Lenhovda IF-Örsjö IF 6-5

Innan vi börjar skriva någon form av inledning vill vi bara uttrycka; ”Hur i helvete ska vi reda ut den här matchen?”

Tänk er en härlig fredagskväll på Harry’s, dessutom en kväll när det endast spelas hårdrock. Tänk er sedan ett Upptäck Fotboll på partyhumör. Då kan vad som helst utlovas till i stort sett vem som helst. Då förstår ni hur Upptäck Fotboll helt plötsligt kunde befinna sig i Lenhovda en väldigt solig och varm sommarkväll. Så här i efterhand är det inget vi ångrar vilket innebär att vi alldeles säkert kommer lova fler dumheter i framtiden.

Så var hittar vi Lenhovda då? Ja rent fysiskt där det alltid har legat, dvs ta sikte mot Oskarshamn och sväng där skogen inte är lika tät som överallt annars. Men fotbollsmässigt håller de till i division 6 Emmaboda. Fast det var inget vi visste när vi dånade ut, det googlade vi lite halvcoolt upp på en iPhone. För motståndet ikväll stod Örsjö som vid första mötet förlorade med 4-1. Därefter har Vissefjärda lyckats rycka i tabelltoppen medan Örsjö placeringsmässigt ligger på undre halvan i en tabell som förutom topplaget och två lag i botten är mycket jämn. Dead on i mitten återfinns Lenhovda.

Då kastar vi oss in i ett försök att redovisa den rafflande händelseutveckling som Upptäck Fotboll och ett femtiotal andra fick uppleva. Och håll er nu i häcken och ta emot. Till en början valde vi att se matchen från Smålands absolut varmaste träbänk. Med solen rakt i fejan, lutad mot en plåtvägg fick vi se en trevande inledning. Lenhovda kanske ägde bollen lite mer men kom egentligen ingenstans. Det gjorde däremot Örsjö som under matchens 13 första minuter lyckades få in bollen inte mindre än två gånger. Första målet kom från misstänkt offsidestående Rikard Sternsson och andra målet var en nicklobb genom Fredrik Tynell. Och det där med offside eller inte skulle bli ett genomgående tema. Det var nog inte en avblåsning som båda lagen enhälligt accepterade. Men nu är det så att i division 6 förekommer inga linjedomare, vilket spelarna borde ha vant sig vid, och då är det bättre att spela säkert än att chansa och därmed riskera att åka på baklängesmål. Så var det sagt. Därmed hoppas vi slippa en massa gnäll i framtiden.

Efter 13 minuter orkade Upptäck Fotboll heller inte med solen mer utan fegade ur och flyttade över till andra sidan där det både fläktade och gick att stå och flexa vadmusklerna i skugga. Och vad är det som händer? Lenhovda genomgår en metamorfos och kommer igång med sitt spel och vänder duktigt på steken. Laget gör fyra raka mål och går till pausvila med en, som det ser ut, stensäker ledning. Lenhovdas första målskytt för dagen heter Andreas Gustafsson som i 23:e minuten nickar in ett fint inlägg. I 31:e minuten är det dags för Patrik Jarls första mål för dagen och bara 6 minuter senare är det samma Patrik Jarl som behärskat avslutar en solokörning. Halvlekens sista målskytt heter Joakim Jacobsson som efter att ha vunnit ett motlägg med målvakten får öppet mål. 4-2 i paus alltså. Det kan vara värt att hålla de siffrorna i minnet när vi går in till andra halvlek.

Det var väl kanske inte världens korvsugnaste killar som gled bort till kjållen. 62 grader varmt är väl kanske inte den temperaturen som gör att man vill äta kokt korv. Fast vi är ju trogna vår uppgift att hitta fotbollens bästa korv så vi offrade oss idag. Det var i ärlighetens namn ingen vidare korv. Vi ger dock pluspoäng för den charmanta servicen.

Andra halvlek drog igång lagom till att Upptäck Fotboll hittat rätt plats utmed staketet. Spelet i andra var inget vidare. Lenhovda tappade i tempo och stod mest still och spelade fotboll medan Örsjö dunkade bollen långt i hopp om att upprepa framgången de hade i inledningen av första halvlek. I 30 minuter var andra halvlek ett sömnpiller till ställningskrig där det enda som hände var att en hemmaspelare kallad ”Sparven” blev utvisad efter en slarvig tackling som visserligen inte var snygg men knappast värd ett rött kort. Till en början verkade inte utvisningen ha någon större inverkan på matchbilden men med en kvart kvar att spela brakar det loss ordentligt på Lenhovda IP:

I 75:e minuten slår Kim Danielsson ett misslyckat inlägg som dimper ner i bortre krysset över en förvånad hemmamålvakt. Hemmalaget blir skärrat och släpper till ytterligare chanser. 4 minuter senare är det kvitterat när Niklas Zachrisson skjuter ett långskott som dimper ner bakom en felplacerad målvakt. Örsjö tar så klart också ledningen med 4-5 när Fredrik Tynell får ett friläge och med viss möda och lite flipper till slut får öppet mål och rullar in ledningsmålet. Vild glädje i bortalaget för nu återstod faktiskt bara åtta minuter av matchen och hemmalaget verkade nedslaget.

Det blir dock en vändning till i detta Kafka-esquea drama! Ty med 3 minuter kvar kvitterar Lenhovda till 5-5 när en frispark nickas in av Andreas Gustafsson. Någonstans kändes det som att den här matchen hade en osannolik avslutning i lager och vi blev inte besvikna. I matchens döende sekunder tar Torbjörn Holgersson sats och skjuter på vinst och förlust. Bollen tar på en försvarare och dimper ner i ena burgaveln. Vild glädje a la tv-pucken utbryter och vi kan verkligen sympatisera med glädjen. Det är sällan man får uppleva sådana här galna matcher.

Efter matchen tog vi en pratstund med segerskytten Torbjörn Holgersson som hade följande att berätta: ”Vi har lite problem i inledningen av våra matcher. Vi kommer inte igång med vårt passningsspel alls och är lite tröga. Vi har försökt träna på att vara snabba i fötterna direkt men det lossnar inte ändå. Vi siktar på att gå upp och chansen finns fortfarande för det ser ut som att tvåan från vår serie kan få en plats i femman. Vi har haft lite otur i några matcher och spelat för mycket oavgjort men nu har vi några segrar på rad och känner att vi kan utmana toppen ordentligt. Så mycket sämre än Vissefjärda är vi inte, det blev ju bara 0-1 i vårt möte. Givetvis var det otroligt roligt att få avgöra en sådan här match. Dessutom tycker hela laget att Upptäck Fotboll är världens bästa blogg”

Den sista meningen kan ev aldrig ha uttalats i intervjun… Tack så mycket Torbjörn för inbjudan till Lenhovda och för en trevlig pratstund efter match! Vi håller tummarna för er.

Vi åkte till Lenhovda i förhoppningen att också få en pratstund med en livs levande spelarfru men Sofia dök aldrig upp, besvikelsen är stor i Upptäck Fotboll-lägret.

OBS! Detta publiceras dagen efter match eftersom Upptäck Fotboll åkte raka vägen till Pizza Teatros uteservering för lite semesterhäng. För nu gäller det att muta in revir eftersom sommaruppehållet startat. Vi ses på andra sidan juli igen!