Upptäck Fotboll medverkar i radio!

Vår blogg har inte passerat helt obemärkt. Självaste Sveriges Radio hörde för en liten tid sedan av sig och ville göra ett reportage om gänget bakom Upptäck Fotboll. Resultatet av det mötet kan ni nu avnjuta(?) på fredag eftermiddag någon gång mellan 15 och 16.45. Programmet heter "Tre mot fem" och sänds i Sveriges Radio P4 Kronoberg. Kan ni inte lyssna på programmet vid just den tiden lägger vi mer än gärna ut en länk här på bloggen, mest för att vi är rätt självupptagna...

Vi vill innan programmet sänds också passa på att lägga in en brasklapp om att man på radio kan klippa ihop saker man säger lite hur som helst.

Östers IF - Stattena IF 3-4

Upptäck Fotboll följer upp söndagens succé med ännu en dammatch.  Vi tog det säkra före det osäkra den här gången och valde att åka till en arena som vi känner till väl, nämligen Gamla hederliga Värendsvallen. När vi bestämde oss för att åka på fotboll så badade Växjö i sol. På väg till matchen bestämde sig tydligen polcirkeln för att flytta 200 mil söderut. En hård nordanvind blåste rakt igenom läktarsektion A. Ja vi vet, vi lär oss aldrig.

Framme vid entrén undrade vi om vi kommit rätt. Inget inträde och på håll såg vi en stängd kiosk. Vad var nu detta? Skulle vi bli lurade på korv? De som befann sig ute på plan verkade misstänkt unga. Hade vi ens kommit rätt? Alla farhågor visade sig felgrundade när G:a Värendsvallens berömda PA basunerade ut dagens laguppställningar. Småflickorna visade sig vara bollflickor och kiosken befann sig på ett campingbord, väl dolt på avstånd. Från kiosken spreds en angenäm grilldoft hela första halvlek.

Trots doften lyckades Upptäck Fotboll koncentrera sig på matchen mellan Östers IF och Stattena IF i damernas Söderetta. Två lag som öppnat säsongen stabilt och med ambitioner att tillhöra toppen. Öster hade tre raka segrar bakom sig och Stattena hade fyra segrar av fem möjliga. Öster rivstartar matchen och gör 1-0 redan i 10:e minuten när Elin Nilsen fick på ett långskott som seglade över målvakten. Efter målet tappar Öster sitt fina spel och tillåter Stattena att ta över spelet. Två mål på kort tid vänder steken. Först gör Maria Westerblad mål, nästan en kopia av Östers mål. En lång lyra som seglar över målvakten. 1-2 kommer bara ett par minuter senare. En fin djupledsboll når Amanda Lindeberg som kommer fri med målvakten och lyfter in bollen via stolpen. 1-2 blir ställningen i paus.

Paus=korv! Ytterligare en kolgrillad tjock korv precis som i Rävemåla. Diskussionen gick varm om korvens placering på listan. Delar av juryn var inne på topplacering medan andra delar höll sig mera kallsinnig. Efter noggrant övervägande landade vi på en andraplats. Öster borde tänka över valet att utelämna bostongurkan.

Nöjda och belåtna bänkade vi oss för den rafflande upplösningen. Vilken upplösning det blev. Trots en spelmässigt sämre halvlek trillade målen in i jämn takt. Öster kvitterar till 2-2 efter en tilltrasslad situation där bollen först träffar stolpen innan Sofia Jakobsson med viss möda kan tråckla in bollen. Stattena replikerar i 60:e minuten när Maria Westerblad blir sopren på ett inlägg och springer in bollen i öppet mål. Katastrofal markering i Österförsvaret. Nio minuter senare kvitterar Öster återigen när Katarina Henningsson når högst på en frispark. Skulle det bli delad pott? Nej! Båda lagen tryckte på för ett vinstmål. Mitt i Österpressen frispelas Amanda Lindeberg och fri med målvakten gör hon inget misstag. Detta skedde i 88:e minuten och därmed var Öster ett slaget lag.

Efter slutsignalen rusade ett stelfruset Upptäck Fotboll till bilen och åkte hem. Höstkänslor i maj, ingen hit.

image24

Bilder från G:a Värendsvallen

Liatorps IF - Braås GoIF 4-1

Upptäck Fotboll goes dammatch och hamnar i Bohult. Gårdagens match lämnade en sur eftersmak och för att motverka detta letade vi upp en söndagsmatch. Valet föll på matchen Liatorp-Braås i damernas Division 4 Södra. Med tanke på den personliga inbjudan Upptäck Fotboll fått från Braås damlag kändes det helt rätt att bege sig till Liatorp. Som alla vet ligger Liatorp mellan Växjö och Älmhult utmed stora riksväg 23. Så vad gör Upptäck Fotboll då? Jo, ger sig ut på småvägar lite på måfå. Det måste gå att gena över Vederslöv tänkte vi. En snårig resa på ca en timme via Dänningelanda, Vederslöv, Vrankunge, Torne, Torsås by, Lönashult, Bohult, Virestad tog oss slutligen till Liatorp. Hade det inte varit för en försmädlig järnvägsbom i Liatorp hade vi tajmat avsparken perfekt.

Bokliden låg vacker och inbjudande i en lummig del av Liatorp. Första målet i matchen trillade in redan när Upptäck Fotboll betalade inträde. Vi kan tyvärr inte redovisa någon målskytt men vet så mycket att det var Braås som gjorde matchens första mål. Spelet i första halvlek var jämnt. Braås hade bollen mest men hade svårt att skapa några ordentliga chanser. Liatorps taktik verkade vara att ha snabba omställningar med kvicka pass upp mot toppforwards. Efter att ha haft ett par vassa chanser fick Liatorps nr 8 Emma Nilsson bollen i höger ytterposition, tog sig inåt i banan och avslutade med ett skruvat skott i bortre gaveln. Braås målvakt måste ha missbedömt skottet för det såg inte otagbart ut. 1-1 i paus och ni vet alla vad Upptäck Fotboll gör då.

Även på damfotboll bjuds det på korv, vilket glädjer Upptäck Fotboll ofantligt. Till gårdagens höjder når dagens korv inte alls. En medelsvensson-Bullens får bli vårt omdöme. Korven intogs medan våra ögon spanade in Liatorps motto: "I den röda dressen, spelar essen". Lite halvkaxigt kan tyckas men Upptäck Fotboll applåderar självförtroende.

Andra halvlek blåstes igång i ett stilla regn. Upptäck Fotboll hukade under sina paraply (rätt utrustade!) men trivdes alldeles utmärkt ändå. Hemmalaget såg också ut att trivas för de tog helt enkelt över matchen. Man började vinna mer boll på mitten och hålla fast den på offensiv planhalva. Genom detta övertag kunde man skapa fasta situationer som man hela tiden var farliga på. Braås bytte dessutom ut sin snabbaste anfallare och tappade därmed chansen till kontringsspel. Liatorp tar ledningen i den 63:e minuten när Ida Göransson är först framme på ett inlägg och stöter in bollen. Med 10 minuter kvar punkterar Jennifer Hedin matchen. I en tilltrasslad situation får hon iväg ett lobbskott som seglar i mål. Den vilda glädjen hos målskytten visar antingen hur viktigt målet var eller hur ofta Jennifer gör mål.

Matchens bästa spelare Emma Nilsson fick nöjet att avsluta målskyttet med en vacker nick på en hörna. 4-1 till Liatorp blir slutresultatet. Överlag var hörnorna välslagna i båda lagen. Hörnorna kändes betydligt farligare än på en genomsnittlig herrmatch. Trots att Upptäck Fotboll inte favoriserar något lag kändes det synd att Braås inte kunde prestera ett bättre resultat när vi hörsammat deras inbjudan. Liatorpspelarna avslöjade dock att taggningen just inför den här matchen varit ovanligt stor. Budkaveln hade gått genom nästan hela laget under helgen: Vi ska vinna!

Upptäck Fotboll goes damfotboll får räknas som en succé. Ett koncept som återkommer, lita på det.

image22

Fler bilder från Bokliden.

FK Älmeboda/Linneryd - Höllvikens GIF 3-1

Kontrasternas helg för Upptäck Fotboll. Igår den lägsta divisionen i smålandsfotbollen, idag ett besök hos Kronobergs näst bästa fotbollslag. Lilla Älmeboda/Linneryd har lyckats ta sig hela vägen upp till division 2 och Upptäck Fotboll var naturligtvis nyfikna på vad det är som pågår ute i skogarna. Med tanke på gårdagens fina match i division 6 hade vi höga förhoppningar på bra fotboll när vi bytte upp oss hela fem divisioner. Älmeboda/Linneryd spelar sina hemmamatcher varken i Älmeboda eller Linneryd utan i Rävemåla av alla ställen. Tur att Upptäck Fotboll tar reda på sådana saker innan avresa.

Väl framme vid Kullbergs plan i Rävemåla märktes det direkt att vi befann oss i eliten. 60 spänn i inträde och 20 kronor för ett program är inte något Upptäck Fotboll är vana vid. Programmet var visserligen välgjort och i fyrfärgstryck så priset kan vi förlåta. Jämfört med de 50 kronorna i Vederslöv/Dänningelanda framstår 60 kronor som rena fyndet.

Älmeboda/Linneryd hade inlett säsongen sisådär. 2 segrar på hemmaplan och resten förluster i en svår serie får nog ändå anses som godkänt. Dagens motståndare, skånska Höllviken, hade startat något bättre med sina 3 segrar. Denna skillnad märktes inte inledningsvis eftersom Älmeboda/Linneryd rivstartade med att göra 1-0 redan i matchens tredje minut. En perfekt genomskärare når Ola Holgersson som springer ifrån sin försvarare och avslutar säkert i bortre gaveln. När sedan 2-0 kom i den 12:e minuten hoppades Upptäck Fotboll på ett riktigt fyrverkeri. Andra målet var nästan en repris på det första när Älmeboda/Linneryd återigen sågade sig igenom ett trögt Höllvikenförsvar. Målskytt John Sallhag. Så långt var hemmalaget bäst, trots att Höllviken hade bollen mest. Bortalaget får i den 22:a minuten en jättechans att ta sig in i matchen när hemmalagets Johan Gunnarsson blir frilägesutvisad med straff som följd. Straffen slås av Lashkari Korush men inte bättre än att målvakten räddar. Höllviken är snabbt framme på returen och Victor Tufvesson slår in bollen. 2-1 i paus.

I paus hade Upptäck Fotboll sedan länge spanat in grillplatsen. Här vankades det riktig korv! En tjock grillad med grovt korvbröd + ketchup, senap och bostongurka utnäms härmed till ny ledare i Årets Korv 2007. Extra plus för flera kiosker med ytterligare urval av korv (läs Bullens).

Andra halvlek och alla intentioner till bra spel som fanns i första halvlek var som bortblåsta. Älmeboda/Linneryd backade av förklarliga skäl hem och krympte ytorna och lät Höllviken spela runt bollen på mittfältet. Längre än till ett par meter utanför straffområdet kom man inte. Höllviken skapar faktiskt inte en enda farlig chans på hela den andra halvleken. Spelet var statiskt, fantasilöst och oerhört tråkigt. Hemmalaget punkterar matchen definitivt med 20 minuter kvar att spela när Ola Holgersson dunkar upp bollen i nättaket. 3 välförtjänta poäng för hemmalaget.

Bäst på plan var tvåmålsskytten Ola Holgersson, inte alls bara för de två målen utan även för uppoffrande spel i otacksam roll som ensam forward efter utvisningen. Det har hänt mycket sen vi såg Ola spela i Växjö BK.

Eftersom andra halvlek nu lämnade en så sur eftersmak så måste söndagen användas för att sudda ut detta intryck.

image20

Nyfiken på fler bilder från Älmeboda/Linneryd?

IFK Grimslöv - Rottne IF 1-2

Upptäck Fotboll begav sig till Grimslöv med farhågor om ösregn och tveksam spelkvalitet. Det rörde sig trots allt om division 6-fotboll. Tidigare erfarenheter från denna division har inte varit positiva. Upptäck Fotboll är dock obotliga optimister och fotbollsromantiker och när innerst inne alltid en förhoppning om en angenäm upplevelse. Den här gången visade Grimslöv att det finns fog för sådana drömmar. Först en tur genom naturskön miljö via byar som Dänningelanda, Vederslöv och Nöbbele (vilket Nöbbele av den dryga miljonen som finns i trakten var det?). Upptäck Fotboll hade noga studerat en karta för att inte köra vilse Slätthög-style.

Furuskans låg inbjudande i slutet av Idrottsgatan. Farhågorna om vädret kom helt på skam och Upptäck Fotboll fick stå och se dumma ut med sina paraply. Det här med att ha med sig rätt utrustning är inte vår starkaste gren. Delar av Upptäck Fotboll snackade med lokalbefolkningen och fick reda på att Grimslöv inlett säsongen starkt med förlusten mot Liljan som undantag. Som tack för informationen köpte vi, mot bättre vetande, lotter av den äldre gentlemannen. Kontrasten mot flickorna i Furuby var slående.

Dags för avspark och redan ett par minuter in i matchen märkte vi att det här var två lag som hade som spelidé att vårda bollen inom laget. Tempot var högt men spelarna klarade ändå av att hitta varandra i fina kombinationer. Spelet böljade fram och tillbaka, kanske med lite övervikt för Grimslöv. Redan i 10:e minuten tog hemmalaget ledningen. Mikael Herbertsson slog en frispark genom en generös Rottnemur direkt in i mål. 1-0.  Det fina spelet fortsatte hela halvleken ut. Rottne föll inte i fällan att börja spela långt för att man låg under utan trodde på sin taktik. Upptäck Fotboll njöt av det spel som båda lagen visade upp.

I paus bytte delar av Upptäck Fotboll återigen några ord med lokalbefolkningen medan resten höll en köplats till korven, en korv som inte kunde matcha kvaliteten på plan. Fesljummen Bullens tillhör inte våra favoriter. Tur att den sköljdes ner med päronsoda, läskens Rolls Royce...

Efter 7(!) minuters paus var det dags för andra halvlek. Efter att ha varit snäppet bättre än sina motståndare i första halvlek så föll Grimslöv tillbaka och Rottne tog tag i taktpinnen. Fortfarande med vårdat passningsspel i högt tempo. Rottne vann betydligt fler dueller på mittfältet och lyckades pressa Grimslöv i deras uppspelsfas. Rottnes övertag resulterar också i mål. 1-1 genom Ludvig Jacobsson som i en tilltrasslad situation kunde trycka bollen ribba in. Bara fyra minuter senare gör Rottne också 1-2 när Jesper Jonsson bryter in från sin vänsterkant och skjuter ett lågt skott vid närmsta stolpen. Sett till hela matchen var segern rättvis och Grimslöv är antagligen inte alls nöjda med sin insats. Rottne borde vara överförtjusta med sin insats, det här luktar högre division.

Rottne har matchens bästa spelare i Kifuma Picotas som slet och vann bollar på innermittfältet. Upptäck Fotboll vill även lyfta fram Rottnes Marcus Nyhlén, Jesper Jonsson och i Grimslöv mittbackarna Gustavsson, Markus och Magnus.

Som ni märker är vi jättepositiva till dagens match och Upptäck Fotboll var fundersamma på om det fina spelet var en synvilla. Jämfört med många matcher i högre divisioner var det här mycket bättre. Vi kan jämföra med andra division 6-matcher och de var långt ifrån så här välspelade. Summa summarum, årets bästa upplevelse. Vi tackar Grimslöv, Rottne och den utmärkte domaren med ett fyrfaldigt leve: Hurra, hurra, hurra, hurra!

image19

Fler Grimslövsbilder? Tryck här!


Slätthögs BoIF - Tingsryd/Väckelsång FF 2-1

Ett Upptäck Fotboll i hybris ger sig ut till Slätthög i shorts. Så snabbt lärdomarna från tidigare matcher glöms bort. En annan lärdom som snabbt glömts bort är att det kan ta lite tid att hitta fram till matchen om trakterna är okända. Den här gången hjälpte inte ens skylten "Idrottsplats" oss att komma rätt. Upptäck Fotboll irrade planlöst runt trakterna kring Slätthögs kyrka. Varför åka dit skylten pekar när man kan åka åt andra hållet?

Vi anlände till Hultavallen mitt ute i ingenstans 10 minuter in i första halvlek. Till skillnad från Moheda-debaclet missade vi den här gången inga mål. Vad har vi att säga om resten av första halvlek? Inte så mycket faktiskt. Tingsryd/Väckelsång hade det mesta av det ordnade spelet. Slätthög hade förtvivlat svårt att hålla bollen inom laget några längre stunder. Några heta chanser skapade inte något av lagen. Ingen spelare höjde sig över mängden heller. I varje fall inte spelmässigt. Filmningsmässigt utmärkte sig dock en spelare i Slätthög som lyckades mjölka ett litet slag mot hakan i hela 30 minuter. Starkt jobbat "Mjölkarn"! Mer finns inte att säga om första halvlek.

Paus kom som en befrielse och Upptäck Fotboll begav sig med raska steg till kiosken. Väl framme i luckan inhandlades en korv och vilken korv sen! Ok att det var en Bullens men det var inget standard över brödet som härmed är det bästa Upptäck Fotboll har ätit. Det goda brödet lyckades lyfta upp Bullens till nya höjder. Lätt årets Bullens hittills! I paus fick vi också veta att Kjelle i Klasentorp nyss fyllt 50. Grattis Kjelle! Det ryktas om ett riktigt brakbaluns. Så bra att de som diskuterade festen inte riktigt hade koll på om de hade varit där.

Medan Upptäck Fotboll fortfarande hade senap i mungipan tågade lagen ut till andra halvlek. Slätthög kom ut som ett nytt lag och satte press på Tingsryd/Väckelsång men orkade inte hålla uppe spelet särskilt länge. Tingsryd/Väckelsång började ta över mer och mer. Ledningsmålet kom inte ologiskt bör Fredrik Olsson i den 63:e minuten sprang igenom Slätthögförsvaret och placerade in bollen i bortre gaveln. Från målet och framåt trillar spelet ihop för båda lagen och resten av matchen blir en orgie i långbollar. Trots den usla spelkvaliteten lyckas Slätthög i slutet vända matchen. Först bryter man ett anfall och startar en kontring som slutar med att Allan Schwech blir frispelad och behärskat rullar in bollen i mål. Med minuten kvar att spela får matchens bästa spelare, Razak Mamoud, bollen utanför straffområdet. Han får på ett kanonskott som går stolpe in. Tingsryd/Väckelsång är ett slaget lag. Rättvisan i slutresultatet kan diskuteras.

Upptäck Fotboll känner sig tyvärr tvungna att kommentera Slätthögspubliken. Det är inget fel på att vara engagerad och stötta sitt lag, men när man börjar håna motståndarlaget så har man gått för långt. Vad lär man den yngre generationen med sitt beteende? "Att vara en god förlorare är stort - men att vara en ödmjuk segrare är större." Besöket i Braås lärde oss tydligen mer än vi trodde.

image18

Bilder från Slätthög här.

Hovshaga AIF - Alvesta GoIF 1-2

Fredag kväll, men inte ens grillfester hindrar Upptäck Fotboll från att gå på match. Frågan vi ställde oss innan det var dags för avspark var om Alvesta skulle gå förbi Åryd och Vislanda i tabellen och därmed återta serieledningen i div. 5 södra. Svaret dröjde men blev till slut ett "jajamensan".  

Matchen spelades på Hagavallen någonstans mitt i Hovshaga och risken finns att Upptäck Fotboll använde de natursköna cykelbanorna mer än riktiga vägar för att till slut hitta fram. Väl framme visade det sig även att hela vallen är en enda stor "snikens kulle". Hovshaga måste ha raggat upp bra många sponsorer för hur vi än letade gick det bara inte att betala något inträde. Kan det vara därför så många som ett 70-tal personer hade slutit upp för att njuta fotboll ett par timmar? En större saknad än inträdet var att det inte fanns något matchprogram så i matchreferatet kommer det bli en hel del siffror tillsammans med ett och annat skott från höften då Upptäck Fotboll ska försöka minnas namn på alvestaspelare från matchen mot Furuby. 

Det hann gå ungefär tre minuter av matchen innan Upptäck Fotboll insåg att de hade hamnat bredvid Kronobergs största gnällspik. När spelare och ledare sköter sig och uppmuntrar varandra är det mycket synd att det ska finnas en förstå-sig-påare av rang som ska tala om för samtliga inblandade hur de ska göra. Detta gör han dessutom utan att han verkar ha en aning om vilka regler som faktiskt gäller. 

Inledningsvis märktes det inte att Hovshaga förlorat sina tre inledande matcher. Och i ärlighetens namn märktes det inte senare heller. De stod upp bra genom hela matchen och hade faktiskt flest rena chanser i första halvlek. Spelet var bitvis ganska bra och jämfört med Furubymatchen hade Alvesta bestämt sig för att passa sig framåt istället för att hela tiden slå långbollar. Denna taktik använde även Hovshaga så spelet böljade fram och tillbaka under 15-20 minuter. Sedan blev spelet sämre och övergick till kamp. Första målet kom efter 14 minuter och det var Hovshagas nummer 11 som på ett snyggt långskott får in bollen via ribban. I det här läget försöker Hovshaga ta över matchen men dessa planer går om intet tre minuter senare när Alvestas nummer 17, Armin Muratovic, rullar in kvitteringen i öppen kasse. Som det anstår en riktig målskytt är han framme och tjuvar en boll som mycket möjligt skulle rullat in ändå, men Upptäck Fotboll gillar målskyttar så vi säger ingenting mer om det. 

Nu vet vi att många av er tuggar på naglarna...inget inträde, inget matchprogram...hur var det med kiosk då? Till vår stora glädje fanns det en kjålle, med mycket överkomliga priser dessutom. Upptäck Fotboll kommer snart drömma om Bullens men visst slank det ner ännu en sådan. VI tyckte det tog lite tid i kön till kiosken men förståelsen var stor när vi kom fram och såg den desperata kampen att brygga kaffe utan både filter och kaffepulver. Det fräste bra om den kaffebryggaren...

Andra halvlek kännetecknades av dete numera bekanta kampspelet. Båda lagen mattades och därmed blev passningsspelet sämre. Båda lagen lyckades skapa en del chanser men bara Alvesta lyckades få bollen i mål. Efter en fin löpning på vänsterkanten av Alvestas nummer 23,  Al Hassan, nådde bollen en helt fristående nummer 7 som enkelt kunde trycka in det som skulle bli segermålet. Spelet går ut på att göra mål men kanske hade oavgjort varit rättvisare.

Till sist vill Upptäck Fotboll lyfta fram Hovshagas dare-devil till bollkalle som fanns mellan avbytarbänkarna. Med fara för eget liv slängde han sig efter bollarna för att snabbt få igång spelet igen. I något fall togs bollen emot med ansiktet! Där Upptäck Fotboll hade börjat gråta visade killen inte en min. Tuffa killar i Hovshaga...

Ännu en match har upplevts men inte har suget minskat för det. Därför ses vi nog snart igen.

image17

Fler bilder från Hovshaga.

Moheda IF - Bredaryds IK 3-2

Nån gång ska alltid vara den första. När Upptäck Fotboll sladdade in på parkeringen vid Moheda Idrottsplats hade det redan gått 10 minuter av matchen. En felplanering av chauffören gjorde att Upptäck Fotboll för första gången någonsin kom försent till en match. Men inte skulle det väl ha hunnit hända nåt viktigt i matchen på de 10 minuterna? Jodå, det stod redan 2-0 till Moheda när vi gick in genom grindarna. Så vår berättelse tar väl avstamp där.

Det blev dessutom premiär för en annan företeelse, regnmatchen. Myggen kom igår, regnet idag. Upptäck Fotboll klagar dock inte. Vi har genomlidit bra mycket värre regnstormar än det stilla duggregn som föll idag. Vi tänker närmast på åskovädret över Gamla Värendsvallen 2005. Den gången fick matchen till och med avbrytas i en halvtimme innan åskan dragit vidare.

Det märktes direkt att vi hade bytt upp oss ett par divisioner jämfört med gårdagens match. Spelet, i div 4 västra elit, var tätare och med högre intensitet. Passningsspelet var mycket distinktare och framförallt gick passningarna till medspelare. Snacket innehöll färre "kom igen gubbar" och mer vettiga instruktioner. När vi kom in i matchen var det Bredaryd som hade kommandot. Man kom runt bra på kanterna, främst vänsterkanten. Inspelen var däremot inte särskilt bra. Mohedas ledning verkade lite ologisk. I 37:e minuten reducerar Bredaryd genom mittbacken Andreas Jacobsson som får gå upp ohotad på ett inlägg. Repliken från Moheda kommer direkt när yttermittfältaren Johannes Petersson satte bollen i mål efter en fin hörna. 3-1 i paus.

I paus var det dags för ett besök i Mohedas välfyllda kiosk. Vi valde bort all krimskrams och gick rakt på korven. Återigen Bullens, den här gången i dubbel upplaga. Dagens korv var i paritet med gårdagens i Braås. Man vet vad man får när det är Bullens. Det börjar bli en utmaning för oss att hitta ett ställe som serverar något annorlunda. Missförstå oss rätt, vi gillar Bullens, men omväxling förnöjer.

Redan 7 minuter in i andra halvlek fick Bredaryd utdelning på sin press mot Mohedamålet. Amel Mujesinovic var först på ett inlägg och sköt in 2-3. Efter målet fortsatte Bredaryd pressa på medan Moheda sökte den långa djupledsbollen. Matchen var chansrik åt båda håll i hela andra halvlek men inget av lagen lyckades göra fler mål.

Upptäck Fotboll utnämner dagens match till årets spelmässiga höjdare hittills. Bäst i respektive lag var Johan Waldeståhl, Moheda och Emsud Vuckic, Bredaryd.

Förutom att den sena ankomsten gjorde så att vi missade två mål så missade vi också chansen att höra inmarschlåten. Tidigare besök i Moheda gör att vi misstänker att vi hade fått höra Smålands husarers marsch. En större Smålandsklassiker får man leta efter.

image16

Ytterligare bilder här.

Braås GoIF - Vislanda IF 1-2

Hur börjar man en långhelg på bästa sätt? I Braås så klart...i alla fall var det vad Upptäck Fotboll tänkte när kvällens resmål valdes ut. På programmet stod en match i den högintressanta division 5 södra. Upptäck Fotboll anlände för en gångs skull i god tid till match och hann skoja till det med damen i entrékassan. 30 kronor senare var vi på plats. Vi valde de höga dingelvänliga bänkarna.

För en kort stund funderade Upptäck Fotboll på att strunta i matchen och istället titta på damlagets träning på närliggande B-plan. Vi insåg dock att detta skulle te sig alltför suspekt och vi nöjde oss med att snegla åt det hållet. Som tur var låg kiosken åt samma håll, braåsfolket trodde sig säkert bara ha ett par korvsugna killar på besök, men vi såg beyond thunderdome.

Matchen då? Nej. Det här föll inte Upptäck Fotboll i smaken. Även i division 5 kan man kräva att minst två passningar i rad går till rätt adress. Visst låter vi hårda och generaliserande men det här kändes verkligen som långbollarnas match. Båda försvaren uppträdde darrigt och därför verkade anfallsspelet farligare än det verkligen var. Första halvlek var i princip helt renons på målchanser. Hur vi än försöker så kommer vi inte på en enda situation som kan kallas för målchans.

I paus stärkte vi oss som vanligt med en promenad till kiosken. Till vår stora glädje hade entrédamen tagit plats i kiosken och försökte energiskt sälja med en kopp kaffe till korven. Vi har tidigare klagat på de alltför mjuka bröden. I den fällan hade inte Braås gått. Det var lite mer stuns över det hela. Visserligen en helt vanlig Bullens. Vid kiosken kunde Upptäck Fotboll med gott samvete titta lite på damträningen. Där tränades en-mot-en lägen med målvakten och Braås verkar ha en bra målis.

Andra halvlek drog igång med ett mål redan efter två minuter. Ett inlägg från höger nådde en helt fristående Benny Östlund. Han tryckte in bollen behärskat. 1-0 till Vislanda. Sedan hände inte ett dugg fram till tilläggstid då Braås först gör självmål och sedan direkt på avspark gör Braås mål i rätt bur. Ett skott från mittplan av nummer 5 Dennis Karlsson studsar över Vislandamålvakten och jagande försvarare hinner inte ikapp bollen. 1-2 blir slutresultatet. Upptäck Fotboll får vara nöjda med tre mål i en match där det sett till spelet inte borde gjorts ett enda.

Vi kan tyvärr avlämna en dyster rapport gällande knott- och myggläget. Trots den låga temperaturen så surrade det ilsket kring Upptäck Fotboll. Det blir en knottrig sommar om det ska fortsätta så här...

Imorgon gäller ny dag, nya tag. Vi ses då!

image15

Fler bilder här

Svängsta IF - Hasslö GoIF 0-0

Bortresta till Blekinge över helgen, skulle det stoppa Upptäck Fotboll från en dos kultur? Inte då! Vi letade upp en lokal match även utomsocknes och hamnade i Svängsta strax utanför Karlshamn. Ett strålande val skulle det visa sig. Väderguden var på sitt allra godaste humör och lördagseftermiddagen spenderades i strålande solsken på en naturskön idrottsplats vid namn Marieborg.

Lagen hör hemma i Div 5 Blekinge och är båda nyligen nerflyttade från division 4. Detta borgade för en match mellan två förmodade topplag och var en anledning till att just denna match valdes. Svängsta ligger som nämnts ovan en dryg mil norr om Karlshamn och Hasslö ligger ute i den karlskronska (karlskronitiska?) skärgården.

Nyfikenheten på den lokala fotbollen i Blekinge var stor när Upptäck Fotboll bänkade sig. Skulle arrangemangen kring matchen hålla samma kvalitet som i Småland? Prisnivå i kiosken? Ljudvolymen på PA:t? Kanske viktigast av allt: hur skulle korven smaka? Redan innan match fick vi svar på frågan om arrangemanget. Strax före avspark dånar nämligen en helikopter in över idrottsplatsen och släpper av två bollflickor plus matchboll. In your face Småland? Upptäck Fotboll tappade hakan och beundrade den blekingska framåtandan.

Matchen i sig var rätt välspelad, framförallt i första halvlek då spelet höll ett högt tempo och passningsspelet var välfungerande för båda lagen. Svängsta hade de flesta heta chanserna. I första halvlek satte man bollen i trävirket hela tre gånger. Två i ribban och rakt ner på mållinjen och en i stolpen. Svängsta borde haft ledningen med två mål i paus.


I halvtid kom det stora testet. Skulle korven hålla god klass? I hela första halvlek hade grillosen legat tung över Marieborg och utsikten att få årets första grillade korv verkade mycket goda. Väl framme vid grillen insåg man att här fanns det kunnigt folk som korvansvariga. En tjock grillad med bröd för 20 kronor anses som ett fynd och med valmöjligheter som potatissallad och rostad lök som tillbehör kan betyget bara bli utmärkt. Bullens i all ära men det slår inte en grillad! Hade nu bara Svängsta legat i Småland hade korven definitivt legat i topp i Årets korv 2007. Härmed leder dock Svängsta den i all hast nyinstiftade tävlingen Årets utsocknes korv 2007.


Andra halvlek blev inte speciellt chansrik och ju längre matchen led så övergick bataljen till att bli allt mer kampinriktad. Svängsta borde som sagt avgjort matchen i första halvlek men gjorde inget större väsen av sig i andra halvlek och Hasslö jämnade ut spelet rejält. Synd att en ganska bra match slutar mållös men sådan är fotbollen.

Utflykten till Blekingefotbollen räknas definitivt till en succé. Helikoptern och den grillade korven får räknas in som grädde på moset en trevlig lördagseftermiddag. Upptäck Fotboll kan också konstatera att fotbollsbesökarna är sig lika överallt. Hela spektrat från gamla staketrävar, fotbollsföräldrar, spelarfruar, coola kids till småbarn fanns på plats. Antalet "Kom igen nu gubbar" får anses stå i paritet med smålandsfotbollen. Ett plus dock till pausmusiken som inte innehöll den vanliga smörjan utan gamla brottarhits som Run to the hills och Poison.

Nu väntar vi bara på inbjudningar från Halland och Skåne.

Slutligen kan konstateras att solbrännan man fick på köpet blev en hit under kvällens nattliga utsvävningar...

image14

Fler bilder från Blekinge


Gransholms IF - Lessebo GoIF 2-0

Tillbaka på Granvallen och Upptäck Fotboll börjar känna igen sig. De vackra, men något kalla, vårkvällarna har ersatts av regntunga skyar och fukt i luften. För delar av Upptäck Fotboll återsågs Granvallen med dubbla känslor. Visserligen bjöds det på fin fotboll senast men dåvarande bortalagets sena vinstmål innebar att en säker tipsseger på resultatet 2-2 förbyttes i förtvivlan. Ryktet viskar om tusentals kronor i potten. Mer sansade bedömare hävdar 500 spänn.

Gransholms IF spelar alltså sina hemmamatcher på Granvallen och logiken är vattentät, tills man upptäcker att idrottsplatsen ligger i Öja och inte i Gransholm. Förvirringen är total. Var är vi? Finns Gransholm?

Hemmalaget har inlett div 4 Östra Elit lite halvknackigt med en seger och två förluster medan gästande Lessebo inlett säsongen genomuselt. Särskilt förlusten mot Oskarhamns AIK med horribla 10-0 vittnar om den svaga inledningen. Så dåliga visade sig Lessebo inte alls vara.

Matchen inleddes i ett högt tempo där båda lagen var villiga att gå framåt i planen och trycka på. Kvaliteten i passningsspel var emellertid för dålig. Av den pigga inledningen blev det mest ställningskrig ju längre halvleken led. Fler och fler passningar slogs i blindo och istället för ordnat spel övergick man till att rensa bort bollen. Två situationer är minnesvärda. Först ett studsande skott som Lessebomålvakten lyckades tippa i ribban och Gransholms ledningsmål. Målet föregicks av en för långt slagen hörna som alla trodde skulle rinna ut till inkast. Bollen stannar dock upp och en hemmaspelare rusar ut, får tag i bollen och slår ett inlägg till en helt fristående Daniel Johansson. Han nickar säkert in 1-0. Resten av halvleken vill Upptäck Fotboll glömma.

Halvtid och dags för korv. Den levererades blixtsnabbt av två tonårstjejer, värre var det att räkna ut hur mycket växel Upptäck Fotboll skulle få tillbaka. 100 kr minus 15 är inte alltid lätt att räkna ut. Annars var korven en Bullens i mängden, tur att vi gillar "mängd". Vi kan vara petiga men en Bullens är alltid en Bullens. Värm den och den smakar alltid bra. Det man tar bonuspoäng på är brödet. Vi föredrar torrt framför degigt om nu någon ansvarig skulle läsa...

Andra halvlek kändes avslagen. Det uppmuntrande "kom igen gubbar" lös med sin frånvaro och all tändning och laddning verkade ha stannat i omklädningsrummet. Om första halvlek var slarvigt spelad så var andra halvlek direkt dålig. Jagande Lessebo skapar inte en enda målchans i hela andra halvlek. Gransholm punkterar matchen med kvarten kvar då högerbacken Henrik Aronsson frispelas och behärskat rullar in 2-0. Sista kvarten blir en transportsträcka. Hur mycket vi än funderar kan vi inte utse någon bästa spelare. Ingen höjde sig över mängden.

En fråga tar vi med oss från Gransholm: Räknas mineralvatten till läskfamiljen?

Avslutningsvis vet man att man är på fotboll när det luktar liniment på toaletten.

image13

Fler bilder här

Furuby IF - Alvesta GIF 1-1

Finns det något bättre sätt att spendera en fredagkväll än att bege sig till Furuby och titta på division 5-fotboll? Ja verkligen, men inte för Upptäck Fotboll. Vad är väl en bal på slottet mot 22 dansande killar i shorts? Om det ändå hade varit damfotboll...

Redan vid ankomst fick Upptäck Fotboll uppleva ett mycket trevligt bemötande från samtliga inblandade. Från gubbarna i entrékassan till damerna i kiosken, inte att förglömma de charmanta tjejerna som sålde lotter. Sin vana trogen vann inte Upptäck Fotboll ett jota. Däremot kunde damen jämte oss kamma hem ett mycket vackert älgfat. Grattis! Vår entusiasm inför Furubyfolket avtog knappast när det meddelades att det bjöds på gratis tårta och kaffe/saft. Kunde detta verkligen vara sant? Upptäck Fotboll rusade till fikabåset och jodå! Varje hemmapremiär firas tydligen med "blåvit" tårta och kaffe. Sker sådana saker i elitdivisionerna? We think not. Gissa vilka som redan bokat in premiären 2008 i Furuby?

Publiken uppskattar vi till ett 75-tal. Av dessa var många väldigt engagerade och gav sitt lag högljudd support. Kan detta engagemang förklaras av den lilla doft av alkohol som låg i luften? En hel del tillresta Alvestabor balanserade dessutom upp hemmastödet. En liten känga måste Upptäck Fotboll ge till de som smet in bakvägen genom ett hål i staketet, "snikhålet", och lurade sin hemmaklubb på 30 kronor. En liten klubb som Furuby behöver allt ekonomiskt stöd de kan få. Upptäck Fotboll betalar gladeligen inträde.

Matchen i sig finns det inte mycket att skriva om. Spelet känntecknades mest av kamp, bortslagna passningar och lite smågnäll. På hela första halvlek skapade inte något av lagen en enda målchans. Andra halvlek var inte mycket bättre men vi fick i alla fall uppleva två mål. I 15:e minuten gör hemmalaget 1-0 när Martin Johansson skruvar en hörna direkt i mål. Hörnan föregicks av en farlig frispark som Alvestamålvakten gör en kanonräddning på. Lite snopet att sen släppa in en hörna på det sättet. Detta tvingade Alvesta att lyfta upp spelet och chansa en del. Trots det blev det inga farliga chanser åt något håll.

Matchen såg ut att glida Alvesta ur händerna när man i den 90:e minuten får ett inkast på högerkanten. Efter lite strul slås ett inlägg som når en fristående Armin Muratovic. Han kan lugnt placera in nicken till vänster om målvakten. Vild glädje i Alvestalägret. Som helhet var matchen ingen höjdare, delad pott får nog ses som rättvist, även om det givetvis är surt att tappa i slutet. Till bäst på plan vill Upptäck Fotboll utse Alvestas innermittfältare Magnus Olofsson.

Vi vet att ni är nyfikna. Korven då? Jodå, Furuby står sig väl i konkurrensen. En klassisk Bullens med ketchup och senap, väl värmd och glatt serverad, tyvärr var brödet lite för mjukt. Upptäck Fotboll efterlyser tuggmotstånd på brödfronten. Har Lammhultsbesöket gjort oss kräsna?

Läsare av bloggen minns kanske våra misslyckade klädval. Den här kvällen kom vi välutrustade med extra tröjor. Delar av Upptäck Fotboll hade till och med packat för mycket kläder. Svårt det här...

Upptäck Fotboll vill tacka alla inblandade för en mycket trevlig fredagkväll. Nästa klubb vi besöker har något att leva upp till. Tyvärr får ni ingen förvarning om att vi kommer...

image12

Bilder från Furuby


Räppe GoIF - Liatorps IF 3-1

En mycket vacker vårkväll svängde Upptäck Fotboll in på den något överdimensionerade parkeringen vid Räppevallen. Räppe fick alltså en chans till efter debaclet med den pga snömögel inställda matchen för halvannan vecka sedan. Den här kvällen badade vallen i sol och gräsmattan såg mycket vacker och inbjudande ut från sidan. Det skulle dock visa sig att Upptäck Fotboll hade gjort ett klassiskt misstag, men mer om det senare.

Kvällens drabbning var en match i tredje omgången i division 4 Sydvästra. En serie som snabbt blivit en liten favorit för Upptäck Fotboll eftersom det är så många lokala lag som gör upp. Snart har vi sett alla lag och kan kanske uttala oss om hur det kan tänkas gå i denna på pappret jämna serie. En serie där dagens hemmalag är nykomlingar, för övrigt.

Hemmalaget visade inte någon överdriven respekt trots sin status som nykomlingar utan tog tag i matchen direkt. Man låg tätt på sina motståndare över hela banan och lät inte Liatorp få igång något som helst ordnat spel. Liatorp fick mest spela på chans medan Räppe ganska lugnt och metodiskt kunde bygga upp sina anfall och komma fram med mycket folk. Ledningsmålet för Räppe kom också helt logiskt i den 17:e minuten när innermittfältaren Henrik Kjellén kom fri efter en nickskarv. Kjellén rundade målvakten mycket kallt och kunde rulla in bollen i öppet mål. Bara 10 minuter senare kommer 2-0 efter att Jacob Croona vunnit ett par närkamper vid straffområdesgränsen och tråcklat sig igenom ett virrigt Liatorpförsvar. Efter 2-0-målet blev kanske Räppe lite väl modiga och gick bort sig ett par gånger och släppte till rena frilägen. Staffan Johansson var dock en säker sista utpost i Räppemålet och avvärjde mycket bra.

I paus blev det rena folkvandringen bort mot kiosken och ett par värmande korvar. Korven i Räppe når inte några Lammhultshöjder men ska ha plus för perfekt värme.

I andra halvlek upprepar sig spelmönstret från den första. Liatorp har förtvivlat svårt att få till något ordnat spel och hålla bollen inom laget, främst för att Räppe ligger tätt i markeringen. Någon möjlighet för Liatorp att vända matchen var det svårt för Upptäck Fotboll att se. Domaren gjorde dock sitt bästa för att utjämna spelet när han efter en kvart i andra halvlek visar ut Räppes lagkapten Klas Persson för att denne sparkat bort bollen. En tveksam utvisning om ni frågar oss. Trots en man mindre på plan kan ändå Räppe göra 3-0 i en tilltrasslad situation där Andreas Karlsson kan kriga till sig ett läge framför målvakten och trycka in bollen med ett lågt skott.

När Räppe får ytterligare en spelare utvisad med en kvart kvar av matchen, Björn Berglund-Peters helt korrekt av domaren, får alltså Liatorp chansen att spela med två man mer men kan ändå inte riktigt pressa tillbaka Räppe. I 89:e minuten får till slut Liatorp en gratischans till ett tröstmål då domaren felaktigt dömer straff i en duell där målvakten går klockrent på bollen. Niclas Johannesson satte straffen säkert och slutresultatet blir 3-1.

Räppe är en pigg nykomling och kommer inte att göra bort sig i division fyra. Man har matchens bästa spelare i Jacob Croona som var ett ständigt hot framåt med sin snabbhet men som också tog ett stort defensivt ansvar som man sällan ser unga anfallare göra.

Upptäck Fotboll gör annars återigen det klassiska misstaget att klä sig efter den temperaturen som råder på eftermiddagen och inte kalkylera med att det faktiskt blir kallt när solen går ner runt kl åtta. Vad kostar ett par termobyxor?

image11

Fler bilder från matchen här

RSS 2.0