Hjortsberga IF-Växjö FF C 0-8

Upptäck Fotboll gillar klämdagar! Då Upptäck Fotboll är helt politiskt obundna valde vi bort gårdagens demonstration och valde istället dagens manifestation för gräsrotsfotbollen. Skådeplatsen blev lilla Blidavallen, komplett med dansbana och allt. Blidavallen är som bekant hemmaplan för Hjortsberga IF.

Dagens match var hemmapremiär för det alldeles nystartade damlaget i Hjortsberga. Som nykomlingar börjar man alltid längst ner i seriesystemet och inom den småländska fotbollen innebär det division 5. För motståndet stod Växjö FF:s tredjelag. Växjö FF är Kronobergs största damförening med hela 3 lag i seniorspel. A-laget i division 2, B-laget i division 3 och som sagt C-laget i division 5. Imponerande!

I säsongsupptakten klarade Hjortsberga lite överraskande oavgjort borta mot Lammhult, en match man för övrigt ledde till slutminuterna. Dagens motståndare klarade föga överraskande av att besegra Moheda B, med hela 7-0. Växjö FF får nog betraktas som heta kandidater till att ta hem hela serien. Upptäck Fotboll gillar att sticka ut hakan...

image63

Matchen inleddes något trevande från båda lagen utan något egentligt ordnat spel. Efter ca 20 minuters spel yttrade delar av Upptäck Fotboll följande: "Undrar om det blir några mål idag?" Vi har ju vår målgaranti att tänka på. Varav följande utspelar sig:

22 min - Växjös nr 4 (tyvärr inga matchprogram i damfemman) rinner igenom och skjuter ett löst skott som smiter in i bortre gaveln. 0-1.
24 min - Växjös nr 7 slår en hörna som går rakt i mål förbi ett passivt hemmaförsvar. 0-2.
30 min - Återigen håller sig Växjös nr 4 framme och stöter bollen i mål efter att hemmamålvakten missbedömt ett inlägg. 0-3.
32 min - Matchen får en tremålsskytt när nr 4 trycker in en retur efter hemmaförsvaret virrat till det och inte fått undan bollen efter ett inspel från kanten. 0-4
35 min - En Växjöhörna resulterar i att nr 9 kan raka in en retur från nära håll. 0-5

Snart behövs det inga fler bevis på att vi bör hålla tyst med våra smarta funderingar under matcherna...

image64

Paus och vi följde som vanligt strömmen mot kiosken. Där stod vi i kö i ca 5 minuter innan domaren tappade tålamodet och blåste igång andra halvlek. En något förvånad duo följde matchen från korvkön. Medan vi mumsade på en het Bullens med klassisk senap och ketchup galant serverad av glada damer och flickor fick vi se matchens snyggaste anfall från Växjös sida. Efter klapp-klappspel utmed högerkanten hittade ett fint inlägg in till nr 13 som behärskat tog emot och rullade in bollen i nät.

Även om det kom ytterligare två mål från Växjös håll så kämpade Hjortsberga på bra och tappade aldrig gnistan trots det hopplösa underläget. Andra halvlek får ses som ett fall framåt försvarsmässigt då hemmalaget inte gjorde alls lika många enkla misstag som i första. Samtidigt måste vi berömma Växjö FF som fortsatte trumma på och anfalla. Vi tycker att det är att visa respekt för sin motståndare att man tar matchen på allvar i 90 minuter trots att man redan leder stort.

För hemmalaget är det alltså första året i seniorsammanhang och det man framförallt behöver jobba på är passningsspelet. Man måste titta upp och se var man har sina lagkamrater innan man slår en passning. Annars blir spelet alltför chansartat. Vi såg potential i Ebba Gunnarsson och Olivia Berg. Dessutom lovade samarbetet mellan tillfälliga(?) anfallsparet Jonna Fredriksson och Ellinor Anderzén mer.

Tyvärr har vi ju inga namn från Växjö FF:s lag så det blir svårt att lyfta fram indivduella spelare. Så vi lyfter fram deras nummer. Bra var: 2, 4 och 13. Ni vet själva vilka ni är.

Vi får återkomma till Blidavallen för att se om den publika uppslutningen är lika bra som idag. Roligt att det kommer mycket folk på damfotboll även om det viktigaste var att vi var där.