Ryds SK-Tingsryd United FC 3-2

När Upptäck Fotboll bestämmer sig för att åka på fotboll i Ryd lyckas vi pricka in årets match. Den stora lokalkonkurrenten och bottenkollegan Tingsryd United kom på besök och Rydarna hade bestämt sig för att gå man ur huse. Upptäck Fotboll var inte heller ensamt mediakonglomerat i Ryd. Även lokaltidningen Smålandsposten var där med såväl reporter som livestreamad sändning. Man var inte sena med att påpeka att matchen kunde ses över hela världen. Man undrar lite vad fotbollsfansen i Senegal tänkte när de kollade på en match från division 4 SV.

Publikinvasionen kom inte som någon överraskning för arrangören som ståtade med vägvisare, sluss till parkering, väloljat inträde, gott om kiosker och alerta bollflickor. Ryd rimmar på proffs uppenbarligen. Dagen till ära hade man också lockat ner Den Stora Profilen från lokalradion som speaker. Ju mindre vi nämner hans insats, desto bättre för hans fortsatta karriär.

Lagom till avspark hade hela 595 betalande åskådare tagit plats i sensommarsolen och såg fram emot ett hett derby. Lite synd att årets match också visat sig bli ett slag i botten av tabellen. Med Ryd strax under nedflyttningsstrecket och Tingsryd på platsen precis ovanför. En ynka poäng skiljde dessa kommunkonkurrenter åt. Innan spelet riktigt hade satt sig tog hemmalaget ledningen genom Toni Ringberg. Vi erkänner att Upptäck Fotboll just då hade kontakt med sina fans via sociala medier. Men vi noterade att det var i sjunde minuten bollen gick i mål, vi vet bara inte riktigt hur. Vi låtsas att det var ett snyggt mål. Med våra blickar fullt fokuserade på spelet såg vi när Ryd utökade ledningen i den 13:e minuten. David Björck kom upp bra på en fint slagen hörna och nickade bollen ner i marken, otagbart för en något osäker Tingsrydsmålvakt. 2-0 redan innan en kvart alltså och det kändes lite märkligt efter Tingsryd varit väl så bra som Ryd. Framförallt tog man över taktpinnen efter målen, men några chanser skapade de egentligen inte. 2-0 i paus. Rättvist? Nja.

För första gången befann sig Upptäck Fotboll och lokaltidningens självutnämnde korvkonnässör på samma match. Originalets recension väger tyngst och publiceras därför också först. Så här kommer facit: Trojavallen slår till med en toppenkorv. Välgrillad och välsmakande tjock korv. Riktigt frasigt korvbröd och en hemlagad grov senap. Full pott! 5 av 5 megafoner! Guldstjärna för den smidiga serveringen, vi kommer fram och korven är bara där, i bröd, redo att ätas. If you´re ever in Ryd please try the grillkorv.

Nöjda och belåtna var vi redo för andra halvlek. Kanske hade också spelarna tryckt i sig massa korv i pausen. Andra halvlek startade inget vidare. Tingsryd ägde boll men kom ingenstans. Den där sistapassen som alltid är så svår var just det ikväll- en halvtimme förflöt utan någon dramatik. Domaren höll spelarna i strama tyglar, 2-3 varningar för mycket kanske men han var åtminstone konsekvent. Det han varnade för i första halvlek, varnade han också för i andra.

Ett något tröttkört Ryd kontrade in 3-0 i 77:e minuten. Ett skott långt utifrån av Valentin Görnert letade sig igenom målvaktens händer. Stort jubel på läktaren. 3-0 borde punkterat matchen men Tingsryd sprattlade till med två snabba mål av Lavdim Berbatovci precis i slutet. Två fina, distinkta avslut av Lavdim men målen kom för sent. Någon tid till kvittering fanns inte. 3-2 till ett hårt kämpande hemmalag och därmed tog sig Ryd förbi Tingsryd i tabellen.

Jävla märklig match, jävla märklig upplevelse.