IFK Dalbo-Tolg IF 3-1

Ingen rast och ingen ro för Upptäck Fotboll som kastade sig in i bilen för att hinna från Sportfältet Teleborg till Arabyvallen på 10 minuter. Väl framme möts vi av nyheten att man startat matchen 10 minuter tidigare. Upptäck Fotboll anar en konspiration inom domarkåren. En sammansvärjning vars enda mål är att sätta käppar i hjulet för vårt segertåg.

Om föregående match var spartansk vad gäller matchprogram och kiosk var det ingenting mot vad som mötte oss på Arabyvallen: inget inträde, inget matchprogram och ingen kiosk. Däremot kunde man köpa sockervadd! Av alla saker man kan sälja hur kommer man fram till sockervadd?

På Arabyvallen hade matchen mellan nybildade föreningen IFK Dalbo och Tolg IF som sagt redan dragit igång. Matchen var på förhand inget toppmöte i division 6 Växjö och det skulle också märkas på spelet. Jämfört med dagens tidigare match var det stor skillnad. IFK Dalbo är alltså nybildad och helt nya i fotbollens seriespel. Laget tog en poäng redan i sin premiärmatch men någon seger har det inte blivit. Tolg i sin tur var ett av seriens sämre lag förra året och verkar av säsongsinledningen att döma få det lika svårt i år.

Vi hastade in på Arabyvallen precis när Dalbo gjorde 1-0. Målskytt tyvärr okänd, ett tema som återkommer. Bara fem minuter senare kommer även 2-0 till Dalbo, återigen målskytt okänd. Spelet höll rätt låg kvalitet hela halvleken men det hindrar ju inte bollen från att gå i mål. I 45:e minuten ökade Dalbo på till 3-0 när nr 11 fintade bort hela Tolg och lyfte en snygg lobb i mål. Jublet runt Vallen visste inga gränser. Mycket folk hade nämligen letat sig ut i snålblåsten för att se sina hemmahjältar.

Utan några kioskmöjligheter blev pausen en lång vindpinad väntan på att spelet skulle dra igång igen. Tur att man inte är så noga med 15 minuters paus mellan halvlekarna i sexan.

I andra halvlek sjönk spelkvaliteten ytterligare. Det enda som egentligen hände var att Tolg fick en straff som man förvaltade på bästa sätt. Efter 3-1 hände ingenting. Inga heta lägen, inget bra spel och mycket lågt tempo. Dalbo vinner sin första seger någonsin och det känns roligt att Upptäck Fotboll fick vara med på en sån historisk dag. Någon topplacering i tabellen a la Häradsbäck lär det inte bli. För Tolg gäller det att kämpa på och kanske slå bittra lokalkonkurrenten och bottenkollegan Åby/Tjureda.

Efter 4 timmar i sträck med lokal fotboll är det skönt att komma in i värmen igen. Att frysa är dock bara en övergående fas, snart står vi där ute igen.