Strömsnäsbruks IF - Traryds IF 2-0

Strömsnäsbruk, denna metropol bland ehh...vi börjar om. Ett länge emotsett derby var målet för dagens resa. Inte på säkert 30 år har lokalkonkurrenterna Strömsnäsbruk och Traryd mötts i seriesystemet men nu var det äntligen dags. Eftersom delar av Upptäck Fotboll har imponerande god lokalkännedom var vi tidigt på plats för både rundtur och mumsig middag a la husmanskost. Den delen som inte vet någonting om bygden fick höra spännande historier om alla möjliga sorters människor, det gamla bruket och hur det gick till på numera nedlagda Trarydfönster. Ahh, those were the days. Numera verkade Strömsnäsbruk ganska sömnigt, för att inte tala om Traryd, endast 800 meter längre uppåt vägen. Efter att ha rensat middagsbordet tog vi en kort promenad till Strömsborg, arenan för dagens skådespel.


Strömsnäsbruk, som fått ihop 5 poäng på 4 matcher, är nykomlingar i div 5 SV men som många av oss känner till har klubben ett förflutet som division tre-lag. Traryd har alltid tidigare varit lite av en lillebror till Strömsnäsbruk och mest hållt till i division 6. Men sedan ett par år tillbaka har Traryd etablerat sig i femman. Förra året var därför tungt när storebror låg divisionen under Traryd. Hittills i år har Traryd dessutom lyckats skrapa ihop en poäng mer än Strömsnäsbruk. Laddat för tät match med mycket kamp alltså.


Framme vid Strömsborg hamnade vi mitt i lagens inmarsch och det märktes att det var en match med mycket prestige. Det var inte många som tittade åt motståndarlaget eller skojade lite sådär härligt grabbigt som man gör i div 5. Inte ens en söndrig korg för vattenflaskor fick någon att dra på smilbanden...Upptäck Fotboll, däremot, fnissar fortfarande.


När det gäller spel i de två lägsta divisionerna kan det vara stor skillnad på kvalitet mellan olika lag. Till exempel kan vi säga att inte något av dagens lag kom upp i samma kvalitet som Bergendahlska. Nu vet vi att det är svårt att göra en jämförelse rakt av men ändå. I dagens match var början nervös och krampaktig, men efter en liten stund tog Strömsnäsbruk över och lyckades få tag på bollen. Den förtjänsten kan laget tacka sitt innermittfält för som kämpade ner Traryds motsvarighet. Även om mycket av spelet kom på högerkanten försökte man också variera sig med djupledsbollar. Trots spelmässigt övertag var det Traryd som hade den hetaste chansen i första halvlek när Magnus Jansson fick på ett lurigt, skruvat skott som hemmamålvakten Daniel Nilsson gjorde en mycket fin räddning på. Förutom detta hände inte mycket mer än ett par halvchanser och Upptäck Fotboll, liksom lagen, gick till pausvila med 0-0.


Även om vi kom mätta och belåtna till Strömsborg stod vi ändå och sneglade på kiosken. Strömsnäsbruk backas ju upp av Lindvalls Chark som har ett rikt sortiment av goda korvar så det var med lätta steg vi tog oss bort till korvkön när domaren blåste. Men oj vad vi blev besvikna! Till och med en vanlig, enkel Bullens hade smakat bättre. Det fanns inte tillstymmelse till smak, varken i korven eller i brödet. Vi misstänker att Lindvalls ska grillas, inte kokas...eller värmas svagt som egentligen är mer sanning. Ett tips från oss är att börja sälja en grillad Rishultskorv. En given vinnare.


Andra halvlek var en fortsättning av det vi fick se under första. Strömsnäsbruk fortsatte att kontrollera matchen utan att för den skull komma fram till några farliga chanser. Hemmalagets 1-0-mål kom därför överraskande efter ett fint anfall signerat bröderna Husaj. Burim Husaj stötte in bollen efter fin framspelning av Rasim Husaj. Efter detta hade faktiskt Traryd bud på kvittering när Joakim Johnsen kom fri mot målvakten men återigen gjorde Daniel Nilsson en mycket fin räddning. Instruktionerna från hemmatränaren Leif Karlsson i det här läget var att lyfta bollen långt mot hörnflaggorna. Det är en taktik åskådarna på Strömsborg inte är helt ovana vid.


När Upptäck Fotboll mest stod och var nöjda över att vår målgaranti fortfarande skulle hålla i sig kom faktiskt ytterligare ett mål. Den här gången var rollerna ombytta för bröderna Husaj. Nu var det Burim som spelade fram till Rasim som fastställde slutresultatet 2-0 i 90:e minuten. Strömsnäsbruk vann matchen för att man var tyngre än motståndarna och vann mittfältet. Traryds backlinje sjönk allt längre ner medan deras mittfält stannade kvar så avstånden blev för långa mellan lagdelarna. Traryd får nog fortsättningsvis finna sig i att vara lillebror igen.


Kommentarer
Postat av: Mangan

Som tidigare spelare för båda föreningarna beklagar jag mig över att ha missat matchen. Men som tur är fanns det ju kunniga reportrar på plats, och då snackar jag inte om B-tidningen Smålänningen.
Tack för ett trevligt reportage!

2008-05-27 @ 20:09:07
Postat av: VÄLKOMNA!

Växjö BK - Virestads IF
Onsdag 4 Juni 19.00
Torparängen

VÄLKOMNA!!

2008-05-31 @ 22:01:49
Postat av: Mangan

Kommer det några bilder från derbyt på Strömsborg?

2008-06-05 @ 09:34:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0