Araby-VSGF/JAIK 4-3

Upptäck Fotboll höll sig den här lördagen innanför stadsgränsen när Arabyvallen stod som värd för en match i Div 5 Södra. Hemmalaget Araby IF tog emot laget med det svårsjungna namnet VSGF/JAIK. Tyvärr fanns inga bortafans på plats, det hade nämligen varit roligt att höra några ropa "Kom igen nu VSGF/JAIK!" eller få in den tungvrickaren i en ramsa. VSGIF/JAIK är en sammanslagning av föreningarna Virserum och Järnforsen.

Ett vilset Upptäck Fotboll letade sig runt på Arabyvallen, det har hänt en hel del på området sen vi besökte det senast. Helt ny sporthall, fotbollsplanen har flyttats och fått konstgräs. Lägg därtill beachfotboll och minifotbollsplan med sarg. Förutsättningarna för idrottande kan knappast bli bättre och glädjande nog pågick flera spontanfotbollsmatcher samtidigt som seriefotbollen.

Araby IF har under många år hållt till i sexan men fick i år en friplats till femman sedan lokalkonkurrenten FC Växjö avanmält sitt seniorlag. I vår noggranna research inför matchen noterade vi att Araby tagit en pinne hittills medan motståndarna Virserum tagit en seger, mot Farstorp. Den stora frågan var alltså om steget upp i femman varit allt för långt för Araby?

Matchinledningen motbevisade det direkt, Araby spelade snabbt och fantasifullt, höll bollen inom laget och hjälpte varandra med fina löpningar. Redan i matchens sjunde minut fick man utdelning när ett inlägg från kanten tappades i mål av en felplacerad målvakt. Även om målet räknas som ett skitmål var anfallet som ledde fram till det genomtänkt.

I elfte minuten ringde klockan igen, 2-0 till Araby. En genomskärare från mittfältet hittade Fredrik Lingedal som med en tåfjutt placerade bollen i bortre gaveln. Direkt efter målet kom ett reduceringsmål för Virserum som en skänk från ovan när en felpassning i hemmalaget ställde mittförsvaret och Olof Arvidsson snappade upp bollen och rundade målvakten. Hemmalaget lät sig inte nedslås utan fortsatte med sitt fina passningsspel och fick utdelning igen i 18:e minuten. Återigen genom en tåfjutt av Fredrik Lingedal. Gott att se lite klassiska tåfjuttar. Araby skapade chans på chans, Hampus Wiberg träffade till exempel ribban med ett fint skott. Mot slutet av halvleken tröt orken för båda lagen och spelkvaliteten blev därefter.

I paus scannade vi förtvivlat vår omgivning efter en kiosk men förgäves. Vi minns med glädje förra besöket på Arabyvallen då det bjöds på hemlagad sockervadd, inget sånt idag dock. Våra blickar drigs istället några hundra meter bort där Nano Rasta ganska nyligen öppnat ett kebab/falafel-ställe. Kebabrulle är ett fint substitut för en utebliven korv. Arabyvallen leder kebabligan ganska klart kan man säga. Vi får väl se om någon annan idrottsplats kan bjuda på nåt liknande. "Nettis käkar kanongod kebab" är en rubrik vi gärna ser i Smålandsposten i en snar framtid.

I andra halvlek stod det direkt i inledningen klart att bortalaget inte tänkt ge sig utan fight. Arabys fina spel från första var som bortblåst (även Upptäck Fotboll höll på att blåsa bort i den svinkalla nordanvinden). I 57:e minuten reducerade Virserum, återigen var det Olof Arvidsson som höll sig framme. Vi hade fullt upp med kebaben och kan inte riktigt redogöra för hur målet kom till. Det var bara en tidsfråga innan Virserum skulle få till en kvittering. Det dröjde 20 intetsägande fotbollsminuten till 3-3, inbytte Robin Paulsson nådde högst på ett inlägg och fick till en perfekt båge över en något passiv hemmamålvakt.

Dramatiken tätnade ytterligare när hemmalagets lagkapten Deljan Osman blev utvisad. Det är oförsvarbart ett snacka sig till två gula kort i samma situation när man dessutom fått frisparken med sig.

Matchen hade en twist kvar att bjuda på. Hemmalaget fick till ett sista anfall på övertid och med i princip matchens sista spark placerade Sylvester Okechukwu Onyeji behärskat in segermålet. Rättvist? Njae. Kul? Ja. Kallt? Såinihelvete.

Vi hoppas att utetemperaturen växer i takt med att det hettar till ordentligt i lokalfotbollen. Det lockar alltid ut Upptäck Fotboll på vägarna. Vi ses på Vallen!