Rydaholms GoIF - Markaryds IF 2-1

När stan har fått hockeyfeber och sitter inomhus i värmen och klappar med sina pappersfoldrar gör Upptäck Fotboll det enda rätta: drar till Rydaholm. Division 4 Elit Västra har ju dragit igång för året och det trumfar så klart alla hockeymatcher i världen. Vi var väl inte jättemånga som hade kommit fram till samma slutsats ska vi säga i ärlighetens namn för det var glest i åskådarleden på Kungshall denna afton. Den iskalla snålblåsten hjälpte inte heller till att dra något folk. Vana läsare av bloggen vet hur svårt Upptäck Fotboll har att klä sig efter väder. Delar av Upptäck Fotboll hade med sig handskar, andra delar hade det inte. Vi lämnar det där...

Västra elitfyran ikväll alltså. Rydaholm och Markaryd har det gemensamt att de båda har legat högre upp i seriesystemet men nu startar om lite i lägre divisioner efter att ha tappat de stommar man byggde man sina framgångsår på. Markaryds IF har en gång i tiden till och legat i landets näst högsta serie men såna höjder lär de aldrig nå igen, även om man har en fd allsvensk tränare i form av Lasse Jacobsson vid sidlinjen. Många yngre spelare i båda lagen således och förmodligen ligger nya framgångar några år framåt i tiden. Båda lagen startade seriespelet med att förlora sina premiärmatcher.

Hemmalaget Rydaholm startade matchen klart bäst och tog tag i taktpinnen direkt. Rutinerade Arianit Bunjaku dominerade mittfältet totalt och förlade spelet på Markaryds planhalva i hela halvleken. Markaryds backlinje hade svårt att hålla positionerna och det var helt logiskt att hemmalaget tog ledningen genom Nermin Usanovic i den tjugonde minuten. Målet väckte inte bortalaget utan hemmalaget kunde styra och ställa även fortsättningsvis. 2-0 kom som ett brev på posten när Arianit Bunjaku kunde utnyttja ett passivt och virrigt Markarydsförsvar och rulla in bollen enkelt.

Paus och dags för den obligatoriska korven och vi kan konstatera att Kungshall serverade den godaste korven hittills den här säsongen...

I andra halvlek tilltog kylan betänkligt och det verkade smitta av sig på spelarna också som mest kändes intresserade av att spela av matchen och få komma in i värmen. Markaryd flyttade naturligt nog upp positionerna i jakt på att ta sig in i matchen igen men man var alldeles för uddlösa framåt för att oroa Rydaholm. Det slogs bort massor av bollar, vinden var säkert en faktor i det, kanske också en ovana att spela på konstgräs (som duger att träna på, men aldrig spela match tycker Upptäck Fotboll). Precis i slutet av matchen kunde Axel Persson dundra in ett vacker tröstmål men någon egentlig jakt på en kvittering hanns inte med. 2-1 till Rydaholm.

Det är svårt att uttrycka hur skönt det är att lokala fotbollen äntligen rullat igång. Vi ses på vallen!