Ryd/Urshult - Strömsnäsbruks IF 3-1

För delar av Upptäck Fotboll var dagens match en stor händelse. Äntligen skulle moderklubben Strömsnäsbruk få chansen att visa upp sig i bloggen. Under sju år var den gulsvarta dressen en del av livet. Vad händer när Upptäck Fotboll kommer fram till Urdavallen i Urshult? Hemmalaget spelar i gulsvart! Kortslutning i hjärnan när Strömsnäsbruk får lalla runt i vita dräkter.

Vid ankomst visade det sig vara folkfest i Urshult. Folk hade gått man ur huse för toppmötet i Division 6 Älmhult. För inte kan det väl varit kvällens fest de var där för? En och annan Royal pilsner skådades dock i publikvimlet. Under uppvärmningen ackompanjerades lagen av ett soundcheck. Kvällens band verkade vara duktiga och kvällens fest blir säkert lyckad. Över 200 betalande i solgasset (jo faktiskt!) betydde skön inramning och god stämning. Bakom oss satt de lokala experterna och spred sina visdomsord och balanserade analyser. Upptäck Fotboll njöt av att höra erfarenheten tala, vi tjuvlyssnade för fullt. Kul med rutinerade rävar som inte är allt för färgade.

Första halvlek startade med att Strömsnäsbruk visade fina intentioner och tog tag i spelet men ju längre halvleken led så tog hemmalaget över allt mer. Matchen var tät med mycket kamp. Oftast övergick kampen i gnäll på varandra och på domaren. Hemmalaget syndade mest i första halvlek och fick två varningar för fult spel. De farligaste chanserna hade hemmalaget som två gånger förhindrades att göra mål på ett sätt som knappt går att förklara. En kombination av snubblande hemmaspelare och vilt täckande försvarare fredade målet de gångern. Till slut gör hemmalaget mål när Ferhat Uzun kom runt på sin högerkant och sköt ett skott som smet in mellan målvakt och stolpen. Ett skott som Daniel Nilsson i Strömsnäsmålet nog får ta på sig. 1-0 i paus var inte orättvist.

I paus råkade vi ut för samma fenomen som igår. Korven är tillfälligt och vi får stå och häcka i väntan på uppvärmning. Liksom igår är vi sen lite för heta på gröten och får återigen äta ljummen Bullens. Bättre bröd idag och bra kräm i senapen. Den nya trenden verkar vara hamburgare som idrottsplats efter idrottsplats nu verkar servera. Kan bli dyrt med både Årets Korv och Årets Hamburgare 2008.

Andra halvlek är 10 minuter gammal när Strömsnäsbruk tillåts kvittera på en hörna. Bollen dimper ner hos storskytten Michael "Kingen" Svensson som trycker dit direkt. Bollen smiter under målvakten på något märkligt sätt. Andra halvlek är 11 minuter gammal när ordningen återställs. Ett passivt Strömsnäsförsvar låter Ferhat Uzun traska rakt igenom och lobba över en utrusande målvakt. Kvarten senare ringer det igen när Ferhat Uzun trampar runt på vänsterkanten och hittar en fristående Kushtrim Berbatovci. Strömsnäsbruk kommer egentligen ingenstans mot ett bra spelande hemmaförsvar. Ryd/Urshult är ständigt farliga på kontringar. Med ca 10 minuter kvar att spela får Strömsnäsbruk chansen att ta sig in i matchen på allvar. En solklar straffspark utdöms av välbekante domaren Kent Petersson, utmärkt idag. Straffen slås av Michael Svensson men inte bättre än att Kristoffer Sandström räddar. Efter den situationen är matchen vunnen för Ryd/Urshult som i och med dagens seger går upp i tabelltopp.

En trevlig eftermiddag i Urshult där Upptäck Fotboll hade tur med vädret. Ösregn på väg till matchen och ösregn två minuter efter slutsignal, det är tajming.

Härmed går Upptäck Fotboll och den lokala fotbollen till sommaruppehåll. Efter ett 30-tal matcher under våren ska det bli skönt med lite vila. Under juli månad kommer inga matchrapporter på den här bloggen. Däremot satsar vi hårt på halvtidsanalyser av de lokala serierna och lite annat smått och gott. Upptäck Fotboll är alltså fortfarande värt ett besök i juli.

Vi kan redan nu flagga för att comeback efter sommaruppehållet sker den 3 augusti.

image36

Fler bilder från Urdavallen.

Nöbbele BK - Kosta IF 4-0

Ett tröttkört Upptäck Fotboll biter ihop och beger sig till Värends Nöbbele för match i Division 6 Emmaboda. Det här med semester sliter tydligen hårdare än att jobba. Hemmalaget Nöbbele BK har startat säsongen starkt och är med i toppen av tabellen. För dagens motståndare Kosta har det gått betydligt tyngre med en endast en seger på de inledande nio matcherna. Denna skillnad i styrkeförhållande syntes redan på uppvärmningen då Kosta med nöd och näppe fick ihop elva man medan Nöbbele hade fullt manskap inklusive reservmålis.

Nöbbele spelar på gemytliga Värnövallen som inte bara har fotbollsplan utan även beachvolley, boule och dansbana. De uppsatta partytälten skvallrar om nattliga aktiviteter. Kort sagt, här finns något för alla. Värnövallen är också känt för sin fina gräsmatta och den berömmelsen kan vi skriva under på. Ett mycket fint underlag.

För att vara division 6 var första halvlek bra och välspelad. Nu är det här första matchen vi ser i Emmabodasexan och kan bara jämför med Växjösexan och i den jämförelsen står sig första halvlek väl. Kosta försökte passa sig fram men blev sönderstressade av ett aggressivt spelande hemmalag som låg nära sina motståndare i en hög press. Så fort man erövrade bollen var det full fart framåt med snabba pass på kvicka forwards. De gånger Kosta tog sig ur pressen och avancerade framåt i banan tog idéerna slut sista tredjedelen av plan och man kom inte längre. Nöbbele gör 1-0 efter ca 10 minuter när Fredrik Karlsson fick bollen i starkt misstänkt offsideläge, tog sig in i banan och sköt ett välplacerat skott i långa hörnet. Sexan saknar linjedomare och det måste vara nästan omöjligt för en huvuddomare att avgöra offside. I den 33:e minuten ökar hemmalaget på till 2-0 när Marco Pereyra snor bollen av ett mycket passivt hemmaförsvar och blir helt fri och i det läget gör han inget misstag. 2-0 är ställningen i paus.

Visa av gårdagens debacle med evighetsköande gick vi med raska steg bort mot kiosken. I luckan möttes vi av beskedet att korven inte var varm ännu. Det var bara för Upptäck Fotboll att stiga åt sidan och bida tiden. Kanske var vi sen lite ivriga att få vår korv för den var något fesljummen när vi fick den. Tillsammans med ett något för stort bröd blir betyget ett nja. Senapen var dock god!

Andra halvlek bjöd på två mål men var både spelmässigt och tempomässigt mycket sämre än första. Vi misstänker att Nöbbele slog av på takten lite samtidigt som Kosta helt enkelt inte var tillräckligt bra idag för att utnyttja detta. Dessutom sjönk stämningen på plan och det blev lite gnälligt från alla håll, både mot domaren och motståndaren. Matchen punkteras i den 48:e minuten när Fredrik Karlsson blir helt fri och lobbar över en utrusande målvakt. I mitten av halvleken hade Kostaspelarna lite rätt i sitt gnäll när hemmalagets Karl Pettersson nog både fått ett rött kort för en mycket ful kapning bakifrån. Domaren valde det gula. I matchens sista minut får Fredrik Karlsson kröna en fin insats med sitt tredje mål. Efter en misslyckad utrusning av Kostas målvakt får herr Karlsson öppet mål.

Andra halvlek var som sagt ett sömnpiller men hemmalagets seger var fullt rättvis. Man är bättre än Kosta på samtliga positioner. Vi vill särskilt framhäva Kristoffer Björn som hade full kontroll på sin backplats och dessutom var med framme i anfallen.

Ett slitet Upptäck Fotboll går och lägger sig tidigt för att förbereda sig på bästa sätt inför morgondagens tidiga avspark. Imorgon blir det en högtidsstund, vi säger inte mer än så...

image34

Fler bilder här.


Virestads IF - Lindås BK 1-1

Upptäck Fotboll åker till Virestad och möter hösten. Vårt ständiga dilemma genom hela vårsäsongen gjorde sig påminnt igen. Hur kan man klä sig rätt när vädret är lika ombytligt som Maradonas hälsotillstånd? Vis av tidigare irrfärder i skogarna runt Virestad visste vi precis hur man tar sig dit på bästa sätt. Det blev alltså inget besök i Bohult den här gången. Utan hjälp av en bilkaravan hade vi nog missat avfarten till Kvarnavallen.  Den lilla skylt som fanns gick oss helt förbi. Virestadstrakterna är som kryptonit för Upptäck Fotbolls stigfinnar-egenskaper.

Dagens match valdes ut efter ett tips från en trogen läsare. Alla tidigare tips har varit positiva upplevelser och dagens visade sig inte vara något undantag. Vid ankomst till Kvarnavallen strålade gemytet emot oss. Folk hade klätt upp sig i Virestadsdressen och i högtalarna spelades den välkända Virestadska kampsången. Går den att hitta på nätet? Kvarnavallen är ett välskött och trevligt område, där finns något för alla, hamburgsugna såväl som danssugna. Missa inte Kvarnavallafesten sista lördagen i juli om ni har vägarna förbi...

Om man inför dagens match i Division 4 SV mellan hemmalaget Virestad och Lindås BK hade tagit en titt i tabellen hade man nog utnämnt hemmalaget till favorit. Första kvarten visade sig detta tips inte stämma så väl. I en tempofylld inledning var bortalaget bättre. De hittade fina kombinationer i anfallsspelet och kom ofta runt på sin högerkant genom Viktor Karlsson. När han slog sina inlägg hade man fyllt på med folk i boxen. Samtidigt verkade Virestad mest sikta in sig på att slå långa bollar på löpande forwards i hopp om snabba anfall. Lindås hade halvlekens första chans när ett inlägg från höger nickades hårt mot mål men hemmalagets målvakt Peter Lindström gjorde en kanonräddning och var sen med även på returen.

Runt halvtimmen spelad av första halvlek kom matchen båda mål. Först gör Virestad 1-0 när Johannes Bengtsson möter ett inlägg helt ensam framför målvakten. Stort frågetecken för Lindås försvarsspel i det läget eftersom inlägget inte var särskilt hårt och man hade gott om försvarare på plats. 1-0 var i detta skede inte alls rättvist. Lindås kvitterar bara sex minuter senare när nyinbytte Jakob Albertsson mötte ett inlägg på volley. Skottet blir lågt och hårt och smiter in nära bortre stolpen. Efter kvitteringsmålet mattas Lindås betänkligt och Virestads tunga spel kan komma mer till sin rätt. Något mer än halvchanser skapar man dock inte.

I paus brukar Upptäck Fotboll som ni alla vet spendera med att äta korv. Inte så den här gången. Nu stod vi vackert och köade i hela pausen och korven serverades lagom till avspark. Här sätter vi ett frågetecken för effektiviteten i en kiosk med faktiskt dubbla luckor. Mest synd är det dock om kvinnan som efter 15 minuter i kö fick veta att kaffe gick att köpa i lucka nr två, sedan länge utan kö...Korven smakade annars helt ok, en Bullens utan krusiduller. Den DDR:ska väntetiden drar ner betyget.

Andra halvlek startar med att Lindås drar tillbaka trupperna och låter Virestad ta hand om dirigentpinnen. Trots markant spelövertag för Virestad så lyckas man inte få hål på ett vilt kämpande Lindås. Målskytten Johannes Bengtsson är närmast med två rena frilägen som Lindåsmålvakten Fredrik Arnesson räddade. Lindås hade egentligen bara en chans men det var å andra sidan också ett rent friläge. Enligt vårt synsätt väljer Virestad fel sätt att spela på i jakten på en vinst. När Lindås bjuder på mittfältet och inbjuder Virestad att trilla boll väljer man envist att slå långa bollar. Ett bättre passningsspel hade kunnat luckra upp ett inte alltför samspelt Lindåsförsvar som dessutom tröttnade rejält med kvarten kvar. För Virestad är en poäng som en förlust och vi förstår det, den här matchen borde de vunnit. När man är ett lag som aspirerar på kvalplats kan man inte tappa sådana här poäng hemma. Lindås å sin sida måste känna sig stärkta av att kriga till sig en poäng i en svår bortamatch. En poäng som kan behövas i en jämn serie.

Som helhet tycker vi att fler borde upptäcka Kvarnavallen och Virestads IF. Upptäck Fotboll helt enkelt!

image33

Bilder från Kvarnavallen.

Ingelstad IK - Åseda IF 3-2

Upptäck Fotboll kommer äntligen till skott! Efter många försök genom åren att se Ingelstad damlag lyckades vi idag ta oss till Ingelvi i utkanten av Ingelstad. Regnet må stoppa fotbollen i Jönköpings län men här nere är vi gjorda av hårdare virke, virket Gudrun fällde. Dagens match var ett möte mellan två topplag i division 4 Södra. Ingelstad låg inför matchen på andra plats, tätt skuggade av dagens motståndare Åseda IF.

Förra matchen var lite av en besvikelse som helhetsupplevelse. Redan vid ankomst till Ingelvi märkte vi att här var det bättre klass. Inträde som vanligt och en öppen kiosk, vi kräver så lite för att vara nöjda. Det enda vi idag saknade var ett matchprogram. Dessutom dök det efterhand upp en engagerad och röststark hemmapublik. Mer om detta senare.

Det tog ca 27 sekunder att märka att det skiljer en hel del mellan division fyra och division fem i damfotbollen. Tempot var mycket högre, passningarna mer distinkta och med tanke bakom. Närkampsspelet var rejälare över hela plan. Spelarna tog för sig och löpte på ett helt annat sätt. Båda dagens lag hade vunnit klart mot vilket division fem-lag som helst. I första halvlek böljade spelet fram och tillbaka. Ingelstad försökte passa sig fram genom mittfältet och ut på högerkanten där många anfall avslutades. Åseda i sin tur spelade kontringsspel med snabba passningar upp på kvicka forwards. Åseda gör matchens första mål när en snabb passning i djupet frispelar nr 12 som lyfter bollen i mål. Då hade vi spelat 11 minuter. Bara sex minuter senare ringer det igen för Åseda. Efter ett snyggt anfall via vänsterkanten når bollen Martina Alriksson vid straffområdesgränsen som får på ett hårt skott. Båda målen assisterades av Agnes Pettersson, Åsedas bästa utespelare i matchen.

Efter Åsedas chocköppning reser sig Ingelstad och tar kommandot. Anfallen går allt som oftast via Mathilda Ahlstedt på högerkanten. Hon har i första halvlek två ribbskott och ett antal fina inspel. På ett av dessa inspel reducerar Ingelstad. Bollen når Nathalie Pereyra som sprungit in från vänsterkanten och får öppet mål. Ingelstad kvitterar till 2-2 innan paus när ytterligare ett inspel från Mathilda Ahlstedt når Nathalie Pereyra som inte gör något misstag mitt framför mål.

Paus=korv. Ingelstad har stolta traditioner på korvområdet, vi tänker närmast på utmärkelsen Årets Korv som Ingelstad sopade hem 2005. Med detta i åtanke köpte vi vars två. Vi blev inte besvikna då detta var årets bästa Bullens, raskt serverade av trevliga damer. Vi bytte också några ord med en ditkommenderad spelar"fru". Det blev inte så många ord eftersom dagens utmärkte domare Robin Jönsson blåste igång matchen igen.

Andra halvlek var temposvagare än första men inte chansfattigare. Ingelstad tog över matchen, Åseda orkade inte riktigt hålla uppe spelet och kontringarna saknade udd. Ingelstad hade svårt att få in bollen i mål främst beroende på en mycket duktig Åsedamålvakt, Sara Modig. Placeringssäker och helt orädd fanns hon överallt i straffområdet. Ingelstad fick dock till slut utdelning när ett inlägg från högerkanten olyckligt styrdes i eget mål.

Ingelstad vinner fullt rättvist med 3-2 och det måste vara mycket skönt att få vända ett 0-2-underläge till seger. Matchens förgrundsfigurer var i första halvlek redan nämnda Mathilda Ahlstedt som tyvärr försvann i andra halvlek när hon blev placerad i mitten. I andra halvlek steg istället Mathilda Mjörnman fram som det stora hotet mot Åseda. Genom hela matchen höll lagkapten Marylin Karlsson ihop Ingelstadbacklinjen på ett föredömligt sett. I Åseda plus för redan nämnda Sara Modig och Agnes Pettersson.

Nu till den röststarka publiken som envisades matchen igenom att ropa ut obegripliga instruktioner. Ett fenomen vi råkat ut för tidigare är att den som skriker högst verkar veta minst om fotboll. Vad betyder till exempel: "Lyft halva laget"? Upptäck Fotboll har i alla fall vett att hålla tyst med sina expertutlåtanden.

Imorgon rullar resan vidare och vi kan redan nu utlova att en av våra mest ivriga läsare kommer få sitt lystmäte.

image32

Bilder från Ingelvi.

Lessebo GoIF - Hovshaga AIF 0-5

Upptäck Fotboll, nu med tillägget Ledighetskommittén, dånade till Lessebo Idrottsplats för match i damernas Division 5. På resan hade Upptäck Fotboll för första gången med sig sällskap i form två stycken PRAOs. Den ena av dem är en skadad Hovshagaspelare så gissa om vi fiskade efter insidertips. Det enda vi fick fram var "Vi vinner nog". Ett blygsamt tips men ändå närmare sanningen än Upptäck Fotboll någonsin varit. Tack vare 2+1 och 110 var vi framme i Lessebo i god tid. Den tidiga ankomsten gjorde att vi fick njuta av "Girls Girls Girls" med Mötley Crüe. Vi undrar om musikansvarig har förstått låttexten eller sett videon. Det har Upptäck Fotboll...

Ännu en dammatch utan något inträde. Visserligen är gratis gott men vi hade verkligen inte haft något emot att betala en tjuga i inträde och få ett enkelt matchprogram. Vi har svårt att se att man lockar någon extra publik med fri entré. De som var på plats idag hade säkert varit där ändå. Lessebo Idrottsplats var annars som en karbonkopia av Gamla Värendsvallen i Växjö. Gammal träläktare med skymmande pelare och järnräcke hela vägen runt plan.

Matchen började trevande utan något riktigt ordnat spel. Många individuella misstag och passningar slagna på måfå. Hovshagas favoritskap verkade inte helt övertygande i inledningen. Deras taktik gick ut på att slå bollar snabbt i djupet, en taktik som Lessebo genomskådade. Första halvlek bjöd på ett mål och det var ett slumpmål helt i linje med spelet så långt. Hovshagas nr 10 Anna Nergård fick bollen vid straffområdesgränsen och lyfte bollen över hemmamålvakten. Därefter fortsatte slumpspelet och 1-0 blev pausresultat.

I pausen jagade vi som vanligt en korv men någon sådan fanns inte att uppbringa. Faktum är att det inte ens fanns en kiosk! Många besvikna kaffedrickare uttryckte sitt missnöje. Extra tråkigt för Upptäck Fotbolls PRAOsar som nu inte riktigt fick visa vad de går för. Däremot bjöd PRAO-Jonna och PRAO-Sara på fotbollsuppvisning i paus. Upptäck Fotboll tackar!

Andra halvlek rivstartade dels med snabb avspark och ett snabbt mål. 0-2 kom genom nr 11 Sofia Olastuen som kom fri på vänsterkanten och säkert lyfta bollen i mål. Då hade vi bara spelat två minuter av andra halvlek. 7 minuter senare ringde det igen. Det var pappa som hade problem med Boxer-boxen. Inget ljud på ettan och tvåan. I samma veva gör Hovshaga 0-3. Återigen är Anna Nergård framme. Lessebo var nu ett slaget lag, man hade svårt att komma ur Hovshagas höga press. Hovshaga kom i anfallsvåg efter anfallsvåg vilket resulterade i ytterligare en tvåmålsskytt. 0-4 och 0-5 görs nämligen av nr 15 Haben Debessay.

Segern var klart rättvis. Lessebo var kanske värt ett mål men inte mycket mer. Hovshaga gör ingen strålande match men gör vad som krävs av ett lag i serieledning. En analys även PRAO-Sara höll med om.

Upptäck Fotboll är inte rädd för nya grepp vilket dagens två PRAOsar är ett bevis på. Det är dock för tidigt att utvärdera försöket. Dels fick de inte bevisa att de kunde köpa korv åt oss, sen lyckades de med bedriften att ta snikvägen in. Även om inträdet är noll, går man genom entrégrindarna. Kanske lite slapp handledning? Annars tycker vi att det här med PRAO helt klart är värt att testa igen. Om någon är intresserad går det bra att komma med ett inlägg här i bloggen!

Sommaruppehållet närmar sig med stormsteg. Upptäck Fotboll lovar högt tempo fram tills dess.

image31

Fler bilder från Lessebo här.

Norrhults BK - Vislanda IF 4-0

Upptäck Fotboll beger sig till Uppvidinge kommun, helt okända trakter. Den här gången fuskade vi och kollade på en karta innan vi åkte. Norrhult är inte direkt vår bakgård. Idrottsplatsen Odenplan låg enligt uppgift bakom den lokala ICA-butiken, nu återstod bara att hitta nämnda ICA-butik. Vi fruktade att vi kört igenom hela Norrhult och missat stället, men då dök den hett efterlängtade skylten "Idrottsplats" upp. Odenplan ja, finns det inte en sådan även i Stockholm? Skicka svar, fina priser utlovas.

Odenplan visade sig vara en mycket vacker och välskött idrottsplats mitt i den småländska idyllen. Den funkisinspirerade entréboden tillsammans med den fantastiska gräsmattan och den nybyggda klubbstugan bildade en helhet som tilltalar Upptäck Fotboll. Odenplan är väl värd ett besök.

Dagens match stod mellan hemmalaget Norrhults BK och Vislanda IF. En match i den nionde omgången i division 5 Södra. En match mellan två mittenlag där Norrhult hade tagit ett par poäng mer och parkerade lite högre i tabellen.

Första halvlek utspelades i gassande sol och det var väl tur det då spelet inte värmde nämvärt. Halvleken kännetecknades av lågt tempo, inga löpningar utan boll och många individuella misstag. Även om det var varmt i solen så bränns inte bollen, den får behandlas med mer omtanke. Varför måste man dunka iväg bollen på ett chanstillslag när man är oattackerad? Förutom en chans för Norrhult är första halvlek helt tom på målchanser. Upptäck Fotboll glömmer och går vidare...

...till kiosken! Dagen till ära serverades våfflor men det var inget som lurade Upptäck Fotboll. Efter en lång utflykt i främmande korvars land var vi idag tillbaka hos Bullens. Det är inte utan att återseendet var kärt men någon kulinarisk höjdpunkt var det ändå inte. Schysst bröd men lite fesljummen korv. Eftersom det var rusning till kiosken kom vi lagom till avspark med våra korvar i händerna.

Andra halvlek bjöd på fyra mål men det hjälper inte riktigt upp totalintrycket av matchen. Norrhult spelar upp sig men framförallt spelar Vislanda ner sig. 20 minuter in i andra halvlek leder Norrhult med 3-0 och alla vet att matchen är avgjord. Målen i korthet:

1-0 54 min. Joakim Hellsten stöter in bollen från nära håll efter en hörnretur.
2-0 58 min. Joakim Hellsten avslutar ett fint anfall med att trycker upp bollen i nättaket.
3-0 64 min. Magnus Tapper får ett inspel från kanten och tränger sig före sin försvarare och styr bollen i mål.
4-0 90 min. Mathias Henell får öppet mål eftet ett vacker anfall där Norrhult kortpassar sig igenom Vislandaförsvaret.

Samtliga mål är resultatet av dåligt markeringsspel av Vislanda. Norrhult vinner visserligen välförtjänt men spelar ingalunda bra. Visst ger alla segrar 3 poäng men vi önskar oss bättre underhållning även om det är division 5.

Avslutningsvis vill Upptäck Fotboll ge de ansvariga på Odenplan en eloge till musikvalet. Inte varje dag man glider in på en idrottsplats till tonerna av Nirvana.

Nu stundar semestertider för Upptäck Fotboll, men då snackar vi inte semester från den lokala fotbollen. Stay tuned...

image30

Bilder från Norrhult här.


Delary/Pjätteryd - Traryds IF 0-3

På fredagkvällen begav sig Upptäck Fotboll djupt in i i de småländska skogarna för att bevittna mötet mellan alliansen Delary IF/Pjätteryd IF-Traryds IF. Delary/Pjätteryd spelar vårmatcherna på lilla pittoreska Björkövallen i Pjätteryd så därför styrde Upptäck Fotboll kosan dit. För er som inte vet var Pjätteryd ligger och är sugna på ett besök, rekommenderar vi en detaljerad Smålandskarta.

Väl på plats visade det sig att Upptäck Fotboll inte hade fått med sig någon kamera och därför blir rapporten från denna match något icke-visuell. Ett bevis på vår professionalism och planeringsförmåga. Undrar om det här någonsin händer Smålandsposten?

För delar av Upptäck Fotboll var en genomgång av Traryds IF:s laguppställning som att läsa en gammal skolkatalog från Strömsnässkolan. Idel kända namn således. Det visade sig direkt att dessa gamla bekanta var det klart bättre laget. I mitten av första halvlek kommer det logiska ledningsmålet sedan ett inlägg från högerkanten landat hos Jens Danielsson som bredsidar bollen i bortre hörnet. Innan paus gör Traryd 0-2 på en hörna när Richard "Rille" Johansson slår till en retur på volley rakt upp i nättaket. 0-2 i paus var inte orättvist. Delary/Pjätteryd hade förtvivlat svårt att skapa några målchanser framför Tom Hägg i Trarydmålet.

Eftersom Upptäck Fotboll spenderade första halvlek cirka 10 meter från en tänd grill visste vi att det vankades tjock grillad med bröd och ni vet att det är vi gillar. Pjätterydskorven hamnar i den tjocka korvens mittfåra, inte alls dåligt på något sätt men inte heller spektakulärt.

I halvtid tvingades Delary/Pjätteryds målvakt kasta in handskarna och han ersattes av en mycket ung kille som i första halvlek spelat ytterback, detta faktum talade knappast till hemmalagets fördel när domaren blåste igång matchen efter pausen. I mitten av andra halvlek avgör Traryds utmärkte mittfältare matchen definitivt när han når högre än målvakten på en frispark. Delary/Pjätteryd ska ha en eloge för att man faktiskt inte ger upp ens efter 0-3 utan försöker göra en reducering in i det sista, men man är inte tillräckligt bra i den här matchen. Traryds IF vinner välförtjänt.

Samtidigt som domaren blåser av matchen nås vi av beskedet att topplaget Lagan oväntat gått på pumpen i Torpa och därmed går Tratyds IF upp i delad serieledning. Enf fredagskväll med mersmak för Traryds IF.

Upptäck Fotboll ger liksom Delary/Pjätteryd aldrig upp utan återkommer så snart vi kan!

Tingsryd/Väckelsång - Räppe GoIF 5-2

För Upptäck Fotboll har tisdagskvällar blivit i det närmaste heliga. Det är alltid intressanta matcher på just tisdagar så det stora problemet är att välja vilken av alla godbitar man ska välja. Ikväll för valet på matchen mellan nybildade alliansen Tingsryd/Väckelsång mot nykomlingarna Räppe. Tingsryd/Väckelsång spelar vårens hemmatcher på Björkvallen i Väckelsång vilket innebar att Upptäck Fotboll kunde lägga till ytterligare en idrottsplats i den ständigt växande samlingen.

Trogna läsare av den här bloggen känner mycket väl till vårt problem med att välja rätt kläder och utrustning till match. Vi vet vad ni tänker nu: "Inte kan de väl ha valt fel kläder i den här värmen?". Jojomensan! Färden till match gick genom strålande solsken och lagom till att vi hade bänkat oss försvann solen och ersattes av en bitande vind. I denna satt Upptäck Fotboll i shorts och åt glass. Vad har vi gjort vädergudarna för ont?

Dagens två lag kom till spel med diametralt olika säsongsinledningar bakom sig. Nykomlingen Räppe hade börjat säsongen överraskande starkt och låg inför matchen på en finfin tredje plats med 15 inspelade poäng på 8 matcher. Tingsryd/Väckelsångs säsongsinledning kan kategoriseras som tung efter bara 6 ihopskrapade poäng. Förklaringen till hemmalagets skrala start kan förklaras med ett par långtidsskadade nyckelspelare och en oförmåga att göra mål på de chanser laget skapat. Denna initerade information berättades för oss av kvällens ciceron, Kalvsviks starke man, Kjell-Erik Sagebrant.

Matchen inleddes i ett högt tempo med hemmalaget som det spelförande laget. Redan i den tredje minuten åker dock hemmalaget på ett rejält bakslag då Räppes yttermittfältare Jacob Croona tar bollen från egen planhalva och gör bort ett par man och blir fri med målvakten och rullar in 0-1. Med tanke på Tingsryd/Väckelsångs säsongsinledning kunde man misstänka att detta mål skulle göra att man föll ihop totalt men den fällan gick hemmalaget inte i, istället högg man i och tog tag i matchen igen. Denna inställning gav utdelning i den 17:e minuten när ett lågt inlägg från höger till slut nådde en fristående John Sjökvist som kunde stöta in bollen i tomt mål. Hemmalaget tog sen också ledningen i den 43:e minuten när Henrik Hagelberg avslutade med ett snyggt volleyskott som smet in nere vid ena stolpen. 2-1 i paus var inte direkt orättvist.

Under hela första halvleken hade ett hungrigt Upptäck Fotboll kastat lystna blickar mot två välplacerade grillar. Dit styrde vi stegen omgående i paus. Ni vet vad vi tycker om en tjock, grillad med bröd. Dagens korv når inte upp till ledaren Älmeboda/Linneryd framförallt för att det inte riktigt var någon fart i smaken på korven. Vi vet att vi låter lite hårda och kräsna ibland men korvtävlingen är en subjektiv bedömningssport.

Andra halvlek rivstartade med att Räppe kvitterade i den 47:e minuten när Andreas Karlsson, via motståndarben, kunde tråckla in bollen i mål efter en tilltrasslad situation. Inte heller den här gången lät hemmalaget sig nedslås utan tog återigen ledningen när Elias Elheim fick gå upp ohotad och snyggt nicka in bollen efter ett fint inlägg från vänsterkanten. Efter detta mål gick matchen i stå. Räppe började slå långa bollar och tappade därmed det snabba, precisa passningsspel de är kapabla till. Dessa luftpastejer hade inte ett solitt spelande hemmaspel några problem att hantera. I den 87:e minuten punkterade hemmalagets Johan Wallin matchen definitivt när han nickade bollen över en felplacerad Räppemålvakt. Johan Wallin gjorde sen av bara farten 5-2 minuten senare när han blev frispelad och lätt kunde överlista målvakten. 5-2 blir slutresultatet.

I hemmalaget vill Upptäck Fotboll hissa ett par spelare. Först och främst lagkapten Max Eriksson som gjorde en felfri insats i mittförsvaret. Säker i brytningar och konstruktiv med bollen. Plus också för Lavdim Berbatovzy, anfallare som hela tiden löpte i rätt lägen och kunde också ta emot bollen och hålla i den så att laget kunde flytta upp. I Räppe blir det inga plus men däremot ett minus för det mycket märkliga beslutet att skifta kant på Jacob Croona från höger, där han firade stora triumfer, till vänsterkanten där han inte fick något alls uträttat.

Hemmalaget får med dagens seger ordentlig kontakt med lagen längre upp i tabellen. Dagens seger kan visa sig mycket viktig när vi summerar året i höst.


Redan nu har vi börjat fasa inför sommaruppehållet. Hur i hela världen ska man slå ihjäl tiden då? Plugga serietabeller och analysera första halvan kan vi ju inte höra en hel månad...eller det kanske vi kan, hmm.


image28

Fler bilder kommer här så fort bilddagboken.se fungerar som den ska igen.


Ryssby IF - Bors SK 3-2

Upptäck Fotboll gav sig återigen iväg på match innan ens svetten från gårdagen hade torkat. Varför inte låta sig stekas vid härliga Lunnavallen i Ryssby? Dessutom kunde vi bocka av ytterligare en vit fläck på vår Kronobergskarta. Dubbel lycka för Upptäck Fotboll.

Vi är evigt tacksamma att de flesta idrottsplatser i länet är så välskyltade annars hade Upptäck Fotboll antagligen inte sett många matcher. Nu börjar vårt register med besökta idrottsplatser bli välfyllt. Behöver ni vägbeskrivningar? Hör av er!

Väl framme vid Lunnavallen så blev vi tackade för att vi betalade inträde och inte smet in. Läsare av vår blogg vet att det aldrig skulle falla oss in. Lunnavallen var inte direkt något Fort Knox. Snikmöjligheterna var legio. 40 spänn för en eftermiddag i solen anser vi vara ett fynd. Eftersom matchen tydligen spelades på B-plan var det sparsamt med sittplatser. Händiga män bygger sin egen sittplats, vi talar givetvis inte om oss själva...

Ryssby tog idag emot Bor i västra Elitfyran. Bor parkerade på sista plats i tabellen medan Ryssby innehade en mittenplacering. Men att Bor skulle vara jumbo märktes inte. Antingen beror det på att Ryssby gjorde en dålig insats eller att Bor är bättre än vad tabellen visar. Det är hemmalaget som tar ledningen i den 27:e minuten när Eric Wass i misstänkt offsideposition tåade in bollen. Läktarexperterna var dock eniga om att herr Wass stått onside. Så långt i matchen inte särskilt rättvist. Ryssby hade problem på sin högerkant och gjorde i mitten av halvleken ett par rockader för att täppa luckorna. 1-0 i paus i en inte särskilt välspelad halvlek.

Inget gör oss så sugna på korv som en riktigt stekhet dag. Första halvlek är ofta bara en transportsträcka i väntan på korven. Idag blev vi positivt överraskade när den kokta korven inte alls var Bullens utan något okänt välsmakande märke, vi misstänker Lindvalls. I kombination med ett bra bröd och trevlig personal seglar Ryssby upp i topp tre, efter de två grillade. Extra plus också för de dubbla kiosköppningarna, även om Upptäck Fotboll lyckades välja den långsamma. Korven åts upp till tonerna av dånande eurodisco av 90-talssnitt. Vi gissar att korvansvarig och musikansvarig inte är en delad tjänst.

Andra halvlek blev mer händelserik än den första. Ryssby verkade ha avgjort matchen i den 57:e minuten när Seyla Tim fick gå upp ohotad på ett inlägg och nicka in 2-0. Väldigt lite pekade då på att Bor skulle lyckas resa sig men skam den som ger sig. 2-1 kom som en blixt från klar himmel när Magnus Axelsson fick på ett långskott som smet in vid målvaktens vänstra stolpe. Målet tände Bor som kom i allt fler anfall och i den 73:e minuten fick man också utdelning. Efter ett genombrott från kanten av Bors bäste, Nicola Petrovic, får Pär Cedefors bollen och skarvar in den i bortre hörnet. Matchen stod och vägde och vilket lag som helst kunde avgå med segern. Det blev Ryssby. För i den 85:e minuten får planens bäste spelare, Fredrik Karlsson, öppet mål och gör inget misstag. Med det målet går luften helt ur Bor. Summa sumarum ingen höjdarmatch men 5 mål är alltid roligt. Fortsätter Bors "stolpe ut" så blir fortsättningen inget vidare. Ryssby å sin sida är ett stabilt Elitfyran-lag med potential för ett kval kanske. Fast då måste spelet bli klart bättre.

Upptäck Fotboll lämnar Lunnavallen till tonerna av läktarsången "Ryssby till Allsvenskan". Vi applåderar optimismen men kan också se humorn. Vi vill också passa på att gratulera Lotta Ingemarsson som dagen till ära fyller år!

Avslutningsvis en fråga: Finns det nåt mer ironiskt än två gräsallergiker med fotboll som största intresse?

image27

Ryssbybilder här.

Åby/Tjureda IF - Tolg IF 1-3

Upptäck Fotboll är äntligen tillbaka. Saknade av många, älskade av få. Upptäck Fotboll har varit upptagna med att lyssna på ett gammalt radioinslag och helt glömt att man måste gå vidare i livet. De stekta sparvarna flyger ju inte i munnen självmant. Som en minicomeback valde vi ett hett derby i Växjösexan mellan Åby/Tjureda och Tolg. Det enda heta i det här derbyt var solen som också valt en minicomeback denna fredagkväll. Vi spelade ett högt spel genom att inte ta med oss någon extrautrustning alls. För en gångs skull valde Upptäck Fotboll helt rätt.

Företrädare för Åby/Tjureda hade via bloggen skickat en specialinbjudan till Upptäck Fotboll. Sådana är vi inte sena att hörsamma. En titt i tabellen gav vid handen att båda lagen inlett säsongen något tveksamt. Tolg parkerade sist i tabellen med noll poäng medan Åby/Tjureda krigat till sig en vinst. Spelkvaliteten i matchen kom att spegla tabellpositionerna.

Vid ankomst till Åbyvallen blev lite konfunderade då ingen tog inträde. En snabb förfrågan till en något förvånad dam gav inga ledtrådar till entréavgiftens vara eller icke vara. Vi bänkade oss i solen, något som det lokala fågelbeståndet också verkade ha gjort. En bit in i matchen kom en annan dam och torkade av bänkarna men det var så dags då...

Matchen rivstartade med att Tolg gjorde 1-0 i femte minuten när Alexander Gertsson blev frispelad och behärskat rullade in bollen under målvakten. I det här läget var Tolg det spelande laget medan Åby/Tjureda verkade vilsna. Sedan följde en period av "hela havet stormar" då det var svängdörrar på alla håll och kanter. Åby/Tjureda verkade ha bestämt sig för att inte göra mål och tog hela tiden de absolut konstigaste av- och besluten. Precis innan paus gjorde Tolg 2-0 när Delbrin Mustafa nickade in ett inlägg helt ohotad. I det läget inte hetl rättvist.

I paus hände något vi bara har väntat på. Upptäck Fotboll blev avslöjade! Inte av vilka som helst heller. Ett gäng Rottnespelare ställde oss mot väggen. "Är ni här och testar korven idag?" Upptäck Fotboll kunde inte hålla masken. Tyvärr fanns det inget pris i den här Mr X-tävlingen men Rottne har nu seglat upp som ett favoritlag. Korven då? Ja det var inget märkvärdigt men vem kommer ihåg mitt i all uppståndelse? Vi gjorde det stora misstaget att svalka oss med en läsk som visade vara lika varm som korven. Vi svär dock på att läsken faktiskt togs ur kylen.

Andra halvlek startade med ett snabbt reduceringsmål av Martin Jonsson, matchens bästa spelare i konkurrens med Tolgs målvakt, som i resten av matchen var en säker utpost när Åby/Tjureda låg på för en kvittering. Mitt i hemmapressen tilläts Tolg sticka upp och kontra in matchavgörande 1-3. Målskytten bar artistnamnet Enis. Tolgs första seger var ett faktum och det verkade spelarna tillfreds med. De avslutade matchen med att flitigt skoja med varandra. Upptäck Fotboll njöt från första parkett.

Kvaliteten på den här matchen var klart lägre än den mellan Grimslöv och Rottne i samma serie. Dagens två lag har inget att hämta i möten med de två lagen. Kanske inverkade värmen menligt på dagens spel?

Upptäck Fotboll lämnade Åbyvallen, nöjda och glada. Vi tackar Åby/Tjureda för inbjudan och uppmanar fler att följa deras exempel.

image26

Bilder från Åbyvallen här

Sandsbro AIK - Smedby BoIK 1-0

Upptäck Fotboll ger alla lag en andra chans. Den kallaste matchen som vi någonsin upplevt spelades nämligen på Sandavi. Minusgrader och piskande vind den gången gjorde att ca 65 % av det totala tåbeståndet på Upptäck Fotboll förfrös. För att vara på den säkra sidan valde vi en match i början av juni med avspark mitt på dagen. För oss är väderrapporterna viktigare än förhandsrapporterna. Trots juni mitt på dagen valde vädret att visa sig från sin blåsigaste sida, däremot var det inte speciellt kallt.

Sandsbro AIK tog idag emot serieledande Smedby. En titt i tabellen visade att Smedby inte förlorat en enda match så här långt. Sandsbro å sin sida får vi väl säga hade börjat säsongen sisådär med 3 segrar och 3 förluster. Upptäck Fotboll drog av detta slutsatsen att Smedby skulle gå vinnande ur matchen med ett par måls marginal. Vi glömde dock att ha med Upptäck Fotbolls notoriskt dåliga tippningsförmåga i beräkningarna och utgången av matchen blev givetvis helt tvärtom.

Sandsbro började matchen heltaggat och satte press på Smedby med en gång. Med ett stabilt passningsspel och löpvilliga anfallare tryckte man tillbaka Smedby som hade förtvivlat svårt att få igång något eget spel. Att det var ett topplag som var på besök såg man inte ett spår av. Att Smedby bara släppt in fem mål innan dagens match är för oss ofattbart. Backlinjen verkade mycket osäker varje gång Sandsbro hade bollen i anfallsposition. De fick heller ingen hjälp av målvakten som var tyst och fladdrig. Sandsbro hade dock svårt i de avgörande momenten och slarvade bort många fina målchanser. 1-0 kom i den 45:e minuten när en hörna tar i ribban och ut till Sandsbros Tobias Karlsson som ohotad skickar in bollen i mål. 1-0 i paus var fullt rättvist men Sandsbro kan inte vara riktigt nöjda med utdelningen.

Nöjda kan Sandsbro inte heller vara med sin korv. Den starka senapen till trots så smakade korven inte möe. Vi tog ett snack med en lokal expert som var lika förvånad som Upptäck Fotboll över Smedbys serieledning med tanke på vad vi nyss bevittnat. Vi tjuvlyssnade vetgirigt på sekretariatets kommunikation med kollegor runt om i Småland allt eftersom målen trillade in på andra idrottsplatser.

Andra halvlek blev en kopia på första halvlek. Sandsbro fortsätter att pressa och Smedby kommer ingenstans. Snarare är det hemmalaget som skapar de flesta målchanser men fortfarande utan skärpa. Sandsbros ledning är aldrig hotad och andra halvlek spelas av utan några uppseendeväckande incidenter. Överlag ändå en trevlig match. Spionerna på läktarna blev knappast skrämda av serieledarna. Både Växjö BK:s Tomas Holmbeck och Gransholms Patrik Isaksson var på plats för att, bakom sina solglasögon, kolla in framtida motståndare. Division 4 Östra Elit känns vidöppen. Samtliga tre Växjölag i serien har nu häng på toppen.

Upptäck Fotboll vill lyfta fram ett par spelare i hemmalaget. Målskytten Tobias Karlsson löpte jättemycket för laget så länge han orkade. Efter matchen var han före Upptäck Fotboll till parkeringen, kanske hade han bråttom hem? Innermittfältskrigaren Anton Wijk vann mycket boll och var nyttig för laget.

Dan Reed Networks "Rainbow Child" på radion på väg ut och Haddaways "What is love" på väg hem kändes på något konstigt sätt väldigt passande.

image25

Sandsbrobilder här!

Upptäck Fotboll i repris

Under fredagseftermiddagen sändes radiosportens reportage om Upptäck Fotboll. Sitter du just nu och förbannar dig själv för att du missade det? Hörde du programmet och känner att det där vill jag lyssna på om och om igen? Lugn, SR samlar allt som sänds i ett arkiv och på allmän (?) begäran lägger vi ut en länk här på bloggen.

Klicka här för att komma till arkivet och väl där så väljer ni 1 juni och tidsintervallet 15.00-15.30. Reportaget sänds i programmets inledning.

Upptäck Fotboll vill bara kommentera programmets innehåll med att vi känner oss rättvist porträtterade och vill ge en eloge till programledare Marcus Sjöholm som lyckats med konststycket att få oss att låta både intressanta och som om vi vet vad vi pratar om. Sa någon Stora journalistpriset?

RSS 2.0