Upptäck Fotboll goes bandy! Åby-Målilla 4-5

Vi minns en otroligt varm sommardag på Åby idrottsplats. Så varmt att till och med päronsodan stod och småjäste i kiosken. Kontrasten till kvällens upplevelse kunde inte vara större. 6 grader kallt och snö. För att inte tala om att det var en helt annan sport. Upptäck Fotboll är inte sena att anta nya utmaningar eller måla in oss i ett hörn. Ständigt på språng i jakt efter nya upplevelser i den lokala sporten. Vi hade fått nys om att det spelas bandy ute i skogarna och sladdade till Åby, vägledda av isbanans elljus som syntes milsvida kring. 
 
Frågorna var många. Kommer vi se bollen? Kommer vi förstå vad som sker på plan? Kommer vi för en gångs skull vara rätt klädda? Hur låter en riktig bandyapplåd? Räddar en bandymålvakt någonsin en boll? Måste en bandyportfölj vara en riktig portfölj? Frågor som alla kom att få sitt svar. 
 
Trogna läsare vet att det här med kläder är ett stort aber för Upptäck Fotboll. Det är mycket sällan vi ligger i fas med rådande väderlek. Det finns inget dåligt väder, det finns bara Upptäck Fotbolls illa valda kläder. I kylan vid bandybanan kunde vi konstatera att vi återigen lyckats olika bra. En av oss hade laddat med raggsockar, underställ och extra tröjor. Den andre kom direkt från gymmet...ni kan räkna ut resten.
 
 
 
Direkt i matchens inledning fick vi svar på frågan om man ser bollen. Ja det gör man! Vi blev lite oroliga när vi tappade bort bollen redan efter 17 sekunder men vi hittade den igen två sekunder senare och släppte den sen aldrig med blicken. Alla bandyentusiaster man mött genom åren har alltid sagt: "ni måste se bandy live, där ser man bollen hela tiden". De hade faktiskt rätt. Det tog inte heller så lång tid innan man förstod hur lagen la upp spelet, hur man tänkte i sin speluppläggning osv. Fascinationen för sporten växte för varje minut på läktaren. Bandy måste vara en av få sporter som tv faktiskt förstör. Istället för att komma nära, så rör tv till spelet och förvränger sporten. Det är för mycket fokus på närbilder och bollen när tv sänder, sporten växer ofantligt av att man står och ser hela planen framför sig. Att se hur spelarna hela tiden är i rörelse, i långa bågar, för att hålla farten uppe. Bandy är en vacker sport. 
 
Och eftersom man kan se bollen från läktaren så kan även en bandymålvakt se bollen. Målet är inte lika stort som det verkar i tv. En bandymålvakt fyller verkligen en funktion och räddar långt fler bollar än man kan tro. En riktigt alert målvakt är också i högsta grad delaktig i spelupplägget med sina långa eller korta utkast. 
 
 
En annan sak Upptäck Fotboll fått för sig är att på bandy har man minsann med sig portfölj, oklart innehåll. Så mycket har vi förstått att det ska vara något varmt och gärna starkt. Det gör det lite svårt när en av oss inte vill ha för varm dryck och en av oss var tvungen att transportera oss med bil. Men vi sköt från höften och fick med oss två termosar med glögg i en ryggsäck. Lätt att vi smälte in! 
 
I paus, med 2-2 i resultat, fick vi en varm överraskning, Döm av vår förvåning när vi ser att kolgrillen står varm och osar korv. Inte nog med det, på gallret ligger feta isterband och väntar. Det blir svårt att nå titeln som "Årets korv" efter det här. Och när vi är inne på det så ställer vi frågan; Var är Nettis? Är det bara i medvind, sol i ryggen och fågelkvitter i träden som Nettis vågar sig ut? 
 
Bortalaget Målilla, med en tillrest hejaklack, tog kommandot i andra halvlek. Gjorde två mål på hörna. Tänk att vi sett bandyhörnor! Glada som små barn över detta faktum är vi. Hemmalaget Åby gav sig inte utan hämtade ikapp till 4-4 med två snygga mål. De dova bandyapplåderna mullrade över Åby idrottsplats. Tyvärr fick bortalaget sista ordet och vann matchen med 4-5. Åby saknade inte kvitteringschanser och skulle satt minst en av de två jättelägen de skapade sista fem minuterna. Medan Målilla-spelarna firade segern i en klassisk tv-puckshög, stapplade Upptäck Fotboll mot bilen på iskalla fötter. Upptäck Fotboll har aldrig någonsin varit på en mållös match, kanske är det fusk att åka på bandy. Det är ju ändå en sport där det aldrig slutar 0-0, men mål är ju alltid mål. Nästa gång går vi på handboll...
 
 
 
 
Upptäck Fotboll, så mycket fotbollsnördar vi är, har hittat en ny vurm och råder alla som läser detta: Gå och se bandy! Gärna med oss som experter. Vi har ju ändå sett en match. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0