Gransholms IF - Älmhults IF 0-2

Ryktet hade nått Upptäck Fotboll: nånting är på gång ute i Gemlaskogarna. Det byggs läktare och slås publikrekord till höger och vänster. Likt bröderna Dahl på jakt efter professor Drövels hemlighet (varning för obskyr 80-tals referens) gav vi oss iväg till den sista utposten, Granvallen. Gransholms IF är nykomlingar i division 3 och det är givetvis detta som skapat en sådan uppståndelse. Det är fantastiskt roligt med en liten klubb som lyckas bygga en läktare med hjälp av ideella krafter och hålla ett lag så högt upp som division 3. Det är på något sätt kärnan i svensk fotboll och det är ett bevis för att allt fortfarande är möjligt. Det är precis detta genuina och äkta som Upptäck Fotboll vill skildra och hylla. Något gör Gransholms IF helt rätt när man kan lyckas samla ihop 600 medlemmar i sin förening, en siffra många klubbar bara kan drömma om.

Som nykomling i trean har Gransholms IF blandat och gett. Segrar mot Kalmar AIK och Växjö Norra samsas med knappa och otursamma förluster mot bland annat Rydaholm och så i senaste omgången en stjärnsmäll mot Nosaby där man förlorade med 5-2 trots spel med en man mer i 86 minuter! Gransholm har fått en tuff start som de flesta nykomlingar brukar få. Dagens motståndarlag, Älmhults IF, å sin sida har börjat bra. De skuggar de två topplagen Saxemara och VMA och satsar givetvis på serieseger. Denna ambition fick sig en törn när skyttekungen Niklas Bengtsson skadade knät allvarligt för någon vecka sedan.

Skillnaden i tabellplacering märktes direkt matchinledningen då Älmhult var klart mer på hugget och stressade Gransholm till mängder av enkla misstag och stressiga uppspel i luften. Älmhult vann båda första- och andrabollarna. Det märktes att ett av lagen hade klart sämre självförtroende. Älmhult hade hela tiden en idé med sitt spel och spelarna agerade säkert i alla lägen. 0-1 kom därför ganska logiskt även om målet i sig var en tillfällighet. Niklas Johansson jobbade hårt på sin vänsterkant och slog in ett inlägg som en Gransholmsback olyckligt nickade i eget mål. Då hade klockan tickat fram till den 13:e minuten. Bara fem minuter senare var det klippt igen när lagkapten Martin Mårtensson nådde högst på en hörna och så fick Gransholm plocka bollen ur nätmaskorna ytterligare en gång. Tung uppförsbacke givetvis. Upptäck Fotboll är dock tacksamma då målet fick tyst på supportertrumman på läktaren...

Gransholm skapade inte mycket, de få lägen man fick kom efter fasta situatíoner. Den största chansen var en nick i ribbans underkant efter en fint slagen hörna. Lagen gick in till pausvilan med 0-2 på resultattavlan. Att döma av första halvlek är Gransholms IF inte ett lag som håller i division 3. Älmhult manövrerade ut hemmalaget alldeles för lätt.

I sin entusiasm och iver inför sin divison 3-status hade man tydligen glömt att satsa på en kvalitativ korv. En fesljummen Bullens är inte division 3.

I andra halvlek försöker Gransholm att flytta upp spelet och trycka tillbaka Älmhult men det funkade inte i mer än cirka en kvart, sedan stängde Älmhult butiken med sin tyngd. Det blev inga fler mål och inte heller bud på så många fler mål. Det höga tempot och intensiva närkampsspelet gjorde att andra halvlek ändå var sevärd och intressant. Stort beröm vill Upptäck Fotboll ge till Älmhults innermittfältsduo, Kalle Johansson och Niklas Hansson. Den förstnämnde låg bakom i princip allt framåt med sin fina blick för spelet och en närmast kuslig förmåga att hålla bollen nära kroppen. Niklas Hansson vann 99 % av alla närkamper och höjdbollar. Hemmalaget var idag alltför blekt och hur vi än försöker så kan vi inte hitta någon som höjer sig över mängden.

En skön försommarkväll på Granvallen går inte av för hackor. Ni läsare får en chans att uppleva detta igen redan på torsdag. Ett revanschsuget hemmalag möter då Älmeboda/Linneryd.