Vislanda - Delary/Pjätteryd 2-4

Det hinner hända en del på fem år. Medan Upptäck Fotboll legat i dvala har man tex fixat en konstgräsplan i lilla Vislanda (Wezet i folkmun). Till premiären i Division 5 Sydvästra hade man dock den goda smaken att spela på naturgräsdelen av Tallevi. Ett val Upptäck Fotboll helhjärtat ställer sig bakom. Konstgräs duger bara till vinterträning. Premiärnerverna märktes redan i entrén där prislistan inte var helt klar, som tur var fanns experthjälp att tillgå i nära anslutning. Kanske var det också premiärnerver som gjorde att man vridit upp ljudanläggningen på rött.

Ett illvilligt rykte säger att alla heter Magnusson i Vislanda, men en titt i det ambitiösa programbladet avslöjade att så inte alls är fallet. Inte en Magnusson! Däremot en krigare på över 50 bast i startelvan. Det är bara i fotbollens rotsystem det kan skilja över 30 år mellan äldst och yngst på plan. (Eller äldst och näst äldst)

Matchen började som en typisk division 5-match. Mycket bollar på chans och i höjden, mycket kamp och kramp. Även om spelet i femman kanske inte alltid är så tekniskt eller strukturerat så vet man att det alltid blir mål. Efter 26 minuter kommer så årets första mål. En av många långa bollar på chans dimper ner mellan Vislandas mittbackspar och Delary/Pjätteryds ensamma anfallare Andreas Bertilsson kommer fri med målvakten och rullar in bollen behärskat. Målet kom överraskande då Bertilsson varit helt isolerad på topp och inte fått så mycket uträttat.

Målet får hemmalaget att vakna. Innan halvtidspausen vänder Vislanda på steken med två mål av helt olika karaktär, gjorda av samma målskytt. I 33:e minuten får Tobias Aronsson en boll i djupet och från långt avstånd smeker han bollen över D/Ps målvakt. Tjusigt! Precis innan paus kommer också 2-1 genom Tobias Aronsson. En tilltrasslad situation i straffområdet slutar med att bollen krånglar sig över linjen. Det var iaf linjemannen övertygad om som signalerade för mål. Vislanda höll med honom medan D/P inte var helt övertygade.

Paus och dags för den verkliga höjdpunkten. Vi tackar Smålandsposten för att de hållit igång korvtävlingen medan vi har haft uppehåll. Nu kan ni kliva åt sidan, proffsen och originalet är tillbaka. På Tallevi i Vislanda hade man dagen till ära dragit igång grillen. Till kassörskans stora förvåning valde vi bort hamburgarna och fokuserade på korven. En tjock grillad med bröd och standardtillbehören ketchup och senap, kryddat med rostat lök ger ett gott betyg. En bra premiär! Medan korven avnjöts kunde vi också tjuvlyssna på vår domaridol Håkan Brundins rövarhistorier.

Vislanda var ivriga att få igång andra halvlek, en iver som kom av sig redan efter 4 minuter när Johan Roos i D/P slog en frispark i mål via hemmaförsvarare. Kvitteringsmålet blev en kalldusch för hemmalaget som efter detta inte hittade in i matchen igen. Istället flyttade bortalaget fram sina positioner, började hitta rätt med sina passningar och helt enkelt tog över. Hemmalaget fick mest ägna sig åt försvar och bara slå långt ifrån sig. Den store segerorganisatören blev Aleksandar Blagojevic som styrde och ställde i sin offensiva mittfältsroll och gjorde de två avslutande målen. Först 2-3 i 53:e minuten när en frispark från kanten seglade över hemmamålisen och in i bortre hörnet. Vi kan vara välvilliga och säga att den starka vinden kanske spelade ett spratt. I 66:e minuten sätter Blagojevic spiken i kistan med en stensäker straffspark. En rätt dömd straff av en rakt igenom klart godkänd domare: Hana Mohammad Salah från Växjö.

Vislanda gick över till trebackslinje i jakt efter reduceringsmål men inte ens det hjälpte en sån här. Summa summarum, en rättvis bortaseger.

Nu kör vi igen! En premiär med mersmak tvingar ut Upptäck Fotboll på vägarna inom kort. Vi ses på vallen!