Konga - Midingsbygden 0-2

När Upptäck Fotboll får en personlig inbjudan till något som beskrivs som Årets Match, så åker vi självklart på det. När det dessutom kryddas med ord som "folkfest", "derby" och "supporterbuss" då skruvas förväntningarna upp till en nivå som kanske inte är vanligt till en division 6-match. Vi har varit på fler matcher i sexan än gemene man och kan vittna om att varken folkfest eller supporterbuss är företeelser vi stött på. Då ska vi inte ens tala om 225-miljonersmannen på läktaren...

Midingsbygdens IF är ett nygammalt lag i den småländska fotbollen. Precis på gränsen mellan Tingsryds kommun och Blekinge har de sin hemvist. Så långt bort hemifrån vågar sig inte Upptäck Fotboll så det fick bli en bortamatch. Av förhandsrapporterna att döma verkar Midingsbygden laddat stenhårt till det heta derbyt mot kommunkonkurrenten Konga. Lag i det högre seriesystemen borde kolla in hur man trash-talkat inför matchen. Elakt men med glimten i ögat.

Det var inte mycket vi hann ta in av Örmovallen innan domaren blåste igång matchen, faktiskt några minuter innan 15. Inledningsvis var spelet mer inriktat på kamp än på skönspel, något som skulle hålla i sig hela matchen visade det sig. Lagen var anfallsinriktade med ett Konga som verkade vilja komma fram snabbt genom långbollar och ett Midingsbygden som mer försökte passa sig fram och hitta kombinationer. Tyvärr var inget av lagen särskilt framgångsrika. Men mål skulle det bli ändå. I den 25:e minuten så fick Anton Lönn bollen vid straffområdesgränsen och luckan han sköt in bollen i syntes hela vägen bort till oss. Utan att ta i för kung och fosterland sköt han bollen vid sidan av Kongas målvakt. För Kongas del var det svårt att komma till några riktigt heta avslut. Enda gångerna de lyckades komma fram med hyfsat med folk var vid fasta situationer.

Domaren blåste till paus och eftersom vi hade haft gluggarna öppna och spanat in kolgrillen var vi snabbt på fötterna. Detta hjälpte inte mycket när byns alla barn skulle fylla lördagsgodispåsen, en bit i taget. Men vi har ändå full förståelse för att lördag är lördag. Utöver tjock grillad erbjöds även grillad hamburgare men till skillnad från Nettis som antagligen hade fallit för frestelsen med en burgare tog vi varsin tjock grillad. Och vilken smakexplosion! Här lyckades vi få tag på en korv som seglade raka vägen upp till en förstaplats. Man fick välja mellan "väldigt bränd" till mer lagom så det finns för alla önskemål. Vi anar att "korven i Konga" kommer bli ett uttryck.

Andra halvlek innebar att bortaklacken förflyttat sig till andra målet, i hopp om att få fira ett Midingsbygden-mål. Redan fem minuter in i halvleken fick de fira ett mål. På en välslagen hörna nådde Johan Salomonsson högst och placerade säkert in 0-2 i bortre burgaveln. Glädjen vid sidan om plan hade ingen hejd. Med två mål i baken krävdes rejäl uppryckning av hemmalaget. Man försökte peppa igång varandra men alla uppmaningar om bättre spel och att ta jobbet föll för döva öron. Istället var Midingsbygden farliga i sina kontringar, bland annat träffade Johan Gunnarsson ribban med en känslig lobb. Från där vi satt såg det ut som att bortalaget också skulle haft straff. Konga fick en chans att skapa nerv i matchen men friläget som dök upp räddades av målvakten.
2-0 fullt rättvist.

Midingsbygden är en frisk fläkt och det är mycket glädjande att nygamla lag återuppstår när så många dömer ut landsbygden och de mindre orternas möjlighet att hålla fotbollen levande. Fler föreningar borde använda sociala medier för att skapa ett sug runt den lokala fotbollen, som Midingsbygden. För fotbollspuritaner som Upptäck Fotboll sticker det dock lite i ögonen när en anfaller har nummer 1 på ryggen, den andre anfallaren har nummer 100, det springer runt nån back med nummer 94 och ytterligare någon har det udda numret 49. Vi anar ett internskämt.