Upptäck Fotboll går i dvala

En fotbollssäsong är slut. I början av april kändes det som att fotbollen skulle pågå för alltid. Starten för ett helt galet äventyr skedde på Gamla hederliga Värendsvallen med en cupmatch. Då var suget på fotboll omättligt och idag i slutet av oktober är det fortfarande omättligt. Trots nästan 50 matcher och massor av mil känner vi att den lokala fotbollen har mycket mer att ge. Det finns fler smultronställen att upptäcka, fler snedsparkar att uppskatta och fler korvar att smaka. Vi hoppas att våra texter har kunnat förmedla en bråkdel av det gemyt och den känsla det innebär att gå på lokal fotboll en helt vanligt kväll. Det är en ynnest att få följa med de lokala fotbollslagens öden och äventyr. Vi vågar knappt räkna på hur många mil vi kört, hur mycket inträde vi betalt och hur många meter korv vi har tryckt i oss.

Vi är fast beslutna att återkomma med den här bloggen nästa säsong. Vi kan inte tänka oss ett bättre sätt att spendera vår fritid på. Vi försöker stilla vår abstinens så gott det går med europeisk toppfotboll men hur ska det någonsin kunna mäta sig med ljudet och doften av lokal fotboll?

Det är bara styvt 3 månader kvar tills träningsmatcherna drar igång i Tipshallen och ni kan lita på att Upptäck Fotboll sitter där med sitt block och sin kamera. Under träningsmatcherna kommer vi smida planer på hur vi ska utveckla konceptet Upptäck Fotboll. Räkna med något nytt.

Nyheterna får dock vänta lite, först ska vi se tillbaka på den säsong som har gått:

Årets drömlag

Målis: Peter Kennfors, Växjö Norra div 3.
 "Kenny" är Kronobergs bästa målvakt. Fenomenal på linjen med snabba reaktioner. Styr sin backlinje på ett säkert sätt.

Högerback: Joakim "Beijkon" Egonsson, Traryd div 5
Det spelar ingen roll vilken kant han spelar på. Det är alltid full satsning på både boll och motspelare. Som vanligt innehåller kolumnen för röda kort högre siffror än antal mål.

Mittback: Mikael Oscarsson, Moheda Elitfyran
Mohedas lagkapten är dominant i luftrummet och stark i närkamperna. Nu kryddas detta med ett stabilt passningsspel och därmed är han en gigant i laget.

Mittback: Johan Krantz, Gransholm Elitfyran
Gör inga uppseendeväckande grejer men inte heller ett enda misstag. Den enskilt starkaste orsaken till Gransholms överraskande avancemang till division 3.

Vänsterback: Anders Magnusson, Lammhult div 4
Vi har sett Anders tidigare år och utvecklingen går åt precis rätt håll. Ser kanske inte ut som en typisk bakc men spelar definitivt som en sådan. Brytsäker och bekväm med bollen.

Högerytter: Ferhat Uzun, Ryd/Urshult div 6
Ingen trampar runt sin back som Ferhat. 31 mål från en mittfältsposition talar sitt tydliga språk: Ferhat är för bra för division 6.

Innermittfältare: Tobias Johansson, Lammhult div 4
Slitvarg, målskytt och framspelare i ett kompakt paket. Vad hade Lammhult varit utan sin härförare? Troligen i en lägre division.

Innermittfältare: Mattias Carlsson, Eneryda div 4
Vad säger man om en spelare som ger sitt liv i varje match? Vi såg Mattias i Moheda och tyckte han var bra men i Eneryda märks det hur jäkla bra han är. Bär sitt Eneryda på sina axlar.

Vänsterytter: Jesper Jonsson, Rottne div 6
Visst är det roligt att spela fotboll! Ingen i Kronoberg utstrålar sådan glädje över att spela fotboll som Jesper. Varje bollkontakt är som en fest, en möjlighet att leka. Ingen är gladare än Upptäck Fotboll över att se JJ spela fotboll!

Anfallare: Axel Nilsson, Moheda Elitfyran
Här pratar vi utveckling! Från klen junior bland de stora grabbarna till ett kraftpaket med alla kvaliteter en anfallare ska ha. Dags för Öster att scouta lite i närområdet.

Anfallare: Johannes Bengtsson, Virestad div 4
Förde mycket överraskande sitt Virestad till Elitfyran. I ett långbollande lag är det Johannes som är måltavlan och hela 14 gånger blev det mitt i prick. Stark på huvudet men framförallt en duktig djupledslöpare.

Årets tränare: Inte Johan Mattson, Hovmantorp i alla fall. En som, till skillnad från Johan, lyckades med sitt uppdrag är Patrik Isaksson i Gransholm. Att föra upp lilla Gransholm till division 3 är en remarkabel bedrift.

Vi vill också passa på att dela ut ett par utmärkelser till.

Årets match: Grimslöv-Rottne i division 6. En fotbollskväll blir inte bättre än så här. Två spelande lag som spelade fin fotboll i högt tempo, ackompanjerade av en rasande vacker vårkväll.

Årets mål: Hilda Kjellsson Tingsryd/Väckelsång damernas division 4. Klockren vristare rakt upp i krysset. Det är allt vi begär. Sicket mål!

Årets domare: Håkan Brundin från Vislanda. Spelar ingen roll om han går på linjen eller är huvuddomare. Han vet vad som gäller. Troligen Sveriges roligaste domare.

Årets sportjournalist: Marcus Sjöholm P4. Har en näsa för nya talanger och grävande journalistik. I jakten på höga lyssnarsiffror hade han den goda smaken att bjuda in Kronobergs hetaste bloggare till studion. Resten är ett stycke svensk radiohistoria...

Årets dude: Mystisk Hovshagakille med brett bandana.

Årets spelarfru: Fredrik Olsson från Nöbbele BK som något motvilligt såg sin flickvän spela i Ingelstad.

Årets kommentar: "Lyft halva laget" Obegripliga råd från läktarplats.

Årets optimistjolle: Ferenc Varga. Lammhults ordförande är tydligen bas över ett lag där minst hälften av spelarna egentligen borde spela i Allsvenskan.

Årets upprepning: Åsedas damtränare som upprepade alla råd minst tre gånger. "gå gå gå" "passa passa passa" "spring spring spring"

Årets speaker: Sandavis speaker drog sig inte för att kommentera publikens kläder eller småironiska kommentarer om spelet.

Årets lagledare: Martin Eriksson Svängsta IF. Blekinges svar på Tord Grip.

 Årets skylt: Whiteboarden i Furuby. Innovation Småland style.

Årets idrottsplats: Norrhult. Kan en idrottsplats ligga vackrare. Först en promenad genom skogen sen öppnar sig paradiset.

Årets tråkning: Rottnegubbarna som inte kunde låta bli att håna varandras svagheter på plan. Särskilt målvakten som släppte in massor med mål mot Liatorp i mitten av 50-talet blev ordentligt tråkad.

Årets peptalk: "Kom igen nu gröna" Ehh vita menar jag" Slätthögs målvakt glömmer vilket lag han spelar för.

Årets varmaste: Läsken i Åby.

Årets dyraste: Inträdet i Vederslöv/Dänningelanda. 50 spänn för div 4!

Årets omväg: Upptäck Fotboll "genar" till Liatorp.

Årets låt: Virestadlåten. Snart på Tracks.

Årets preshow: Helikopterlandning i Svängsta. I Blekinge gör man allt för publiken.

Årets gräsallergiker: Upptäck Fotboll. Definiera ironi?

Årets slogan: "Härlig anda i Dänningelanda"

Årets upplevelse: En fantastisk resa till Unnaryd som gick genom tre län.

Årets Korv: Älmeboda/Linneryd. En tjock grillad med bröd och fina tillbehör vann den kräsna juryns gillande.

Avslutningsvis vill vi tacka alla som läst vår blogg, kommenterat våra inlägg och givit oss förslag på utflyktsmål. Fortsätt gärna höra av er på [email protected].  Vi vill också tacka spelare, ledare, funktionärer, bollkallar, kioskpersonal och alla som tittat på lokal fotboll för iår.

Nu tar vi tre månaders paus och sen ses vi på vallen!


Sandsbro AIK - Söderköpings IK 0-3

Upptäck Fotboll nyttjar indiansommaren och spenderade en lördagseftermiddag på Sandavi idrottsplats. Hade vi på förhand fått veta hur spellkvaliteten skulle bli hade vi troligen stannat hemma. På förhand verkade matchen kunna bli spännande då det rörde sig om ett kval upp till division 3. Sandsbro hade fått sin kvalchans genom att Växjö BK klappade igenom i slutet av Elitfyran.

Kvalet till div 3 är en något komplicerad historia. Lagen delas in i grupper om fyra och sen möter alla varandra, fast bara en gång. Detta gör att något lag bara får en hemmamatch. I Sandsbros grupp har denna lott tillfallit SAIK. De möter alltså de andra två lagen, Hovslätts IK och Borens IK, på bortaplan. Dagens hemmamatch blir ju därmed väldigt viktig. En seger hemma är nästan ett måste.

Trots matchens betydelsefullhet inleddes matchen i ett lågt tempo och utan några närkamper. Söderköping förde spelet och kom lätt runt på kanterna. De riktigt heta chanserna uteblev. Sandsbro verkade tagna av stundens allvar och låg för långt ifrån sina motståndare. I den 14:e minuten tog Söderköping ledningen när ett skott från Markus Asserstam letade sig under Sandsbros målvakt. En målvaktstavla. Resten av halvleken var ett stort sömnpiller och liknade absolut inte en kvalmatch. Förutom målet skapades inte en enda målchans på 45 minuter. Svagt!

Paus och sedvanlig korv. Denna gång, som så många gånger tidigare, en Bullens. Serveringen av korven blev lite fördröjd då en äldre herre helt sonika trängde sig före Upptäck Fotboll. Många gnäller över dagens ungdom, vi gnäller över dagens pensionärer. Korven var lika god som spelet var bra. Det vill säga inte alls. I pausen frotterade vi oss med de lokala fotbollskändisarna som exempelvis Martin Yngvesson, Gransholm, Johan Sagebrant, Tingsryd/Väckelsång och Rottnes succétränare Ulf Jacobsson. Alltid lika kändistätt på Sandavi!

Andra halvlek och visst kunde man förvänta sig att Sandsbro skulle rycka upp sig men så blev inte fallet. Sandsbro måste gjort en av sina sämre matcher idag. Söderköping behövde inte förta sig när de komfortabelt slog in två mål till. 0-2 i 50 minuten genom Fredrik Nygren som bröt in i straffområdet och satte bollen i bortre gaveln. Sen bjöd Sandsbroförsvaret samme man på öppet mål med ca 10 minuter kvar att spela. 0-3 och ridå. Då ska man också komma ihåg att Söderköping spelade sista halvtimmen med bara 10 man. Sandsbros chanser till spel i division 3 försvann därmed med all säkerhet. Att dömma av spelet idag har man heller inget i trean att göra.

Efter slutsignalen infann sig den stora förvirringen då domare Nermin Cisic, utmärkt i matchen, beordrade straffläggning. I kvalgrupper behövs tydligen straffläggning för att skilja lagen åt om de skulle hamna på samma poäng. Fotbollsförbundet tar inga onödiga risker. En mer avslagen straffläggning har aldrig Upptäck Fotboll varit med om. Söderköping satte alla fem medan SAIK bara petade in två. Förlust även där således.

Nu är det sannerligen inte lätt att hitta matcher att gå på. Säsongen är inne på upploppsrakan, målsnöret närmar sig. Troligen blir nästa helg sista fotbollshelgen.

RSS 2.0