framstörtande Andreas Birgersson, 1-1 och då hade vi hunnit till 89:e minuten. När domaren blåste av matchen var det med delade känslor för båda lagen. Ingelstad givetvis missnöjda med att tappa poäng så på slutet men nog också nöjda med att överhuvudtaget fått med sig en poäng. Rottnes glädje över en räddad poäng i slutet grumlas så klart av att man inte avgjort matchen i första halvlek.

Vår målgaranti håller i sig och vi har ingen anledning att tro att den spricker imorgon med tanke på de matcher vi har valt ut. Häng med!

Fler bilder.

Alvesta GIF - Vislanda IF 2-0

När det vankas klang och jubelfest kan Upptäck Fotboll knappast hålla sig borta. Och ikväll var det verkligen upplagt för fest på Virdavallen i Alvesta. Klubben firade 100 årsjubileum samtidigt som man mötte lokalkonkurrenten Vislanda i ett grymt hett derby i Div 5 Södra. Nu när vi lyckats skruva upp förväntningarna kan vi meddela att bättre än så här blev det inte. Inte om man ser till matchen i alla fall. Däremot försökte klubben visa upp det mesta av vad man har att erbjuda. Till att börja med lockade man med gratis inträde vilket gjorde att Upptäck Fotboll satsade en betydande del av sina kvarvarande pengar på lotteriet istället. Men den dagen vi lyckas vinna något kommer vi antagligen få sån hybris att vi förtidspensionerar oss. Man kommer väl långt på en skurhink...som faktiskt var vinst i ett av lotteriet. Fast i ärlighetens namn höll vi oss på säkert avstånd från just det lotteriet.


image70

Vi hade de bästa intentionerna att komma i god tid för att insupa stämning men en hastigt påkommen glass samt parkeringsplatsproblematik gjorde att vi fick småspringa(!) för att hinna få en bild när lagen skred in på den mycket fina gräsmattan. Och givetvis valde vi sen fel sida av planen och fick se ryggen på alla spelarna när ordförande i klubben höll tal. Besöket kunde börjat på ett annat sätt...


Tränaren Peter Ljung skrev i programbladet inför matchen att han hoppades på fint väder, mycket folk och tre poäng. Allt detta fick han infriat men det var synd att han inte skrev något om hur segern skulle bärgas för matchen var inte bra. Båda lagen verkade tagna av stundens allvar och började mycket försiktigt. Alvesta försökte hålla bollen inom laget för att sedan hitta öppnande passningar antingen ut på kanterna eller i djupet på sina anfallare. Men detta gick i lås direkt. Samtidigt gick Vislanda in för att försvara sig i matchöppningen och satsa på kontringar. Detta funkade lika lite som Alvestas spel. Alvesta slog bort passningar och Vislanda spelade långbollar på ingen alls. Under första halvlek skapades bara en riktig chans men Alvesta lyckades inte sätta bollen utan fick gå till halvtidsvila med 0-0. Nämnas ska att Vislanda fick en spelare utvisad runt den 40:e minuten vilket naturligtvis skulle påverka andra halvlek. För trots att man inte lyckades göra något mål så var Alvesta det bättre laget redan under första halvlek.


I paus fick Upptäck Fotboll fullt upp att hinna med allt. Först en utsökt tjock, grillad som vi drog mer eller mindre på rot. Den var god men når ändå inte upp till ledarkorven kan vi meddela alla förväntansfulla. Därefter fick vi skynda oss till bortre lång där klubbens resterande lag samlades för en härlig gruppbild. Efter det var det dags att byta några ord med Peter Johansson, ledare för Alvesta damlag, Johan Hult fd coach för just Vislanda och dra på trissor om vi inte lyckades hitta Herr Warga, ordförande i Lammhult mitt i den stora publiken också! Han smög omkring bakom ett par solglasögon, antagligen för att Lammhult samtidigt spelade hemmamatch. Vi skulle kunna name-droppa bra många fler spelare från olika klubbar men Upptäck Fotboll är ju inte de som framhäver sig själva på något sätt. Andra sevärdheter som Alvesta bjöd på i paus var tröjförsäljning och rådgivning (?) av svenska kyrkan. Upptäck Fotboll valde bort båda.


image71

Andra halvlek var bara minuten gammal när Alvesta tog ledningen genom Mustafa Memic. Fullt upptagna med att diskutera senaste matchen med två spelare från Hjortsberga lyckades vi missa hur målet kom till. Men en mycket sann klyscha säger ju att alla mål räknas. Vi nöjer oss med det. 2-0-målet fick vi nöjet att se tillsammans med nämnda Johan Hult som knappt hörbart muttrade att "nu finns det risk att det rinner iväg". Eftersom Upptäck Fotboll var snabba att hålla med stannade slutresultatet vid just 2-0. Andra halvlek spelades på samma sätt som första. Det var slarvigt passningsspel från båda håll och ganska tempofattigt. Ingen spelare glänste överdrivet mycket men Alvestas backlinje genomförde matchen lugnt och stabilt, mittfältaren Kenan Celil, Alvesta, kämpade och slet bra och anfallaren Sejad Zahirovic, också Alvesta, försökte hela tiden springa sig till lägen. I Vislanda är det svårare att lyfta fram någon enskild spelare men laget ska ha en eloge för att man inte släppte till mer utan höll tätt resten av matchen.


image73

Även om vi säkert kommer att glömma själva matchen ganska snart så var det enormt trevlig att uppleva en match i division fem med så mycket folk, rakt igenom trevliga funktionärer och skön stämning bland åskådarna. Kan någon utlova det här igen så lär Upptäck Fotboll vara på plats!

Många fler bilder här.


Uppdaterade artiklar.

Nu finns artikeln från Hovshaga - Konga kompletterad med bilder. Dessutom har både den matchen och matchen mellan Hjortsberga och Växjö FF ytterligare bilder publicerade via länk sist i texterna. Om någon mot förväntan funderat över frånvaron av bilder vill vi be om ursäkt. Ibland räcker inte tiden till för att både leva ett liv i synd och ta sitt ansvar. Prioriteringsordningen är inte heller helt fastlagd hos Upptäck Fotboll.

Väl mött på Vallen!

Hovshaga AIF-Konga SK 1-2

När Upptäck Fotboll har vinet på kylning väljer vi matcher på cykelavstånd. Nu skulle Upptäck Fotboll visserligen aldrig cykla nånstans men ni fattar. Därför tog vi oss hela vägen ut till Hagavallen i snabbväxande Hovshaga med en befolkningspyramid i stil med ett mindre u-land. Vi snackar steg två i den demografiska transitionen. För er som inte redan har slutat läsa kan vi berätta att för dagens motstånd stod Konga SK, avfolkningsbygd alltsedan utvandringsbåtarna anlöpte Karlshamn. Kongas finest gick förra året igenom sin division 6-serie obesegrade.

Årets spel har börjat sämre för Konga med två raka förluster medan hemmalaget Hovshaga inlett serien strålande med idel segrar. Toppen mot botten således. Den minnesgode kommer ihåg att Hovshaga avslutade fjolårets säsong mycket bra och var i de sista omgångarna troligen seriens formstarkaste lag.

Runt Hovshaga AIF finns en av de få människor som lyckats lista ut vilka vi är. Han röjde vår identitet i en bortamatch mot Alvesta. VI kallade honom "mystisk dude". Den stora frågan när vi vandrade mot entrén var: Skulle han röja oss igen? Gissa vem som tog inträde? Jajamensan "mystisk dude" i egen hög person. Han var vänlig nog att peka ut pressläktaren för oss. Kärt återseende för Upptäck Fotboll.

image66

Matchen inleddes i ett hyfsat tempo men lagen verkade inte klara av detta och passningarna satt inte riktigt där de borde. Konga hade bollen mest men detta resulterade som mest i ett par ofarliga hörnor. En av dessa hörnor var en variant som lurade alla utom domaren, det egna laget och tyvärr motståndarmålvakten. Hur gärna vi än vill förneka det så fattade Upptäck Fotboll ingenting. Precis när tankarna är på väg att vandra åt ett annat håll för att matchen är sömning så gör Konga mål. Ett inlägg från högerkanten nådde en kille på bortre som direkt skarvade in till en framstörtande anfallare som inte gjorde något misstag. Snyggt anfall och bra löpningar. Målet gjordes av nr 8. Inga namn på Kongaspelarna i matchprogrammet. Hovshaga hann knappt hämta sig innan det var dags igen. Den här gången lät ett givmilt hemmaförsvar Kongaspelarna promenera rakt igenom och nr 2 sköt in bollen i bortre gaveln. 0-2 blev även resultatet i paus.

image67

Är det inte korven som är slut eller långsam servicepersonal som hindrar Upptäck Fotboll från att snabbt nå pausunderhållningen så är det en miljon bollkallar som ska ha sin belöning och dessutom köpa snask för hela veckopengen. Idag var det det senare. Så när vi precis svalt en intetsägande Bullens var det dags för andra halvlek.

image69

För att insupa atmosfären ordentligt valde vi att sitta på andra sidan i andra halvlek. Det förändrade perspektivet förbättrade dock inte spelkvaliteten. Sju minuter in i halvleken reducerade hemmalaget när Oskar Wikingsson nickade ett bra inlägg säkert i mål. I serien dåliga spådomar av Upptäck Fotboll har vi kommit till del 17: "Nu vänder Hovshaga på det här". Sorry killar...

Ett hårt kämpande Konga höll ut och bärgade årets första seger, såvitt vi vet firar man fortfarande.

Fler bilder.

Hjortsberga IF-Växjö FF C 0-8

Upptäck Fotboll gillar klämdagar! Då Upptäck Fotboll är helt politiskt obundna valde vi bort gårdagens demonstration och valde istället dagens manifestation för gräsrotsfotbollen. Skådeplatsen blev lilla Blidavallen, komplett med dansbana och allt. Blidavallen är som bekant hemmaplan för Hjortsberga IF.

Dagens match var hemmapremiär för det alldeles nystartade damlaget i Hjortsberga. Som nykomlingar börjar man alltid längst ner i seriesystemet och inom den småländska fotbollen innebär det division 5. För motståndet stod Växjö FF:s tredjelag. Växjö FF är Kronobergs största damförening med hela 3 lag i seniorspel. A-laget i division 2, B-laget i division 3 och som sagt C-laget i division 5. Imponerande!

I säsongsupptakten klarade Hjortsberga lite överraskande oavgjort borta mot Lammhult, en match man för övrigt ledde till slutminuterna. Dagens motståndare klarade föga överraskande av att besegra Moheda B, med hela 7-0. Växjö FF får nog betraktas som heta kandidater till att ta hem hela serien. Upptäck Fotboll gillar att sticka ut hakan...

image63

Matchen inleddes något trevande från båda lagen utan något egentligt ordnat spel. Efter ca 20 minuters spel yttrade delar av Upptäck Fotboll följande: "Undrar om det blir några mål idag?" Vi har ju vår målgaranti att tänka på. Varav följande utspelar sig:

22 min - Växjös nr 4 (tyvärr inga matchprogram i damfemman) rinner igenom och skjuter ett löst skott som smiter in i bortre gaveln. 0-1.
24 min - Växjös nr 7 slår en hörna som går rakt i mål förbi ett passivt hemmaförsvar. 0-2.
30 min - Återigen håller sig Växjös nr 4 framme och stöter bollen i mål efter att hemmamålvakten missbedömt ett inlägg. 0-3.
32 min - Matchen får en tremålsskytt när nr 4 trycker in en retur efter hemmaförsvaret virrat till det och inte fått undan bollen efter ett inspel från kanten. 0-4
35 min - En Växjöhörna resulterar i att nr 9 kan raka in en retur från nära håll. 0-5

Snart behövs det inga fler bevis på att vi bör hålla tyst med våra smarta funderingar under matcherna...

image64

Paus och vi följde som vanligt strömmen mot kiosken. Där stod vi i kö i ca 5 minuter innan domaren tappade tålamodet och blåste igång andra halvlek. En något förvånad duo följde matchen från korvkön. Medan vi mumsade på en het Bullens med klassisk senap och ketchup galant serverad av glada damer och flickor fick vi se matchens snyggaste anfall från Växjös sida. Efter klapp-klappspel utmed högerkanten hittade ett fint inlägg in till nr 13 som behärskat tog emot och rullade in bollen i nät.

Även om det kom ytterligare två mål från Växjös håll så kämpade Hjortsberga på bra och tappade aldrig gnistan trots det hopplösa underläget. Andra halvlek får ses som ett fall framåt försvarsmässigt då hemmalaget inte gjorde alls lika många enkla misstag som i första. Samtidigt måste vi berömma Växjö FF som fortsatte trumma på och anfalla. Vi tycker att det är att visa respekt för sin motståndare att man tar matchen på allvar i 90 minuter trots att man redan leder stort.

För hemmalaget är det alltså första året i seniorsammanhang och det man framförallt behöver jobba på är passningsspelet. Man måste titta upp och se var man har sina lagkamrater innan man slår en passning. Annars blir spelet alltför chansartat. Vi såg potential i Ebba Gunnarsson och Olivia Berg. Dessutom lovade samarbetet mellan tillfälliga(?) anfallsparet Jonna Fredriksson och Ellinor Anderzén mer.

Tyvärr har vi ju inga namn från Växjö FF:s lag så det blir svårt att lyfta fram indivduella spelare. Så vi lyfter fram deras nummer. Bra var: 2, 4 och 13. Ni vet själva vilka ni är.

Vi får återkomma till Blidavallen för att se om den publika uppslutningen är lika bra som idag. Roligt att det kommer mycket folk på damfotboll även om det viktigaste var att vi var där.

image65

Fler bilder.

RSS 2.0